Långbryggan i Rättvik, som ligger precis vid Siljansbadets Camping.

Camping vid stranden – 7 strandnära pärlor

Camping i alla dess former är mer populärt än någonsin och det är inte svårt att förstå varför. Tänk att både somna och vakna upp precis vid vattnet, med nära till både bad och vågornas rofyllda kluckande. Här har vi samlat sju av de många strandnära campingar som finns runt om i Dalarna. Ställ upp husbilen eller husvagnen på en plats med sjöutsikt eller checka in i en stuga med strandläge.


1. Särna Camping

Särna Camping ligger i entrén till norra Dalarnas fjällvärld, alldeles vid Särnasjöns strand. Här vaknar du upp till vyerna över Vedungsfjällen och Städjan, som förstås utgör perfekta utflykter för den som vill vandra i Dalarnas maffiga och lättillgängliga fjäll. Dessutom finns hela Fulufjällets Nationalpark med ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär på orten.

Själva campingen har en avslappnad och skön atmosfär, där fjällen gör sitt till för intrycket. Såklart i kombination med det hemtrevliga köket, med uppskattade Lenas Kök & Bar som mittpunkt. De stenugnsbakade pizzorna, döpta efter olika skotermodeller går inte av för hackor. Fiska i Särnasjön bara några steg från tältet och bada på ”Särnas Copacabana”.  

Läs mer: Särna Camping.

Sandstrand vid Särna Camping.
På "Särnas Copacabana" finns gott om utrymme för bad- och solsugna.

 

2. Orsa Camping

Den här femstjärniga campingen ligger vid Orsasjöns strand – vilket får en hel del välkomna mervärden som kilometerlång sandstrand, färgsprakande solnedgångar och allmänt härligt sjöhäng. Barnen har ett eget aktivitetscentrum och det finns flera stora lekplatser, äventyrsgolf, bowlinghall, bollplaner, spelhallar, båtuthyrning och cykelbilar.

På utflyktsavstånd finns också Orsa Grönklitt med ännu mer aktiviteter, som cykling, vandring, paddling, SUP och fiske.

Läs mer: Orsa Camping.

Badstranden vid Orsa Camping.
Härligt häng vid Orsasjöns strand är ett måste på Orsa Camping.

3. Mora Parkens Camping & Stugby

Mitt i Mora, alldeles vid Österdalälvens strand ligger Mora Parkens Camping & Stugby. Här handlar det mesta om naturnära aktiviteter, inte minst med tanke på att Vasaloppsspåret går genom anläggningen. Bara att ta på springskor, vandringskängor eller hoppa upp på cykelsadeln och ge sig ut på äventyr på riktigt klassisk mark.

Centrum ligger fem minuters promenad från campingen, med butiker, caféer och restauranger. Kulturintresserade besöker Zornmuseet och letar efter hantverkspärlor på Mora Hemslöjd. Varför inte ta en promenad längs Siljan bort till Zorns Gammelgård med Textilkammaren? Har ni barn med er är den dramatiserade guidningen Tidsresan ett hett tips.

Läs mer: Mora Parkens Camping & Stugby.

Västerdalälven vid Mora Parken Camping och Stugby.
Mora Parkens camping ligger precis vid Västerdalälven i centrala Mora. Här går det att bada, paddla och promenera längs vattnet.

 

4. Siljansbadets Camping & Stugby, Rättvik

Mitt i Rättvik, alldeles bredvid tågstationen, ligger Siljansbadets Camping & Stugby. Här bor du bokstavligt talat på första parkett till magiska Siljan. För det där speciella skimret som Siljan kommer med ska inte underskattas. Avnjutes gärna tillsammans med en sprakande solnedgång och en Rättviksglass på Långbryggan.

Vid campingen är sjön otroligt långgrund, vilket gör det extra tacksamt för badande barnfamiljer. På campingen finns dessutom lekpark, minigolf och cykeluthyrning. Det senare rekommenderas starkt för den som vill ta sig runt och upptäcka omgivningarna. Kanske en cykeltur längs Dalhallarundan, förbi både det maffiga kalkbrottet och med spännande stopp som Nittsjö Keramik? I Rättvik är även rodel i Rättviksbacken och höghöjdsbanan Högt & Lågt givna höjdare för både stora och små.

Läs mer: Siljansbadets Camping & Stugby.

Långbryggan i Rättvik.
En promenad ut på Långbryggan eller ett dopp i Siljan vid den långgrundan badstranden är självklara aktiviteter på Siljansbadets Camping i Rättvik.

 

5. Leksand Strand

Femstjärniga campingen Leksand Strand ligger precis vid Siljan med allt vad det innebär av magiska solnedgångar, strandpromenader längs stråket Solvändan och förstås bad på den egna sandstranden. Förutom klassisk camping i form av platser för tält, husbil och husvagn finns det också stugor av olika storlek – och även de uppskattade glamping-tälten.

Vägg i vägg med campingen ligger familjefavoriten Leksand Sommarland, vilket gör campingen till en perfekt bas för leksugna barnfamiljer. Leksand med omnejd har dessutom ett smörgåsbord av upplevelser för både natur- och kulturintresserade. Vad sägs om till exempel Munthes Hildasholm med sina mysiga trädgårdar, bageributiken vid Leksands Knäckebröd och förstås en hel uppsjö av mysiga naturområden för vandring, cykling och allmänt sommarnjut?

Läs mer: Leksand Strand.

Bad i Siljan vid Leksand Strands camping.
Femstjärniga campingen Leksand Strand ligger precis vid Siljan.

 

6. Räfsnäsgården och Ludvika Camping

Strax utanför Ludvika ligger Räfsnäsgården och Ludvika Camping, alldeles vid sjön Haggen. Självklart lockar sjön med bad och det finns även möjlighet att fiska. Det finns också mysiga promenadslingor längs med sjön för den som bara vill njuta av de fina omgivningarna.

Golfsugna ser också till att ta med klubborna. Bara någon kilometer bort ligger nämligen Hagge GK, som utsågs till Sveriges bästa golfanläggning 2020.

Läs mer: Räfsnäsgården och Ludvika Camping.

Golf i solnedgången.
Den som är golfbiten tar med sig bag och klubbor på campingsemestern i Dalarna.

 

7. Falkudden Camping och Stugby, By Kyrkby/Avesta

Bysjön är en vik av Dalälven och här, ca 20 km utanför Avesta, ligger Falkudden camping. Hyr en motorbåt, roddbåt eller kanot och ge dig ut på de fina vattnen. Fiskesugna ser till att få med sig spön, endera för lugnare sjöfiske eller mer fartfyllt sådant i strömmande vatten. Här står naturen och utomhusaktiviteter i fokus. Vandra i omgivningarna, plocka svamp och bär i skogarna och bara ta in tystnaden.

I närheten ligger också Färnebofjärdens nationalpark, med spännande vildmark. Likaså är det nära till idylliska dalamiljöer som Gysinge Bruk, flertalet hembygdsgårdar, Myntmuseet och Carl Jularbo-museet i Avesta.

Läs mer: Falkudden Camping och Stugby.

Blåbär och blåbärsris i skogen.
Njut av naturen, lugnet och tystnaden, plocka svamp och bär, vandra och promenera.

 

Hitta fler campingar och campingplatser i Dalarna