Porträttbild på Mattias Franzen.

Idres längdguru bjuder på bästa träningstipsen

Längdåkningen på Idre Fjäll utgörs av 86 km preparerade längdspår i en unik fjällmiljö. Dessutom finns där ett av Sveriges kanske finaste elljusspår, vilket gör det möjligt att träna dag som natt. Med andra ord är det en perfekt plats för den som vill samla mil och träna inför vinterns stundande lopp. Men vilket av alla spår är egentligen bäst? Idre Fjälls egen längdguru har svaren.


Som arbetsledare för anläggningens snöproduktion kan Mattias Franzén med rätta ikläda sig rollen som Idre Fjälls egen längdguru. Därmed bör också hans spårtips vara svårslagna.

– Jag skulle lyfta Burusjöspåret, som är 15 km långt och går i väldigt fin terräng. Längs vägen finns fäbodmiljö, våffelstuga samt två vindskydd med möjlighet till grillning. Dessutom är det fin utsikt från flera delar av banan. Det här ger bra vasaloppsträning med mycket stakåkning.

Ett annat spår Mattias gärna talar sig varm för är 18 km långa Slättvålaspåret.

– Det här är vårt längsta spår som börjar med lätt utförsåkning innan det viker av i eget spår runt hela fjällets innan det kommer tillbaka till Idre Fjäll. Spåret består mestadels av skyddad småkuperad terräng, men också några öppna partier där det går att ligga på och staka. Sen avslutas spåret med några kilometers diagonalåkning lätt uppför.

Längdåkare i Idre.Längdåkare i spåret.

För den som vill komma igång med träning tidigt på säsongen är Idre Fjäll ett självklart val. Redan i oktober tas de första stavtagen.

– Här är det alltid snösäkert och vi håller en preparering i världsklass. Från början av oktober till slutet på april preparerar vi spåren varje dygn. Vi garanterar också både skate och klassisk åkning i alla spåren. Vi arbetar också med spåren utifrån årstid, väder och vind för att få den ultimata tillfrysningen och underlag så att våra längdåkare skall få en så bra upplevelse som möjligt.

Idre Fjäll är dessutom Officiellt Vasaloppscenter.

– Det innebär att vår anläggning har genomgått Vasaloppets noggranna kvalitetskontroll för att få kalla oss just Vasaloppscenter. Här ska finnas bra träningsmöjligheter, kunskap och kompetens kring respektive sport och utrustning, ett bra boende och bra mat.

Så till den kanske allra mest intressanta frågan – var förlägger längdgurun Mattias själv sina träningspass?

– När jag är ute och åker skidor vill jag gärna åka långt, så jag brukar först ta Slättvålaspåret och sedan avsluta med Burusjöspåret. Då har jag fått sig en rejäl genomkörare i varierande terräng på 33 km.

Kvinna som åker längdskidor.

Längdskidåkning på Idre Fjäll

  • 82 km välpreparerade längdspår varav 30 km är belysta.

  • Spåren utgår från Skidstadion.

  • Säsongen startar i mitten av oktober.

  • Spårpass köps på idrefjall.se alternativt på plats i Värdshuset eller på Skidstadion.
  • Hjälp med tekniken? Boka tid med en längdskidsspecialist.  

Läs mer: Längdskidor i Idre