Glampingtält vid Korså Forest Camp utanför Falun.

Här finns glamping i Dalarna i sommar

Glamping har seglat högt upp på campingradarn den senaste tiden. Tältet är lite större, lite lyxigare – och framför allt redan rest. Vare sig det står mitt ute i vildmarken eller på en befintlig camping är det en mysig boendeform och en upplevelse utöver det vanliga. Här är fyra ställen i Dalarna där du kan testa glamping i sommar.


1. Glamping för barnfamiljen på Leksand Strand

Glamping på Leksand Strand är det perfekta alternativet för barnfamiljen. Här står de mysiga tipitälten uppställda på rejäla trädäck med utemöbler, bäddar, matbord och kyl. Inget kånkande av egen utrustning eller egenhändig resning av tält. Istället är det bara att parkera bilen och checka in hela familjen. Förutom den fina utsikten över Siljan och alla aktiviteter som anläggningen bjuder på i form av exempelvis minigolf, bad och lekplatser finns även sommarfavoriten Leksand Sommarland bara ett stenkast från glampingtältet. Här leker hela familjen loss bland karuseller, höghöjdsbanor, motorland och poollandskap med rutschkanor, forsar och fritt fall.  

Läs mer: Glamping på Leksand Strand.

Glampingtält på Leksand Strand i Leksand.
Glamping på Leksand Strand är perfekt för dig som reser med barn och vill testa att sova i tält tillsammans för första gången. Dessutom ligger familjefavoriten Leksand Sommarland alldeles bredvid campingen. Foto: Leksand Strand.

2. Glamping i vildmarken hos Kloten Lakeside Camp

Tänk att du ligger i en dubbelsäng i ett stort ljust tält med utsikt över en sjö. Det är precis som att tälta, men ändå sova i en skön säng med rena lakan som på hotell. Glamping är ett nytt sätt att campa för dig som vill komma närmare naturen men ändå ha det bekvämt. Ni får frukost, lunch och middag levererat med båt till tältet. Lyx i all enkelhet.

Läs mer: Glamping på Kloten Lakeside Camp.

Två personer sitter på trädäck utanför tältet och tittar ut över en sjö.
Njut av lugnet och stillheten vid Kloten Lakeside Camp. Foto: Jakob Wallin/Wild Sweden.

3. Glamping mitt i nationalparken vid Rösjöstugorna

Ute på fjället, en timmes vandring från ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, ligger nationalparkscampet Rösjöstugorna. Nytt för i år är att stugorna har fått sällskap av glampingtält, med gasolkamin för värme, sköna bäddar, LED-belysning och full ståhöjd. Bara att kliva upp, öppna tältduken och blicka ut över den storslagna utsikten med fjällplatån där du kan se i stort sett hur långt som helst. Det går att boka färdig middag alternativt välja att laga själv inne i Storstugans kök.

Det går även att hyra eka, kajak eller kanot och fiska i Rösjön, precis utanför dörren. För att inte tala om bastun, som med bästa läge har fri sikt åt alla håll mot de omgivande fjällen. Dagarna spenderas med vandringar runt om i nationalparken eller åt att bara njuta av de milsvida fjällvyerna.

Läs mer: Rösjöstugorna, Fulufjällets Nationalparkscamp.

Vy över Rösjön och Rösjöstugorna i Fulufjällets nationalpark.
Testa glamping mitt i Fulufjällets nationalpark, vid de omtyckta Rösjöstugorna och Rösjön.

4. Glamping med naturnära avskildhet i Dala-Järna

I skogarna utanför Dala-Järna står glampingtältet redo för incheckning hos Dala Glamping. Där väntar en kombination av natur och bekvämlighet, med en slående tystnad som bara bryts av vindens sus, fåglarnas kvitter och kanske en och annat djur som ger sig till känna på avstånd. Njut av avskildheten och lugnet som kontrast till en hektisk vardag och ett liv i stadens brus. Det i kombination med ett fullt utrustat och rymligt tält gör upplevelsen komplett. En varm (utomhus-)dusch, elektricitet, en varm säng och en skön soffa att sjunka ner i efter dagens aktiviteter är inte helt fel. Addera en lägereld utanför och lite utomhusmatlagning och upplevelsen är komplett. I området finns sedan alla möjligheter att vandra, cykla, paddla, fiska eller följa med på guidade turer och utflykter.

Tänk på

Tänk på att bokningsbara tillfällen kan variera under säsongen. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.