En kvinna i gula kläder på en cykel på en spång i skogen.

Elna Dahlstrand och livets röda cykeltråd

Elna Dahlstrand är cykelprofilen, mtb-coachen och inspira­tören som lever och andas allt vad cykling heter. Här berättar hon om livets röda cykel­tråd, om den exotiska känslan som infinner sig under cyklingen i Dalafjällen och om roadtrip­drömmen genom Dalarna – som självklart har cykeltema.


Varför cyklar du?

– Cyklingen är min stora passion och röda tråd genom livet. Den är mitt arbete, min hobby och något som har hjälpt mig att hamna på rätt köl igen när det behövts. Just mtb-cyklingen är fantastisk, då den är både rekreation och träning. Jag får vara utomhus och kan välja om jag vill cykla lugnt och bara njuta eller ta ut mig till max. Det är både ett sätt att träffas och umgås med vänner och ett sätt att utmana mig själv. Jag cyklar mig lycklig.

Collage: En kvinna på cykel på en spång i skogen, en glad kvinna med cykelhjälm.
Cyklingen är Elnas stora passion i livet.

Hur lycklig blir du av cyklingen på Idre Fjäll?

– För mig som till vardags cyklar i Småland var det snudd på exotiskt att cykla i Idre. Det är ett häftigt miljö­ombyte, med byggda leder i fjäll­natur och de härliga vyerna man får på köpet. Det är många roliga kurvor, flowigt och kul. Första gången jag cyklade lederna var också första gången jag befann mig ensam i fjällmiljö. Det var mäktigt att uppleva den typen av natur på egen hand. 

Något i cykelväg som du fastnade extra för?

– Jag tyckte väldigt mycket om deras väl tilltagna skills area. I mitt jobb som teknik-coach inom mountain­bike ser jag ofta hur svårt det är att få till den träningen. Men här fanns ett himla bra, välplanerat område där man kunde öva på till exempel hopp och balans. Sådant som man sen tar med sig ut på lederna. 

Du hade din dotter med dig till Idre också, hur funkade det?

– Ja, både min syster och min 2,5-åring var med. De cyklade inte, utan jag körde min träning och sen gjorde vi andra saker till­sammans. Det är verkligen något jag gillar, att det är en familje­vänlig anläggning där alla i sällskapet både kan göra sin grej och saker ihop. Ofta är det kanske en eller två i en familj som cyklar och då är det viktigt att det finns mer att göra än bara cykling. Vi gjorde bland annat en topptur upp på Städjan, vilket var helt fantastiskt! Det fanns helt enkelt många enkla utflykter som ändå kändes som äventyr.

En kvinna och en liten flicka på toppen av ett berg.
Elna tog med sig dottern upp på toppen av Städjan.

Vilket är ditt intryck av cyklingen i Dalarna?

– Cyklingen är jättebra, med hög kvalitet och det jag har upplevt hittills är bara genom­härligt. Idre Fjäll är ju medlemmar i Biking Dalarna och det cykel­nätverket används ofta som inspiration så fort någon pratar om hur man utvecklar en cykel­destination. Det känns som att de går i bräschen och verkligen har tagit en ledande position i Cykel­sverige. Jag är till exempel imponerad av hur man samarbetar och har arbetat fram gemen­samma led­markeringar. Sen har jag mycket kvar på önske­listan rent cykel­mässigt, som jag inte har sett än.

Ja, vad står på önskelistan?

– Jag har gjort ett gäng Cykelvasan och vill gärna köra fler. Sen skulle jag vilja upptäcka området kring Rättvik lite mer, det är så himla vackert. Många pratar också gott om cyklingen i Rörbäcksnäs, där har jag inte varit ännu. En dröm vore att göra en roadtrip med Biking Dalarna som utgångs­punkt. Det vore otroligt kul att road­trippa genom Cykeldalarna! 


Elna Dahlstrand

Gör: Mtb-coach och instruktör, frilansande kommunikatör och cykel­inspiratör som bland annat driver en av Sveriges ledande bloggar inom mtb och podden Cykelpodd.
Bor: Småland.
Instagram: @elnadahlstrand

Två heta lopptips från Elna

  • Mörksuggejakten, Rättvik, 10 juli
    Det är som att cykla genom ett vykort. Du får se allt det där som kommer upp när du tänker på Dalarna; röda hus, fäbodar, skogar och blomster­ängar. Varenda kilo­meter av loppet levererar idyll blandat med utmaning.
  • Cykelvasan, Sälen-Mora, 13 augusti
    Jag tycker om Cykelvasan för det är en riktigt bra inkörs­port, som gjort det lättare att ta sig in i sporten och gjort att mtb-sporten har vuxit i Sverige.

Biking Dalarna

Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden i Dalarna som erbjuder upplevelser av hög kvalitet, från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. Med gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis.

Läs mer om Biking Dalarna