Vinter vid Ornässtugan i Borlänge.

Res i Gustav Vasas fotspår – 11 platser att besöka

För dig som själv vill resa i Gustav Vasas spår finns många spännande och vackra platser att besöka runt om i Dalarna. Ta en medeltida väg och upptäck platser du annars kanske inte skulle se. Här har vi samlat elva stopp längs den Vasainspirerade roadtripen.


1. Kungsladan i Rankhyttan

Första anhalt i den traditionella berättelsen om Gustav Vasa i Dalarna är Kungsladan i Rankhyttan mellan Borlänge och Hedemora. Enligt legenderna ska Gustav här ha varit utklädd till dräng och även tröskat.

2. Torsångs hembygdsgård

På väg till Ornäs ska Gustav ha gått genom isen vid Torsång. En minnessten finns vid Torsångs hembygdsgård.

3. Ornässtugan

Sveriges äldsta museum och det mest kända Vasaminnet är Ornässtugan utanför Borlänge, där Gustav sägs ha flytt genom dasset med hjälp av Barbro Stigsdotter.

4. Isala kungslada, Svärdsjö

Vid Isala kungslada står en minnessten vid ladan där Gustav sägs ha tröskat och blivit slagen på rumpan med en kakspade av husmor, för att inte bli avslöjad av de danska knektarna. Som tack skänker han en krona till taket på Svärdsjö kyrka.

5. Sju- eller tolvmilaskogen/Prostparken, Svärdsjö

Här ska knektarna ha letts på omvägar genom att en bonde hävdade att den lilla skogsdungen var sju (eller tolv) mil lång.

6. Närbo låga utanför Marnäs

Efter att ha blivit stucken av ett danskt spjut när han gömt sig i en halmskrinda ska Gustav ha blivit gömd under en nedfallen tall. Här finns en minnessten.

7. Ingelsgården, Nedre Gärdsjö

Här sägs Gustav ha gömt sig i en källare.

8. Rättviks kyrka

Gustav talade till Rättviksfolket vid Rättviks kyrka, berättade om Stockholms blodbad och uppmanade till revolution.

9. Utmelandsmonumentet, Mora

Utmelandsmonumentet i Mora är rest över den källare där Tomt Margit Larsson sägs ha gömt Gustav Vasa undan de danska knektarna.

10. Lima

På vägen mot Lima finns många platser där Gustav ska ha gömt sig, klätt ut sig och druckit vatten. Oxberg, Risbergs fäbodar, Kungskällan och Tennänget är några exempel. Vid Lima kyrka talade han till folket.

11. Olnispagården, Sälen

Vid hembygdsgården Olnispagården i Sälen sägs dalkarlarna på skidor ha hunnit upp Gustav som gömde sig i en källare. De återvänder tillsammans till Mora och upproret börjar.