Sommarbild på kyrkan.

Rättviks Kyrka

Kyrkan är belägen vid Siljans strand och har anor från 1200-talet. Den innehar också Dalarnas äldsta klocktrio. Runt kyrkan finns 87 kyrkstallar, varav det äldsta är från 1400-talet.

Boka

Beskrivning

Altaruppsats från 1706 av hovbildaren Caspar Schröder. Predikstol från 1600-talet. I sakristian korkåpa från 1400-talet. Senast ombyggd 1793. Medeltida triumfkrucifix.

Många är de sägner som påtalar Gustav Vasas tid i Dalarna, med en flykt genom dasset i Ornässtugan, när han gömmer sig i ett hölass på väg från Isala eller när en kulla i Mora gömmer honom i sin källare undan Kung Kristians knektar, vilka är några av de mest kända. Enligt en av de få säkra källorna så fick Rättvik besök av den unge adelsmannen. I december 1520 samlade Gustav Vasa bönderna på kyrkbacken för att få hjälp att störta den danske kungen, det var första gången som han talade till allmogen. En tid senare när han rest vidare mot Mora, satte Rättvikarna stopp för den danska hären som var på jakt efter Gustav Vasa. Till minnet av de händelserna restes på 1890-talet Vasastenen ute på kyrkudden.

På sommarsöndagarna kommer kyrkbåt till gudstjänsten. Fäbodgudstjänster, helgmålsbön, aftonbön, musik i sommarkväll, orgelandakt, gudstjänster.