Skinnaråsen Leksand Vandra

Hemliga utflykter och bortglömda platser: så hittar du dem

Det finns många platser att besöka därute. Visst är de välkända besöksmålen kända av en anledning, men det finns minst lika många mindre uppmärksammade pärlor. Här listar vi några spännande tips, väck nyfikenheten till liv och låt dig svepas med på en upptäcktsfärd till några av Dalarnas hemligheter.


Det är något lockande i att hitta till ställen andra inte besökt. Eller känslan av att vara först med att tipsa bekanta om något riktigt häftigt, vackert eller intressant. Det gäller bara att kunna hitta de där bästa ”hemligheterna”, platserna som kanske inte alltid frontar turistbroschyrerna.

Ibland ligger utmaningen i att hitta till själva platsen och ta sig dit, som till de där riktigt spektakulära utsikterna eller spännande platserna i naturen. Andra gånger handlar det mer om att hålla ögonen öppna och våga svänga av när skylten vid vägkanten dyker upp.

Collage: En grupp fjällvandrar, ett vackert vattenfall.
En professionell guide tar dig snabbt till magiska platser som är svåra att hitta på egen hand.

Hitta guldkornen direkt med en guide

Ett sätt att hitta rätt direkt är att slå följe med en guide. De har ofta stor kunskap om platsen och detaljer som kan vara svåra att uppmärksamma på egen hand. Och såklart får du lära dig saker som gör guldkornet än mer glänsande och adderar ytterligare lager till upplevelsen.

Sommartid finns det många tillfällen för guidade upplevelser i Dalarna, allt beroende på vad du är nyfiken på. Här är några exempel:

Till skogs

Låt dig ledas ut på vandring längs dolda stigar för att upptäcka livet i skogen; fåglar, svampar och växter, eller kanske spana på djur från ett gömsle.

Paddla

En tyst paddeltur i skymningen gör att alla sinnen förstärks. Lyssna till alla ljud och spana efter bäverns rörelser vid vattenytan.

Collage: En kvinna i kjol och huckle, en ung man forspaddlar.
Väljer du en guidad häxvandring till Mimmikulle eller kanske en kurs i forspaddling?

Fiska

Häng med en fiskeguide till någon av de hemliga platserna för bästa flugfisket och finaste fångsten.

Färdas i tiden

Ta del av folktro, traditioner och kulturhistoria när glömda och kända platser kommer till liv genom berättelser. Häxvandring, stadsvandring, fäbodvandring – du väljer.

Fler guidade turer i Dalarna

En forsande å bredvid ett hav av vitsippor.
Collage: Vackra bakverk på fat, vårblommor framför ett vattendrag.
Solvarboravinen mellan Borlänge och Säter och Dala-Floda är två vackra platser som bjuder in till spännande utflykter.

Upptäck på egen hand

Kvarna i Dala-Floda

Området Kvarna i Dala-Floda är en kulturoas, en tidlös källa till rekreation, med ett system av kanaler och dammar som ger området en speciell atmosfär. Här finns en gammal vadmalsstamp, en kvarn, en takpärtmaskin, en kolningsplats med tillhörande koja och en tjärdal.

Dala-Floda är för övrigt ett utmärkt utflyktsmål för upptäckaren. Här finns den unika kyrkbron som bär dig över Dalälven, vidare till det mysiga Hjort-Olârs café med fantastiska bakverk som lockar långväga besökare.

Vill du i stället upptäcka tjusningen med att ”surfa” i brusande forsar finns här flera möjligheter till forspaddling, med guide eller på egen hand.

Solvarboravinen

Mellan Borlänge och Säter hittar du Solvarboravinen, en vacker plats med en unik och fantastisk natur. Ravinen är en förgrening till den mer kända Säterdalsravinen och har bildats genom att Hyttbäcken genom årtusenden har grävt sig ner i de lösa jordlagren. På sina ställen är ravinen hela 50 meter djup.

Här kan du bland annat hitta den magnifika Hyttbäcksbron från sent 1800-tal och – om du har tur – få en skymt av bävern, en av ravinens invånare.

Öppna ateljéer

Sommartid är många ateljéer och hantverkstäder öppna för besökare. Få utlopp för din upptäckarlust genom att spana efter de ofta handgjorda skyltarna vid vägkanten, som kan leda till både unikt dalahantverk, trädgårdsutställningar och rena skattkammare för den konstintresserade.

En lokal med konst på väggarna.
Håll utkik efter skyltar vid vägkanten så kanske du stöter på sommaröppna ateljéer och spännande utställningar.

12 hemliga tips

Här tipsar vi om tolv utflyktsmål bortom de största turistströmmarna. Hittar du till alla?

 1. Flygplansvraket i Solleröskogen, Mora
 2. Hornberga kapell, Orsa
 3. Stollbergs gruvor, Smedjebacken
 4. Kullens brandtorn, Ludvika
 5. Torsångs motormuseum, Torsång/Borlänge
 6. Tandövala naturreservat, Lima
 7. Flinttjärns fäbod, Vansbro
 8. Våckelberget, Falun
 9. ”Duschen" i Skamhed, Vansbro
 10. Bränntjärnstorpet, Grängesberg
 11. Malingarna, Ludvika
 12. Risshytte hage, Säter