Ornässtugan i solnedgången.

Pepparkakshus, Alvar Aalto och världsarv – 7 platser med unik arkitektur i södra Dalarna

Pepparkakshus, slingrande gränder, historiska byar och blåskimrande höghus. Dalarna upphör aldrig att förvåna och förtjusa, men det är kanske inte så många som faktiskt förknippar södra Dalarna med unik arkitektur. Då gäller det att tänka om! Det finns oändligt många roliga, charmiga och förvånande platser att se och utforska. Vi leder er en bit på vägen och ger förslag på 7 platser med både spännande arkitektur och mycket att göra i omgivningarna.


1. Stationshuset i Vansbro

Mitt i centrala Vansbro ligger Stationshuset, som flera gånger blivit framröstat till Dalarnas vackraste hus. Det är lätt att förstå varför byggnaden, som stod färdig år 1899, kallas ”pepparkakshuset” med sina rödbruna tegelväggar och vita detaljer. En gnistrande vinterdag skulle man kunna tro att huset, som också är ett byggnadsminne, hämtats direkt ur en sagobok.

Men varför är byggnaden så slående? Runt sekelskiftet 1900 var Vansbro en viktig knutpunkt för järnvägen och stationshuset skulle naturligtvis markera detta. Samhället skulle bli Dalarnas nya centrum! Idag bjuder Järnvägsgatan den nyfikne på en blandning av äldre och mer modern arkitektur som speglar samhällets historia, och där pepparkakshuset är gatans och samhällets pärla!

Stationshuset i Vansbro.
Stationshuset i Vansbro har blivit utsett till Dalarnas vackraste hus flera gånger.

2. Stjärnsund

Stjärnsund är den idylliska byn med lummig grönska sommartid och snötäckta vidder på vintern. Helt enkelt natursköna miljöer man nästan inte trodde fanns. Här väntar herrgården från år 1779, uppförd i neoklassicistisk stil, i vackra omgivningar med intilliggande damm och en engelsk trädgård. I byn finns också många underbara industrihistoriska byggnader, som numera inhyser till exempel Stjernsunds Brygghus, Polhemsmuseet och Smedjans konsertlokal.

En upptäcktsfärd i byn och dess fantastiska omgivningar slår aldrig fel. Stjärnsund är dessutom en del av Husbyringen vilket är ett besöksmål i sig för den som är intresserad av vackra vyer, industrihistoria och spännande besöksmål.

Vy över Stjärnsund.
Förutom själva byn och arkitekturen i sig bjuder Stjärnsund på bland annat Husbyringens besökscentrum, Engelska parken och Polhemsmuseet.

3. Aalto-huset i Avesta

Den finländske och världsberömde arkitekten Alvar Aalto hade stora planer för Avesta på 1940-talet. Så stora att han faktiskt ville bygga om hela stadskärnan till ett modernt ”Akropolis”. Det finns nog både de som önskar att hans vision hade realiserats och de som är tacksamma för att den inte gjorde det. Men Aalto-huset, också känt som ”Blå huset” av lokalbor, ger en försmak av det som kunde ha varit.

Byggmästaren Ernst Sundh såg dock värdet i Aaltos djärva ritningar. Han påbörjade bygget av Aalto-huset och den blåskimrande byggnaden stod färdig 1961. Det är ett av endast tre hus som Aalto designade och som byggts i Sverige – därför gör många arkitekturstudenter studiebesök hit varje år.

Alvar Aalto-huset i Avesta.
Det blåskimrande Aalto-huset i Avesta är ett oväntat inslag i stadsbilden och arkitekturstudenter från hela landet gör årligen studiebesök hit.

4. Ornässtugan i Borlänge

För den kulturintresserade är ingen utflykt i Dalarna komplett utan ett besök vid Ornäsloftet, eller Ornässtugan som gästhuset också kallas. Det är nämligen här det sägs att Gustav Vasa flydde undan danskarna genom att fira sig ner från dasset på andra våningen. Vasas dalaäventyr har alltid varit av stort intresse, vilket resulterade att ett museum öppnades här redan år 1758. Utställningen som visas är exakt densamma, nu som då, vilket gör den till världens äldsta bevarade utställning.

Ornässtugan har en säregen arkitektur där fasaden är klädd i vad som ser ut som faluröda fjäll. Det senmedeltida timmerhuset är det äldsta i sin storlek som finns bevarat i Sverige och det ligger naturskönt på en udde omgiven av Ornäsbjörkar och öppna gräsytor. Att gå på en guidad visning under sommarhalvåret, ta en paus på bryggan eller prova smaker från medeltiden i gårdens café är att rekommendera.

Ornässtugan sommartid.
Utställningen som visas är densamma som vid öppnandet av museet i slutet av 1700-talet, vilket gör Ornässtugan till Sveriges äldsta museum.

5. Världsarvet Falun

Ibland glöms det bort att det inte bara är Falu Gruva som är ett världsarv, utan också Falu innerstad och det omgivande bergsmannalandskapet. En tur till staden levererar gamla industrimiljöer, historiska byggnader, slingrande gränder och modern arkitektur. Faluns tre trästadsdelar bär fortfarande samma prägel med sin faluröda charm som när gruvarbetarna huserade där.

På besök i trakterna får man heller inte glömma att besöka Linnés bröllopsstuga, Stabergs Bergsmansgård och Carl Larssons konstnärshem. Här väntar dessutom riktiga guldgruvor för trädgårdsintresserade, då trädgårdarna på alla tre platserna speglar en epok och den kreativitet som återfinns i Dalarna.

Linnés bröllopsstuga.

Trädgården på Stora Hyttnäs i Sundborn.
Världsarvet Falun består av så mycket mer än Falu Gruva. I staden och i landskapet runt omkring finns exempelvis de gamla bergsmansgårdarna med tillhörande trädgårdar, som Linnés bröllopsstuga i Sveden eller Stora Hyttnäs i Sundborn.

6. Cassels Konsert- och kulturhus i Grängesberg

År 1900 invigdes Cassels som idag är vida känt för sin fantastiska akustik och många av Sveriges mest kända artister har stått på scenen här. Den pampiga fasadens vita pelare andas nyklassicism och är inspirerad av Bank of England i London. Men byggnaden var från början tänkt att fungera som ett sorts lärocentrum för ortens gruvarbetare. Sir Ernst Cassel donerade en stor summa pengar för att arbetarna skulle få ett bibliotek, läserum, en lokal för tillställningar och utöver detta också en parkanläggning och ett bad- och tvätthus. Det blev inte riktigt som han tänkt sig. Istället byggdes ett av Sveriges vackraste konserthus, som idag också är en del av ekomuseum Bergslagen.

Cassels konserthus.
När Cassels ritades hämtades inspiration från Bank of England i London.

7. Trästaden Säter

Säter är en av Sveriges bäst välbevarade trästäder, där stadsnätet i stort sett har sett likadant ut sedan 1600-talet. I gränderna återfinns charmiga små butiker, restauranger, uteserveringar och grönskande innergårdar. Att strosa runt här och insupa atmosfären är som att göra en vandring genom historien.

Då staden är så pass orörd är den klassad som riksintresseområde för kulturmiljövården. De faluröda husen med vita knutar kombineras med putsade fasader och bidrar till en mysig och inbjudande stämning som lätt skapar mersmak.

Två personer cyklar genom trästaden Säter.
Utforska den välbevarade trästaden Säter på cykel och trampa fram bland de idylliska rödmålade husen med vita knutar.