Skidåkare drar av stighudarna från sina skidor.

På topptur på Kläppen – Ta skidorna till toppen

Dags för topptur! Upptäck Kläppens varierade randonnéeled, där åkaren tar sig upp till toppen av berget för egen maskin. Ta dig fram på skidor genom gammelskogen och glid sedan ner via någon av pisterna.


Det har bubblat kring toppturer av olika slag länge i skidkretsar. Att för egen maskin ta sig uppför berget och därefter susa nedför i pudrig lössnö har blivit ett såväl adrenalinfyllt som njutbart äventyr. Förekomsten kallas också ”randonnée”, vilket är franska för ”skidtur i alpin terräng”. Det handlar alltså om att fästa stighudar under skidorna för att kunna gå uppför berget. Väl på toppen – förslagsvis efter en god fika och en rejäl paus där du njuter av utsikten – dras stighudarna av skidorna. Därmed återvänder glidet och det går att åka utför i vanlig mening.

– Intresset för randonnée ökar och flera åker på resor utomlands för att utöva detta. I Kläppen finns en varierad randonnéeled, med både flackare och brantare partier. I de flesta fall genomförs randonnée på ett kalfjäll och man åker sen ner off-pist i lössnö. Hos oss i Kläppen får man en annorlunda upplevelse, då vår led kantas av riktig gammelskog, säger Thor Kruse Een, Mountain Manager på Kläppen.

Thor Kruse Een är Mountain Manager på Kläppen.
Enligt Thor Kruse Een är det unika med toppturer, eller randonéeåkning, den annorlunda skidupplevelsen. Foto (samtliga): Kläppen/Daniel Bernstål.

Thor vet vad han pratar om. Under många år har han rest mellan skidanläggningar världen över, både för jobb och för åkning. Han har samlat på sig en gedigen kunskap om skidåkning i allmänhet och randonnée i synnerhet. Tjusningen med just randonnée är enligt honom den unika och annorlunda skidupplevelsen.

Ett annat tips är att ta sig an leden efter mörkrets intåg. Att gå uppför berget längs den uppmärkta leden med pannlampa, adderar ytterligare lager till en redan häftig upplevelse. Naturen visar sig från sin mest mystiska sida.

– Vår led är bra för nybörjare, men det kan såklart bli ett utmanande träningspass också. Du bestämmer tempot och antalet gånger du kör. Randonnée kommer vi helt klart att se mer av, säger Thor.

Läs mer på klappen.se.

Närbild på skidpjäxa med hälen i gåläge.
För en topptur krävs pjäxor med gåläge och skidor med alpina turbindningar, där hälen är fri.
Skidåkare drar av stighudar från sina skidor.
Stighudarna fästs under skidorna, vilket ger ett säkert grepp uppför. Väl uppe är det bara att dra av dem och njuta av utförsåket.