Nere i Äventyrsgruvan i Tuna hästberg.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg lockar med underjordiska upplevelser

Följ med på ett äventyr under jord i den spännande Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg mellan Borlänge och Ludvika. Den beskrivs som Sveriges vackraste rum och världens bästa gruva att dyka i – den gamla järnmalmsgruvan som idag tjänstgör som anläggning för stora äventyr.


Besökarna beskriver miljön i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg som ett månlandskap med djupa svarta hål. Här finns underjordiska salar minst åttio meter ner i berget, sjöar med kristallklart vatten och isfyllda rum trots att det är mitt i sommaren.

– De som tittar ner i de översvämmade schakten har ofta svårt att förstå att det verkligen är en vattenyta som de tittar på, eftersom sikten är obegränsad trettio meter ner till botten. Det händer att besökare kliver rakt ut i vattnet, eftersom vattenytan är så plan, berättar verksamhetschef Daniel Karlsson som fann gruvan 1998 med sina vänner.

Som besökare får du vandra omkring utan avspärrningar och uppleva gruvan så som den lämnades vid nedläggningen på 1960-talet efter att den tjänstgjort, för framställning av järnmalm, sedan mitten av 1700-talet. Är du dykare ges möjligheten att utforska mycket spännande delar av gruvan.

– Under vattenytan har tiden stått stilla och man simmar runt bland dynamitlådor, verktyg och elcentraler. I lokverkstaden hänger verktyg fortfarande kvar på väggarna, berättar Daniel.

Par som klättrar nere i Äventyrsgruvan.

Någon erfaren klättrare behöver du inte vara för att besöka gruvan. Tack vare säkerhetssystemet Via Ferrata, som används världen över, kan du på ett säkert sätt ta dig förbi farliga passager i gruvan.

– Vi har en femtio meter lång hängbro och har även byggt ut systemet över flera sjöar, där man kan titta ner på dykarna under vattnet, berättar Daniel.

En annan satsning som genomförts är en gästabudssal, utanför ett gammalt dynamitförråd, där mat kan förtäras under turen.

– Det kanske inte låter som något stort men känslan av att sitta på ett gammalt stockbord med en kaffekopp i handen, åttio meter under markytan omgiven av berg, är en känsla som få glömmer.

Äventyrsgruvan, som drivs helt ideellt, lockar både nybörjare och världseliten inom isklättring.

– Den stora drivkraften att utveckla den här verksamheten är gensvaret vi får från besökare. När det lyser i deras ögon och jag förstår att de har fått en upplevelse för livet.

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg – en upplevelse för alla åldrar

Både äldre och yngre kan delta i gruvans guidade turer, men du bör ha normal kondition för att orka med den populära Äventyrsturen på fyra timmar. Temperaturen håller sig stadigt på fyra grader året runt, så varma kläder behövs. Även kortare turer erbjuds. Säkerheten ansvarar de utbildade guiderna för som även berättar gruvans fascinerande historia. Fika serveras på samtliga turer. Om du hellre vill stanna ovan jord, kan du spendera tiden på intressanta naturstigar med informationsskyltar.

Läs mer och boka: Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg