Mörksuggor från hemslöjd i Rättvik.

Smått, gott och snacksigt – 5 dalafavoriter

Det formligen bubblar av nytänkande kreativitet som går att ta del av via hantverk, knäckebröd, keramik, second hand och loppisar. Här följer fem tips att inspireras av i sommar.


1. Klassisk eller egendesignad dalahäst

Besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs och titta på tillverkningen av Sveriges mest kända souvenir. Följ hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade pållar i alla storlekar. I fabriksbutiken finns en uppsjö av modeller till försäljning. För den som vill vara kreativ finns möjligheten att måla sin egen variant.

2. Fröknäckesnacks och knäckebröd från Leksand

De krispiga snacksen från Leksands Knäckebröd är bakade för hand helt utan tillsatser och finns i tre olika smakkombinationer: Ramslök och Havssalt, Dill och Havssalt samt Lök och Surdeg. Passa också på att göra ett besök i bageributiken utanför Leksand, där det går att köpa knäckebröd av både första och andra sortering, lokal mat, souvenirer och heminredning från bygden.

Knäckebrödsnacks och dalahäst.
Hugg in på fröknäckesnacks från Leksands Knäckebröd eller måla din egen dalahäst i Nusnäs.

3. Personliga pärlor på loppis och second hand

Längs vägkanterna i semesterdalarna avlöser loppis-skyltarna varandra. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar och butiker med mer sorterat utbud av second hand och vintage. BK´s Gammalt & Nytt i Insjön, PMU Second Hand i Leksand, Furudals Retro och Spader Madame Retro Vintage i Vikarbyn är några exempel på utflyktsmål för alla sakletare.

4. Hemslöjdspärlor

Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Falun, Dala-Floda, Rättvik, Mora eller Älvdalen.

Hantverk från Dalarna.
Det finns gott om dräktinspirerat och lokalt hantverk på Dalarnas hemslöjdsbutiker.

5. Unik keramik

Låt handtillverkade tallrikar, skålar och muggar i härligt somriga färger rama in måltiden. Klassiker från Nittsjö Keramik eller modern design från Mikaela Willers hör till favoriterna. Se tillverkningen på nära håll och köp produkterna på plats. Nittsjö Keramik håller till i byn med samma namn några kilometer utanför Rättvik. Mikaela Willers har verkstad och butik i Vikarbyn, med slående utsikt över trädgården och Siljan.

Keramik från Mikaela Willers och Nittsjö Kermik.
Färgsprakande och unik keramik från Mikaela Willers och Nittsjö Kermik.

Hitta mer shopping och hantverk i Dalarna.