Entrén till gårdsbutiken hos Murboannas Ost.

Fem mysiga gårdsbutiker i Dalarna

Gör en somrig utflykt till någon av de många smakrika guldkorn som finns i Dalarna och djupdyk i de bästa lokala smakerna. Här väntar ost, strutshamburgare, knäckebröd, chark och tunnbröd. Ät eller fika på plats och köp sedan med det godaste hem.


1. Murboannas Ost, Borlänge

Murboannas Ost har tillverkning och gårdsbutik utanför Borlänge. I deras sortiment finns ostar som är hårda och mjuka, milda och smakrika. Koppslahyttans Underbara är till exempel en mild och krämig vitmögelost av camembert-typ och den som vill ha lite starkare smak siktar in sig på den lagrade blåmögelosten Frostbos fina. Båda gör sig perfekt med en god marmelad. Botanisera i gårdsbutiken och från gårdens café rekommenderas givetvis något ostigt som osttallrik, ostpaj eller den omåttligt populära ostkakan.

Läs mer: Murboannas Ost.

Gårdsbutiken hos Murboannas Ost.

Ostkaka med sylt hos Murboannas Ost.
Köp med dig någon av alla goda och spännande ostar som finns i Murboannas sortiment och besök caféet för den välkända ostkakan.

2. Sahlins Struts, Borlänge

Hos Sahlins Struts, även de utanför Borlänge, är det struts som gäller. På familjens gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar som gärna visar upp sig för nyfikna besökare. Här går du på en guidad tur, utforskar gårdsbutiken, tar en fika eller äter en god lunch. På gården finns en väl tilltagen uteservering, där strutshamburgare och gårdsglass hör till favoriterna. I gårdsbutiken finns delikatesslådor i olika utformning, dammvippor, hudvårdsprodukter och presenter – alla med utgångspunkt i gårdens fjäderbeklädda huvudpersoner.

Läs mer: Sahlins Struts.

En stor bit av skal från ett strutsägg.

Hamburgare med pommes frites hos Sahlins Struts.
Prova gårdens egen glass, gjord på strutsägg, eller favoriten strutsburgare.

3. Skedvi Bröd, Stora Skedvi

Den goda mötesplatsen i Stora Skedvi är ett måste för alla som lockas av en välsmakande måltid. Ät lunch på restaurangen, känn värmen från ugnarna där knäckebrödet Skedvi Bröd bakas och utforska den välsorterade saluhallen. Här är charkdisken fylld med det bästa tänkbara köttet från gårdarna i byn och hyllorna dignar av produkter och råvaror från bygden. I sommar planerar dessutom Dalarnas mesta matmecka att skapa inspirerande matmiljöer utomhus. Gör en utflykt och se vad som står till buds när just du är på plats.

Läs mer: Skedvi Bröd.

Hårt tunnbröd bakas hos Skedvi Bröd.

Man och kvinna vid bardisk och provsmakar mat.
Det hårda knäckebrödet Skedvi Bröd gräddas för hand i vedeldade ugnar. I saluhallen bredvid går det att botanisera bland en mängd olika produkter från producenter och mathantverkare runt om i Dalarna.

4. Korvfabriken, Skattungbyn

Hos Korvfabriken i Skattungbyn finns gott om läckerheter till sommarens middagar. I deras välfyllda diskar väntar färskkorv, marinerat kött till grillen, salami, andra lufttorkade produkter och mycket annat gott. Allt tillverkas av kött från närområdet, ekologiska kryddor, havssalt – och inget annat. Rena, nytänkande och läckra smaker med andra ord.

Läs mer: Korvfabriken: Kött, chark och mathantverk.

Korvar i kyldisken hos Korvfabriken i Skattungbyn.
Korvar och charkprodukter av hög kvalitet och på rena råvaror, perfekt för sommarens grillning.

 

5. Rättviks Tunnbrödsbageri och handelsbod, Rättvik

Följ doften av nybakat tunnbröd i centrala Rättvik. På Rättviks Tunnbrödsbageri bakas alltifrån det traditionella tunnbrödet till tuttul, som är smaksatt med anis och fänkål, till kavelbulle som är en större brödkaka med smör, mjöl och kryddor. I handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, liksom lokalproducerade läckerheter som ost, dryck och bröd.

Läs mer: Rättviks Tunnbrödsbageri

Mjukt tunnbröd hos Rättviks Tunnbrödsbageri.

Handelsboden hos Rättviks Tunnbrödsbageri.
Det mjuka tunnbrödet bakas på plats och säljs i handelsboden, tillsammans med mycket annat smått och gott.

Taste of Dalarna

Alla fem gårdsbutiker är medlemmar i Taste of Dalarna, ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Läs mer: tasteofdalarna.se

 

Tänk på att öppettider kan variera under sommaren. Ofta krävs förbokning. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.