Dimmig skog från ovan.

Fototips från Dalarna: detaljer som väcker känslor

Tomas Morén har bott på många platser men lyckas alltid hitta tillbaka till Dalarna. Månadens dalaprofil brinner för det intima och vemodiga i naturen och landskapet och väcker känslor med sina fotografier. Här bjuder han på sina bästa fototips och guidar till favoritplatser för fotografering i Dalarna.


Vad är det bästa med Dalarna enligt dig?

– Det är helt klart närheten till vildmarken och naturen. Dalarna har otroligt mycket att erbjuda den som gillar natur och friluftsliv. Det finns så många naturreservat och Natura 2000-områden, alltså skyddsvärda naturområden, och vandringsleder i Dalarna. Det finns något för alla, erfarna som nybörjare.

Frostiga löv och en höstig fjällvy.

Hur kommer det sig att du började med fotografering?

– Jag har väl egentligen alltid varit lite kreativt lagd, sysslar mycket med musik och älskar att måla. Men när en nära vän till mig började fota och visade mig sin kamera så föll jag in i det träsket också. Köpte mig en egen kamera och begav mig ut i skogen för att försöka fota. Hade ingen aning om vad jag sysslade med och undrade alltid varför bilderna inte blev så där snygga som man såg på nätet. Men efter att ha lusläst olika fotoböcker nere på biblioteket i Falun och fått en massa bra tips och trix av min vän så började jag bli kompis med kameran. Nu, tio år senare, är det min allra största passion.

Vad fotograferar du helst och varför?

– Jag fotograferar lite av varje. Men det jag brinner för är intima och ”moody” natur- och landskapsbilder. Jag är inte någon som gillar stora och vidöppna landskapsbilder utan gillar att fokusera lite mer på detaljer och väcka känslor.

Vattenfall med höstfärger runtom.
Tomas favoritbild från Dalarna, Njupeskär i Fulufjällets nationalpark.

Vilket är ditt absoluta favoritfoto från Dalarna och varför?

– Oj den var svår. Det finns några stycken. Men min för tillfället favoritbild är faktiskt en bild jag tog i Fulufjällets nationalpark för någon vecka sedan vid Njupeskär. Det var en regnig, blåsig och kall dag och jag och min familj var på väg hem från Idre fjäll. Vi stannade till vid Fulufjället för att gå upp till fallet och väl där var allt perfekt. Lite dimma, höstfärger och vi var ensamma vid fallet. Jag älskar denna bild och jag har den faktiskt hängandes på väggen på mitt kontor.

Har du några tips till den som är nybörjare?

– Var inte rädd för att prova nya saker när du är ute och fotar. Hitta inspiration från andra och ställ frågor på olika forum eller Instagram till exempel. Du behöver inte ha en dyr systemkamera för att ta snygga bilder. Att vara kreativ i sitt bildtänk väger mycket mer än en dyr kamera. Biblioteket i Falun har bra böcker som går igenom grunderna inom fotografering, där kan man lära sig mycket. Även Youtube har väldigt mycket bra innehåll för såväl nybörjare som erfarna. Det finns alltid något nytt att lära sig.  

Ett vattenfall i höstfärger och ledkryss på fjället.
Tomas tipsar om att skapa en känsla av djup genom att ha något i förgrunden av din bild.

Tomas bästa tips till dig som vill börja fota:

  1. Skapa en känsla av djup genom att ha någonting i förgrunden av din bild. Det kan till exempel vara löv, eller att fotografera nära marken.
  2. Ha en klar tanke om vad du vill fotografera innan du ger dig ut. Håll koll på väder och i vilken riktning ljuset kommer ifrån. En plats kan se helt annorlunda ut mitt på dagen jämfört med en tidig dimmig morgon, jag föredrar dimmiga morgnar.
  3. Om möjligt, lär dig redigera dina bilder i bildbehandlingsprogram som till exempel Adobe Lightroom. Det finns även andra program som är gratis.
  4. Hitta din stil. Det är som din unika signatur fast för foto.

En fågel på en gren och en dimmig skog.

3 tips: Tomas bästa platser för fotografi i Dalarna

1. Fulufjällets Nationalpark

– Nationalparken är fylld med fantastiska saker att både uppleva och fotografera. Sällskapssjuka lavskrikor, trolsk gammelskog fylld med mossa och ormbunkar, kalfjäll och så klart självaste vattenfallet. Har man tid, lust och konditionen till att vandra upp på fjället så kan jag varmt rekommendera att bo antingen i Rösjöstugorna eller Harrsjöstugorna. Väldigt mysiga och vackra platser där du kan njuta av fjället och dess fiskevatten.

2. Gyllbergens naturreservat

– Strax utanför Borlänge hittar man naturreservatet Gyllbergen. Ett stort och otroligt vackert vildmarksområde som erbjuder allt från vandringsleder, eldplatser, övernattningsmöjligheter till fjällkänsla. Har man inte varit här så kan jag varmt rekommendera det.

3. Frostbrunnsdalen

– Ett perfekt utflyktsmål med familjen. Kristallklart vatten med springkällor, rikt fågelliv och vacker och lummig skog. Har man tur får man kanske syn på den otroligt vackra kungsfiskaren som har setts flyga över ån i sin jakt på småfisk. Om man gillar att paddla kan jag rekommendera att hyra en kanot eller kajak vid Tyllsnäs udde och paddla dig hela vägen upp till Frostbrunnsdalen.

En man sitter på ett fallet träd och ett vitt träd i höstig skog.

Tomas Morén

Tomas Morén är 32 år och bor i Boda, strax utanför Svärdsjö. Han är född och uppvuxen i Falun, men har bott på många platser i Sverige och även några år utomlands.

För tillfället är Tomas tjänstledig från jobbet som omsorgassistent inom Falu kommun för att ta lastbilskort. Han frilansar även en del inom fotografering, bland annat för olika företag inriktade på outdoorkläder och hans foton säljs i Lager 157-butiker runtom i Norden. 

Se mer av Tomas: @wanderwithtomas

Det här är månadens dalaprofil

Varje månad säger vi hej till en ny dalaprofil här på visitdalarna.se. Vi får veta mer om vem personen är och ta del av tips på vackra, spännande och ofta lite dolda platser att besöka i Dalarna. Det är med andra ord en möjlighet att upptäcka nya pärlor runt om i landskapet. Då många av personerna har ett stort fotointresse är ett hett tips att ta med kameran när du besöker platserna. Det kommer garanterat att bjudas på många unika tillfällen att fånga den där riktigt magiska bilden.