Isbad i isvak.

Guide till vinterbad i Dalarna: Här badar och bastar du

Är du sugen på att testa vinterbad? Här är en guide till vinterbad i Dalarna. Ställen där du kan bada under guidade basturitualer, hyra en egen bastuflotte vid sjökanten eller bara sjunka ner i det kyliga vattnet i nära anslutning till ett hotell eller boende.


Vinterbad är mer populärt än någonsin. Många beskriver vinterbad som en omstart för kroppen. Som omedelbar mindfulness där stress och oro sköljs bort. Varför inte testa själv? Den här guiden tipsar om ställen i Dalarna där du kan vinterbada, bada bastu och även uppleva spännande och mystiska basturitualer.

Kom ihåg att alltid bada med sällskap, för säkerhets skull.

1. Underjordiska bad och mystisk basturitual i Äventyrsgruvan

Upplev världens kanske mäktigaste underjordisk bastu i Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg. Extra häftig blir upplevelsen genom den unika gruvfruns basturitual, framtagen som en hyllning till hennes väsen som spelat en stor roll i historien. Följ med på en guidad bastuupplevelse nere i Äventyrsgruvan, ledd av Sauna by Elin. Avsluta med ett dopp i den underjordiska lagunen med sitt turkosblå vatten.

Underjordisk bastu i Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg.
Under jord i Äventyrsgruvan kan du bada bastu och doppa dig i Aurorasjöns turkosblå vatten.

2. Spa-hörna nära forsen i Dala-Floda

I spa-hörnan hos Kajaktiv i Dala-Floda finns en värmande vedeldad bastu och SPA-pool. Dessutom ligger den bara 60 meter från vackra Lissfors och för den som vill ta sig ett svalkade dopp under bastun har en trygg och stilla hörna i forsen där man kan kyla av sig.

3. Tävlingsbad under Vansbro vintersim

Förra årets succépremiär gav mersmak. Den 18 februari 2023 anordnas den andra upplagan av Vansbro Vintersim. Då sågas en 8x25 meter stor bassäng upp i isen, det tillkommer simlinor och badstegar. Under dagen erbjuds sedan ett antal olika lopp, med alltifrån dopp i isvak till regelrätta simtävlingar. Bland distanserna finns till exempel 25 meter bröstsim, 25 meter frisim och lagkapp. Efter utfört dopp väntar värmande badtunnor, bastu och hamamspa för deltagarna.

Simmare under Vansbro Vintersim.
Vansbro Vintersim är en kylig utmaning som lockar många simsugna deltagare.

4. Privat bastuflotte i Rättvik

Basta, bada och njut året runt med bastuflotten som har sin ”hemmahamn” i Rättvik. Flotten med sin vedeldade bastu som rymmer upp till 12 personer och du hyr den exklusivt för dig och ditt sällskap, så det är bara ni där.

5. Världsarvsritual och bastuflotte vid Sjösidan Falun

Hyr bastuflotten vid Sjösidan i Falun, där du kan uppleva kombinationen bastu- och kallbad. En hälsoboost som du dessutom kan kombinera med Sauna by Elins unika basturitual eller den självgående världsarvsritualen.

Bastu och vinterbad vid Sjösidan i Falun.
Varva bastuns värme med svalkande bad i närliggande sjön Runn, vid Sjösidan i Falun.

6. Vildmarksnära bad i Kloten Nature Resort

Badtunnan hos Kloten Nature Resort i södraste Dalarna har en vedeldad bastu är vackert belägen vid sjön Långvattnet. Här kan du ta det lugnt och bara koppla av i badtunnan, svettas i bastun och sedan svalka dig med ett dopp i sjön.

7. Vinterbada i Saxviken vid Mora Hotell

Starta inne i Mora Hotells spa-avdelning och värm upp dig med dryck och härligt häng i relaxen. Därefter tar du på dig medhavd mössa, varma strumpor eller tofflor och tar dig ut för den korta promenaden till Saxviken och Siljan. Vintertid finns där ett uppsågat isvak i isen, där du kan kliva ner på den ilagda stegen. Lägg tillbaka trälocket när du är färdig och ta sedan sikte på värmen i spaet igen.

8. Weekend med vinterbad i Ludvika

Checka in på Ludvika Stadshotell, mitt i centrala Ludvika. Här väntar en helg av såväl avkoppling som hejdundrande endorfiner. I weekendpaketet ingår ett kit som gör dig redo för vinterbadet: en påse med mössa, badrock, handduk och en liten guide till hur du kallbadar som ett proffs. Kallbadet i fråga ligger nere vid hamnen, endast några minuters promenad från hotellet. Självklart har du också tillgång till hotellets bastu, så att du kan värma dig innan och efter doppet.

Bastu och vinterbad vid Sjösidan i Falun.
Vinterbad sägs sätta igång kroppens produktion av endorfiner. Det lär om inte annat vara rejält uppfriskande.

Bonustips! Mysiga boenden med bastu

Flera boenden runtom i Dalarna erbjuder bastu och bad i mysiga omgivningar. Här är tre (bokstavligt talat) varma bonustips:

  1. Smidgården, Fryksås. Världens förmodligen enda fäbod-relax har självklart en bastu.
  2. Myrängsgården, Bonäs/Mora. Njut av utsikten över Siljan genom bastuns stora glaspartier.
  3. The Mangévie, Furudal. Deras ”furu-spa” är något utöver det vanliga, där upplevelsen ramas in av de djupa dalaskogarna.
  4. Siljansnäs stugby, Siljansnäs. När du hyr den mobila bastun kör personalen ut bastutunnan till din stuga där du sedan kan avnjuta ett bastubad.
  5. Ludvika stadshotell, Ludvika. I närheten sågar den lokala paddlarklubben upp en isvak för allmänheten.