Kvinna med stavar för längdskidåkning.

9 skidspår i södra Dalarna – Hitta mer och mindre välkända favoriter

Dags att plocka fram pjäxor, stavar och skidor. Runt om i Dalarna finns det nämligen gott om dem, pärlorna för längdskidåkning. Redan i oktober finns preparerade skidspår på flera platser. Därefter finns alla möjligheter till vintriga upplevelser både för den som vill gå på tur för att njuta av naturen och den som hellre känner svetten lacka. Här har vi samlat nio mer eller mindre välkända längdfavoriter.


1. Säfsen, Ludvika

Välj mellan totalt 75 kilometer längdspår för både klassisk åkning och skate, som utgår från totalt tre olika spårcentraler. Glid fram i spåren längs berg, dalar, sjöar och vattendrag. När det är dags för paus finns många mysiga vindskydd där du kan tända en brasa eller bara njuta en stund. För de yngsta finns Filurius längdäventyr, en skojig bana för både barn och föräldrar med start- och målflaggor, enkla gupp, terrängvågor och flaggslalom.

skylt som visar olika skidspår i Säfsen.
I Säfsen finns totalt 75 kilometer längdspår som utgår från tre olika spårcentraler.

2. Ljungåsen, Ludvika

På höjderna ovanför Grängesberg ligger Ljungåsens skidanläggning, där det finns fina spår med olika längd och svårighetsgrad. Det 800 meter långa Hedenhösspåret passar nybörjaren, medan mer hugade åkare ger sig på Vindkraftspårets 8 kilometer. På helgerna är den uppskattade Våffelstugan en utflyktsanledning i sig.

Skylt som visar vägen vid Ljungåsen.
Tack vare sitt höga läge finns det goda förutsättningar för skidåkning på Ljungåsen.

3. Brunnsjöberget, Hedemora

Nära Hedemora centrum finns motionsslingor både med och utan belysning. Tidigt på säsongen är det konstsnö som gäller, sedan fylls det på med natursnö allteftersom vädret tillåter. För lekglada barn finns en skidlekplats nära klubbstugan och för de allra yngsta är Barnens Bamsebana ett lättåkt tips.

4. Gruvspåret, Falun

Skida fram mitt i Världsarvet Falun. Gruvspåret är ett lokalt skidspår som i nuläget går från Falu Gruva, Världsarvet vid kompressorhuset vid Oscars Lave och ca 3 kilometer genom skogen uppåt vidare till sjön Stora Vällan.

Vy över området vid Falu Gruva vintertid.
Skida fram i historiska miljöer i Världsarvet Falun, kring bland annat Falu Gruva.

5. Lugnet, Falun

Den svenska nationalarenan för nordisk skidåkning - Lugnet är en häftig upplevelse för alla skidåkare. De som är våghalsiga ger sig på den omtalade ”Mördarbacken”, som till och med får världseliten att flåsa tungt. Självklart finns det också andra alternativ, med spår och slingor i varierande längd och intensitet.

Vy över Lugnet i Falun.
Lugnet i Falun är en klassisk plats för längdskidåkning. Testa den omtalade Mördarbacken eller välj någon av de många andra slingorna som finns i området.

6. Sörskog, Bjursås/Falun

Här slingrar sig spåren fram över myrar, gamla åkrar och genom skogspartier. Skidåkning med vildmarkskänsla helt enkelt! Höjden gör att snön kommer tidigt och stannar länge. Det finns flera spår och spårlängder att välja mellan, så de flesta hittar något som passar. Kortare preparerade spår på mellan 1,5–7 kilometer, ett pulkaspår på 4,5 kilometer och längre spår på 13–18 kilometer.  

7. Gyllbergen, Borlänge

Uppe på höjderna i naturreservatet går det att få riktig fjällkänsla. Gyllfäbodarna är utgångspunkten för de flesta skidleder, som den familjevänliga Pensionärsleden och den något mer kuperade Vildmarksleden. En populär dagstur är att skida Gyllfäbodarna–Dragbergssjön fram och tillbaka.

Röd stuga vintertid vid Gyllbergen.
I Gyllbergen i Borlänge finns många olika spår att välja mellan, av olika längd och svårighetsgrad.

8. Knutsbo, Säter

Gör en härlig tur i vildmarken bland fäbodar och skogstorp i kuperad terräng. Passar både den som vill få upp pulsen och familjen på tur med chokladtermos, bara att välja mellan de olika slingorna på mellan 10 och 40 kilometer. Spåren börjar vid Golfbanan eller vid Knutsbo fäbodar.

9. Snöå Skidstadion, Dala-Järna

Skida fram på banan som är delvis designad av Gunde Svan. Här sprutas konstsnö så snart det blir minusgrader, vilket borgar för en lång säsong. På själva stadion finns elljusspår upp till 5 kilometer och på den närliggande golfbanan finns flackare alternativ.

---

Hitta fler skidspår: Längdskidåkning i Dalarna