Stugby i Sälenfjällen.

Fira jul och nyår i fjällen: Här är ställena som gäller

Hyr en stuga och fira jul i fjällen. Eller checka in på ett fjällhotell för att fira nyår i ett sprakande vinter­landskap. Koppla bort vardagen och låt festlig­heterna kombineras med stugmys, skid­åkning och andra härliga vinter­aktiviteter. Här har vi samlat några tips på dala­fjällens bästa skidorter för jul- och nyårs­firande och favoriterna för dig som vill ha mer fjäll i vinter.


Grövelsjön

Grövelsjön med Grövelsjöfjällen är verkligen vinterdrömmen manifesterad. Vida fjällvidder, orörd natur, spår för längdskidåkning eller mer ospårad terräng för äventyr på turskidor. Perfekta omgivningar för varje jul- och nyårsfirande värt namnet. Bo på fyrstjärniga fjällklassikern Storsätra Fjällhotell, på gemytliga Lövåsgården eller hemtrevliga STF Grövelsjön Fjällstation. Samtliga har olika typer av erbjudanden och paket över jul och nyår, liksom under resten av vinterns veckor.

För den som suktar efter alpin skidåkning i området är det Grövelfjäll som gäller, Dalarnas nordligaste alpina anläggning. Här finns äkta natursnö i välskötta familjevänliga backar. Alla nedfarter slutar på samma sida av berget, vilket gör att alla – oberoende vägval – återsamlas på samma ställe. Tar äventyrslusten över finns alla möjligheter till utforskande toppturer.

Ren i Grövelsjön.
Grövelsjöfjällen på vintern.

Idre

Naturlig, rolig och omväxlande skidåkning för hela familjen finns på Idre Himmelfjäll, Sveriges nyaste alpina anläggning. Att susa nedför slingrande nedfarter genom trolsk fjällskog ger en naturnära skidupplevelse. Här startar vintersäsongen dagen innan julafton – en perfekt tidig julklapp till alla som vill checka in i fjällvärlden lagom till julfirandet. Hyr en fjällstuga, ett parhus eller en lyxig lägenhet. Här finns olika boenden i olika lägen och prisklasser att välja mellan. Spendera juldagarna med att upptäcka fjället under skotersafari, mysiga slädturer genom skogen eller lär dig mer om rennäringen och den samiska kulturen.  

Skidanläggningen Idre Himmelfjäll.

Lämna julstöket hemma och fira jul i ett gnistrande vinterlandskap i Fjätervålen. Koppla av och njut av härlig skidåkning i anläggningens fina backar och längdspår. Välj till exempel mellan 18 pister i genuin fjällnatur, perfekta för högfartscruising med långa, skärande carvingsvängar. Stor åkyta i förhållande till antalet gäster gör att det aldrig känns trångt och att backen inte heller blir uppåkt. På julafton serveras julfrukost i Wärdshuset och därefter har liftarna öppet fram till klockan 14, så efter sista åket är det bara att sladda in stugan och landa framför Kalle Anka. På julafton kan du dessutom träffa tomten och hans hundar samt tävla i ett tomterace. Missa heller inte julottan i anläggningens värmestuga på annandagen.

Idre Fjäll dukar upp ett rejält smörgåsbord av skidåkning för julens lediga dagar, med manchestersvängar, fluffiga puderåk eller lek och bus i fun parks. Rolig skidåkning för hela familjen och fjällupplevelser på riktigt med renar, kalfjäll och vidsträckt vildmark. Lagom till årets säsong öppnas dessutom portarna till den nya gondolliften, som har kapacitet att transportera 3 000 personer i timmen. Lämna stress och julstök hemma och testa aktiviteter som hundspann, vinterfiske och att vandra med tama renar. Dagen före julafton anordnar Idre Fjäll dessutom sin populära och stämningsfulla julmarknad. Handla de sista klapparna, kom i rätt julstämning, lämna önskelistan till tomten och bara njut av vintervärlden. Bo i stuga, lägenhet eller på Pernilla Wiberg Hotell.

Julmarknad och uppdukad julmiddag.

Sälen

Sälenfjällen är fjällvärldens egen svenska vinterklassiker – avslappnat, familjärt och prestigelöst. Här serverar de välkända anlägngingarna Kläppen, Stöten, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjället tillsammans totalt 186 nedfarter och 126 liftar. Bara att börja åka! Förutom all skidåkning finns det förstås också mycket annat att se och göra, med ett stort utbud av aktiviteter, restauranger, äventyr, avkoppling och upplevelser.

Över jul och nyår finns förstås alla möjligheter att njuta extra mycket, då samtliga anläggningar har sina egna erbjudanden, jul- och nyårspaket och evenemang. Inled julaftonsmorgon med ett par härliga åk i pisten innan du drar dig in i värmen framför en sprakande brasa och avrundar med ett klassiskt julbord.

På många av anläggningarna står barnen i fokus – och vem vill inte spendera jullovet i en fjällidyll? Dansa runt granen och hälsa på tomten i Kläppen eller ta sikte på julpyssel, pepparkaksbak och rimverkstad i Stöten.

Barn som grillar marshmallows.
Gonddollift i Kläppen.
Spendera jul och nyår med skidbacken utanför entrén, som här på Kläppens Hotell Kurbits.

Jul i stuga i fjällen

Runtom i dalafjällen finns en mängd olika boendealternativ, med alltifrån lyxigare hotell till stugor av både större och mindre format. De flesta skidanläggningar har egna stugor för uthyrning, ofta med riktigt ski in/ski out-läge och nära till alla aktiviteter. Det finns också många privata stugor att hyra kring jul och nyår, liksom resten av vintern.

Kom bara ihåg att vara ute i god tid och boka vintersemestern. Veckorna kring just jul och nyår är bland de mest populära och att spendera högtiderna i fjällen är hett eftertraktat.

Hitta och boka boende i Dalarna

Dalahäst och tomtebloss.