Dimmig vy över Bysjön i Borlänge.

Fototips från Dalarna: magiska naturupplevelser på nära håll

Månadens dalaprofil är övertygad om att naturen har en läkande effekt och vill med sina bilder lyfta den magiska dala­natur hon ser omkring sig varje dag. Ana-Mariah Östlund älskar oktober, och drömska höst­bilder – gärna med hunden Ove i fokus – är ett åter­kommande tema. Här bjuder hon på sina bästa tips, både på platser att fota i Dalarna och för dig som vill börja fotografera.


Vad är det bästa med Dalarna enligt dig? 

– Jag gillar framför allt geografin i Dalarna, höga kullar och berg! Att man alltid kan bege sig ut på spännande äventyr, det finns så mycket att utforska. Allt från kända platser till att upptäcka egna nya smultron­ställen. Jag vet inte om jag någon gång har miss­lyckats med en utflykt. Det viktiga är faktiskt att bara komma ut och att komma ihåg att upp­levelsen blir vad du gör den till. För mig handlar det om att njuta av frilufts­livet.

En liten hund framför träd i höstfärger.
Hunden Ove står ofta i centrum när Ana-Mariah fotar.

Hur kommer det sig att du började med fotografering?  

– Efter att ha fått diagnosen PTSD, post­traumatiskt stressyndrom, i vuxen ålder så förändrades mitt liv. Från att vara en utåt­riktad och social person till att vilja vara mer för mig själv. Jag märkte ganska fort vad som fick mig att må bättre, träning och natur­upp­levelser blev min medicin. Jag började samtidigt fota med min mobil och började så småningom att lägga upp bilder på sociala medier. Jag märkte att det fanns ett intresse hos andra att vilja veta var jag hade varit och hur man tog sig dit, andra ville också uppleva det jag hade gjort. Foto­intresset växte så enormt att jag till slut fick en system­kamera i julklapp av min sambo. Jag fick börja från noll, min kunskap var begränsad och jag hade ingen foto­utbild­ning.  

Vad fotograferar du helst och varför?

– Jag tar mest bilder i solupp­gångar och solned­gångar. Jag tycker natur­foton får så mycket mer känsla i det ljuset och det är nog just därför jag kan gå upp tidigt eller att gå och lägga mig sent för att fånga just de ögon­blicken. Min hund Ove är alltid med mig och han älskar när vi ska ut på nya äventyr. Han är en riktig livs­njutare som bara kan sitta still och njuta av naturen. Han gillar dessutom att posera när jag ska fota, så det faller sig ganska naturligt att han ingår i många av mina foton.

Sol över dimmig sjö.

Vilket är ditt absoluta favoritfoto från Dalarna och varför?

– Gyllbergen från i vintras! Det var en iskall morgon och jag hade hört att de inte hade dragit spåren upp till masten än där jag normalt brukar åka skidor. Det hade kommit så mycket nysnö och jag planerade allt dagen innan och för­beredde pack­ningen. Tidigt på morgonen tog jag sedan med Ove till Gyllbergen för att vandra på ett par snöskor. Det blev en magisk tur som jag aldrig komma att glömma, vi åt frukost i sol­upp­gången där uppe på toppen i ett sagolikt vinter­landskap.

En liten hund i snöigt landskap.
Ana-Mariahs favoritbild, från en magiskt vinterutflykt med Ove i Gyllbergen.

Vad är ditt bästa fototips för den som är nybörjare? 

– Jag vill börja med att under­stryka att jag är ingen utbildad fotograf, utan jag är en person som bara råkar älska natur och foto. Mitt tips är att fota mycket, testa olika vinklar, olika tid­punkter på dygnet och olika års­tider. Man behöver inte bege sig ut på lång­vandring för att hitta fina platser att fota, för naturen finns överallt. Sen tycker jag personligen att en strålande solig dag är det inte lika roligt att fota som om det är dramatiskt väder med moln. Gärna före eller efter regn, då kan himlen vara som ett konst­verk.  

En lönn i höstfärger och liten hund på skogsutflykt med ryggsäck och termos.
Den stora lönnen på Källslätten har Ana-Mariah fotat med mobilen. Hon vill understryka att mobilkameror går jättebra att fota med, framför allt för att de flesta går runt med en i fickan. ”Lättillgängligt gör så att det blir av,” säger Ana-Mariah.

3 tips: Ana-Mariahs bästa platser för fotografi i Dalarna

1. Källslätten

– Under hösten är Källslätten ett favorit­ställe jag ofta åter­vänder till, det är lättill­gängligt och med så mycket historia. Där växer över 40 äppel- och päron­träd varav många är väldigt gamla. Mitt på gårds­planen tronar vård­trädet, en stor lönn.

2. Bysjön – Sjöberget  

– Gör mig aldrig besviken. Jag går ofta Bysjörundan till­sammans med min hund och kameran är med. Alltid mobilen och ibland system­kameran. Vid Vassjön, som ligger bredvid Bysjön, går det betande kor av rasen Highland cattle. I våras föddes många söta kalvar, till exempel Bosse som syns på bild här. Beroende på säsong finns även ett rikt fågel­liv där, med fågel­torn för den intresserade. Det där med att man måste åka långt bort för att få en rejäl natur­upp­levelse är inte sant, det gäller att inte bli hemma­blind för vår natur här hemma är magisk! Det kan vara så mycket vackrare än vad man tidigare har upp­levt när man börja utforska det som ligger nära. 

3. Gyllbergen

– Hit återvänder jag ofta, under alla olika års­tider. Borlänges största naturreservat, över tusen hektar vild­mark med fina vandrings­leder på sommaren och längd­skid­spår på vintern.

En kvinna håller en hund i famnen och en kalv sträcker ut tungan.

Ana-Mariah Östlund

Ana-Mariah Östlund har precis fyllt 37 år och bor i Bysjön, Borlänge. Hon föddes i Colombia, högt uppe bland bergen i en liten vulkanby vid namn Pasto och kom till Sverige som ettåring.

Ana-Mariah jobbar som under­sköterska för Borlänge kommun. Idag bor hon 150 meter från sitt barndoms­hem, till­sammans med fäst­mannen Daniel och hunden Ove, en bichon havanais. Familjen väntar också tillökning i januari.

Mer Ana-Mariah: @ana.mariah.photo

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dala­profil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och ta del av tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlig­het att upptäcka nya pärlor runt om i land­skapet. Då många av personerna har ett stort foto­intresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika till­fällen att fånga den där riktigt magiska bilden.