Utsikt över Fryksås från hotellet och gästviveriet.

Fäbodar, fantastisk mat och en Infopoint i Fryksås

Fryksås är helt unikt. Fäbodmiljön är Sveriges största och det finns timmerbyggnader och fäbodar från 1500-talet. Ett självklart stopp under besöket här är Fryksås Hotell & Gestgifveri, med sin välkända restaurang. Nu är hotellet också en Infopoint.


I Fryksås är traditionen kring fäbodarna stark. I flera hundra år drev bönderna från Morabyn Bonäs sina djur hit sommartid för skogsbete.

På 1800-talet kom turisterna, vilket bidrog till att det startades både caféer och hotell. Kombinationen har skapat en intressant blandning av gammalt och nytt, vilket Ulla Karlsson upptäckte när hon köpte Fryksås Hotell år 2011.

– Jag har mina rötter i Nyhammar i södra Dalarna, men har bott mitt vuxna liv i Karlstad och jobbat med Linjeflyg, SAS och Svenska Kyrkan. Jag såg en ny spännande utmaning i hotell- och restaurangbranschen. Arbetet med att sätta Fryksås Hotell på kartan tillsammans med mina anställda har fyllt dessa år med stor glädje och energi. Att få leverera god kvalitet och upplevelser till våra gäster är ingenting jag ångrat.

Genuina miljöer och slående landskap

Hotellet ligger högt beläget och bjuder på en fantastisk utsikt över omgivande skogar, berg och Orsasjöns och Siljans blå vatten. När man står intill en gärdesgård och blickar ut över landskapet är det inte svårt att förstå varför människor under hundratals år vallfärdat hit.

– Ingen dag är den andra lik. Eftersom vi har både hotell och restaurang är det många olika typer av gäster. De som kommer i tjänsten eller de som bara är här för att hitta energi och vila. Eller för att träna och njuta av vår goda mat. Hotellet ligger också i direkt närhet till Orsa Grönklitt, säger Ulla.

Mat av högsta kvalitet på restaurangen på Fryksås Hotell.
Maten i hotellets restaurang är av högsta kvalitet och har ofta inslag av lokala, vilda smaker.

Naturupplevelser blir alltmer populära

Runt husknuten väntar fantastisk natur under hela året, där varje årstid har sin charm.

– Vi har två högsäsonger, vinter med skidåkning och sommarperioden med många aktiva gäster som vill vandra, cykla eller bara njuta i naturen. De senaste åren har våra gäster varit mer fysiskt aktiva än tidigare. Det är en trend som jag tror kommer att öka stort i vårt område under kommande år.

Hotellet är också en av Visit Dalarnas Infopoints. Det innebär att besökarna kan hitta turistinformation, broschyrer och kartor samt få lokala tips här.

– Både hotellgäster och andra besökare hittar lätt det informationsmaterial som står till buds. Oftast vill de veta mer om vandringsleder och andra naturbesök, Storstupet och olika vattenupplevelser. De får man inte missa!

Ulla Karlsson på Fryksås Hotell.
Ulla Karlsson äger och driver Fryksås Hotell & Gestgifveri.

Vad är en Infopoint?

En Infopoint är en enklare variant av en bemannad turistinformation där du som besökare kan få hjälp med information om närområdet. Varje Infopoint som finns listad på Visit Dalarnas hemsida uppfyller Visit Dalarnas och Visitas kvalitets- och servicekriterier för Infopoints. Hos varje Infopoint kan du få hjälp med turistiska frågor samt hämta tryckt material från Visit Dalarna.

Hitta en Infopoint nära dig