Cykla i Sälen


Sälen och Sälenfjällen är ett riktigt mecka för cyklister. Cross country, mountainbike eller landsvägs­cykling – vilken form av cykel det än är som lockar finns garanterat något som passar på Sälens cykel­karta. Med flera välkända och proffsiga områden som Lindvallen, Kläppen, Vasalopps­arenan och Rörbäcksnäs är Sälenfjällen en självklar destination för den som vill ge sig ut på cykel.


I Sälen finns alla möjligheter till häftig och annorlunda cykling – allt tack vare fjällen och den unika miljön. Den ser till att cykelturen inte bara blir en naturskön upplevelse, utan ser också till att bjuda på såväl pirrigt flowiga svängar som vidsträckta fjällvyer. För den som vill cykla i Sälen är det bara att välja och vraka – det enda ”problemet” är möjligtvis att det finns så mycket att välja mellan att det kan bli svårt att hinna med att se och testa allt.

Många klassiska skidanläggningar, som Lindvallen och Kläppen, byter skidor mot cykel sommartid. I Lindvallen kan alla cykla på sin egen nivå och hela familjen kan väcka cykelglädjen till liv. Här finns leder och banor byggda både för experter och nybörjare, uppför och på tvären, stor som liten. Barnen hänger såklart i Barnens Bikepark, där det går att träna upp vanan inför de större utmaningarna från toppen och ner. Sedan är det bara att ta sikte på någon av de många cykellederna. Downhillederna spänner i svårighetsgrad från enklaste grönt, via blått och rött till det riktigt utmanande svart. På Kläppen är campingen utgångspunkt och härifrån går det att ansluta både lätta och medelsvåra leder som passar hela familjen.

Från centrala Sälen är det nära till fin cykling i alla riktningar, vare sig det är efter landsvägsturer, leisure cykling eller cross country. Från Sälen by har till exempel den beryktade cross country-leden ”King of the Hill” med sina 500 fallhöjdmeter sin start. Nio kilometer från byn, i Transtrand, finns en annan led med tuff klättring, ”Hemfjällstoppen”. En lugnare rundtur i genuin dalaskog är 35 km långa Versjörundan, som utgår från Vasaloppsstarten i Berga by. Att cykla i Sälen är dessutom en perfekt plats att träna inför Cykelvasan. Cykla i Vasaloppsarenan och upplev banan innan starten i augusti.

Cykla i Rörbäcksnäs? Självklart! Den lilla byn norr om 35 km väster om Sälen mot Norge är en självklar destination i cykelsverige. Här finns fantastisk cykling på fina och välmarkerade stigar i varierande svårighetsgrad, så att de flesta MTB-åkare ska kunna cykla och trivas. Här finns faktiskt några av Sveriges bästa single tracks.

Flera cykelområden i Sälen och Sälenfjällen är medlemmar i cykelnätverket Biking Dalarna, ett samarbete mellan ett antal olika platser i Dalarna som tillsammans verkar för att erbjuda cykelupplevelser av hög kvalitet. Det innefattar till exempel gemensam ledmarkering, gradering av leder och bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis för cross country och downhill. I Sälen går det att cykla i Lindvallen, Sälens By, Vasaloppsarenan och Kläppen. Även Rörbäcksnäs och Lima ingår i Biking Dalarna.

Läs mer: Biking Dalarna

En klar fördel med att cykla i Sälen är närheten. Många av lederna börjar precis utanför dörren, oberoende vilken typ av boende du väljer. Här finns hotell, stugor, lägenheter, vandrarhem och campingar. Det finns också flera aktörer som erbjuder cykeluthyrning i Sälen samt guidade turer på cykel eller tekniklektioner på cykel, för den som vill lära sig eller se ännu mer.

Sök innehåll

Välj visning