Vinterlandskap vid frusen sjö.

Fjäll, skog eller stad – Tre olika skidupplevelser i Dalarna

Snön och vintern är äntligen här och det är dags att ge sig ut på skidor. Vare sig det är turskidor på fjället, längdskidor genom skogen i klassiska skidspår eller stadsnära skidåkning som lockar ser Dalarna till att leverera. Här har vi samlat tre härligt vintriga skidorter, som alla har sin unika touch på upplevelsen. Det finns garanterat något för alla smaker och nivåer, vare sig du är nybörjare på skidor eller mer sugen på att få många mils skidåkning i benen.


1. Turskidor i Grövelsjön

I Grövelsjön och Grövelsjöfjällen finns naturen alldeles runt knuten och den naturnära vildmarkskänslan är mer lättillgänglig än någonsin. För den som längtar ut på fjället i ospårad terräng är turskidor ett måste i Grövelsjön. Här får du möjlighet att verkligen komma nära fjället, naturen och möta än mer magiska vyer. Även om du inte har testat turskidor tidigare är det helt klart värt att uppleva känslan av att ta sig fram för egen maskin genom snölandskapet. Turskidor finns att hyra på till exempel STF Grövelsjön Turiststation.

Grövelsjön levererar också närmare 10 mil preparerade spår i en gnistrande fjällvärld. Det finns spår som underhålls regelbundet i både Gröveldalen och upp på Långfjället. Spåren binder samman alla boendeanläggningar i området och sköts av Grövelsjöfjällens Turistförening. Spåravgift löser du på serviceställen och boendeanläggningar och där kan du även köpa en spårkarta eller fjällkarta till utflykterna. Vill du utveckla din skidåkning finns det olika kurser och paket för både nybörjare och mer erfarna längdskidåkare. Du kan också följa med på guidade skidturer på fjället.

Läs mer om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Grövelsjöfjällen.

 

Skidspår med fjällen i bakgrunden.
I Grövelsjön finns fjällen ständigt närvarande och magiska vyer ackompanjerar skidturen, vare sig det är i preparerade spår eller på turskidor över fjällvidderna.

2. Klassisk skidåkning i Mora

Det är svårt att prata längdskidåkning i Dalarna utan att nämna Mora. Det är ingen överdrift att tala om ikonstatus när det kommer till Vasaloppsspåret mellan Sälen och Mora. Vintertid står hela den nio mil långa sträckan redo för den som vill ge sig ut på längdskidor över myrar och genom skogar. De sista 9 kilometrarna mellan Eldris och Mora är elljusspår med belysning. Beroende på hur du har möjlighet att lösa logistiken är ett tips att kliva på spåret vid någon av de välkända kontrollerna längs vägen och sedan skida mot Mora. Om ni är flera som vill åka olika långt går det dessutom smidigt att kliva av på olika avstånd från målet.

Annars går det givetvis även utmärkt att både starta och avsluta i Mora – som med fördel utgör besökets bas. Det går att kliva på Vasaloppsspåret mitt i centrum, alldeles bredvid Zornmuseet. Bor gör du bäst på en annan klassiker: Mora Hotell. Det anrika hotellet ligger bokstavligt talat rakt över gatan från spåren och efter en dag i skidspåren är det en svårslagen känsla att sjunka ner i en fåtölj framför den sprakande brasan. Njut av den lite härliga tröttheten i ben och armar i väntan på middagen från köket som är vida känt för sin höga standard. Hotellet har även olika skidpaket för den som vill göra skidsemestern extra innehållsrik med alltifrån tillgång till vallarum och ”skidparkering” till skidläger med välkände Vasaloppscoachen Mattias Svahn.

Två skidåkare.

 

Granskog med snö.
Hela den nio mil långa sträckan mellan Sälen och Mora prepareras vintertid. Kliv på spåren i centrala Mora eller vid någon av de ikoniska Vasaloppskontrollerna.

3. Stadsnära skidåkning i Ludvika

Ludvika är kanske något av en bubblare i skidsammanhang, men med sin närhet till Mälardalen är det perfekt för den som snabbt vill komma ut och njuta i vintervita omgivningar. På gångavstånd till centrum finns elljusspåret Biskopsnäset. Bara att promenera dit och sätta på sig skidorna. Beroende på snötillgång finns både en plattare kortare slinga för den som är ny på skidor och vill känna känslan eller en lite tuffare femkilometersslinga.

Om rådande vinter är av det mildare slaget – eller om längre skidspår lockar – ligger både Säfsen, Ljungåsen och Källbotten bra till, alla ett par mil utanför Ludvika. Andra kringliggande alternativ är Grotfallet och Björkås i Grängesberg. På respektive plats finns skidspår av varierande längd och kupering.

Passa på att köra en riktig skidweekend och kombinera längdskidåkningen med härligt häng på hotell. Mitt i centrala Ludvika finns Grand Hotell Elektra, som är en utmärkt utgångspunkt får såväl skidåkning som andra vintriga aktiviteter. För om det inte bara är skidor på längden som lockar finns alla möjligheter till såväl långfärdsskridskor, alpin utförsåkning eller snöiga vinterpromenader.

Skidspår i skogen.

 

Träskyltar som visar riktningen för olika skidspår.
Säfsen och Ljungåsen är två måsten för den som vill åka längdskidor i trakterna kring Ludvika. Här finns spår för alla nivåer och smaker, från nybörjare till de som söker längre rundor.