Hundspann.

Underjord, sagovärldar och strutsar – Hitta vinteraktiviteter för barn i Dalarna

När det är dags för lov, ledighet och vinterdagarna står där och väntar är det bra att ha aktiviteter på lager för leksugna barn. Här nedan har vi samlat fem förslag på saker att göra med barn i Dalarna i vinter. Alltifrån äventyr under jord i historiska miljöer, till möten med magiska sagovärldar och spännande djur.


Även om den här vintern på många sätt innebär andra sätt att tänka, resa och förhålla oss, finns inget som hindrar oss från att både drömma och planera för framtida upplevelser. Många besöksmål arbetar dessutom hårt med att anpassa sina verksamheter, skapa förutsättningar för upplevelser och aktiviteter som kan genomföras på ett tryggt sätt. Stäm av med varje aktör och kika på deras hemsida vad som gäller.

Utforska underjorden och testa roligaste pulkabacken hos Falu Gruva

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva och hör berättelserna om gruvans tusenåriga historia, hur det var att arbeta där och några av alla de sägner och legender om gruvan. Samtidigt får ni uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum.

Det är 5 plusgrader nere i gruvan året runt, så även en dag när minusgraderna biter på marknivå är det relativt milt nere i gruvan. Kom ihåg att ta på oömma skor eller stövlar, det är både smutsigt och fuktigt i gruvans gångar. Gruvturen innebär också många trappor och den som följer med på Gruvturen behöver kunna gå den 750 meter långa promenaden. Minimiålder är tre år och alla barn under tolv år måste ha sällskap av en vuxen.

När ni är på plats på gruvområdet, passa också på att utforska omgivningarna. Gå gruvpromenaden runt Stora Stöten, kika in i de öppna historiska byggnaderna, ta er upp i utkikstornet och lära mer om berguvarna, se filmvisningarna i Världsarvshuset och upptäck det interaktiva gruvmuseet.

I vinter levererar också gruvan Faluns kanske häftigaste och mest historiska pulkamiljö. Den tidigare bilvägen på västra sidan om dagbrottet Stora Stöten har stängts av för trafik, vilket gör att det är fritt fram att susa nerför den långa backen. Alldeles intill finns en grillplats med eldstad, utrustad med galler och bänkar runtom. Ved får man ta med själv.

Läs mer om Falu Gruva på deras hemsida

Vinter vid Falu Gruva.

Under jord i Falu Gruva.
Under jord i Falu Gruva är det fem plusgrader året om, så ge er ner på äventyr i den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum

Träffa Tomten och hans vänner på Sagolandet Tomteland

I den stora upplevelseparken utanför Mora utspelar sig alla spännande äventyr utomhus i fantasifulla skogar och sagovärldar. Som besökare kliver ni rakt in i de dramatiserade äventyren, som sträcker sig över hela dagen. Vintertid är det självfallet Tomten, tomtemor och nissarna som står i fokus tillsammans med Kungen och Drottningen av vinter och snöälvan Flinga. Den spännande Vinterdraken, fjälltrollet Mossa, skogsrået Myria och vinterälvorna Gnistra och Sprak dyker med största sannolikhet också upp för att leka, busa, sjunga och dansa.

Passa också på att dansa runt julgranen, åka häst och släde, utforska den förtrollade skogen och hälsa på de livs levande renarna. Njuta av en kopp varm choklad med vispgrädde framför brasan i Verkstan och lämna önskelistan i Tomtens och Tomtemors mysiga hus.

Läs mer om Sagolandet Tomteland på deras hemsida

Tomten och Tomtemor.

Busmus på Tomteland.
Lek med busmössen och de andra sagofigurerna i den stora utomhusparken och de många fantasifulla miljöerna. Här finns gott om utrymme för både stora och små.

Flyg fram med hundspann

En tur med hundspann i den snöiga vildmarken är ett riktigt äventyr. Upplev farten, kraften och naturen när hundarna drar igång kälken och ger sig iväg. Kryp ner bland renfällarna i släden eller utmana dig genom att själv styra hundspannen. Självklart kan ni också gosa med de glada hundarna. Det finns många aktörer som erbjuder hundspann runt om i Dalarna och flera av de alpina anläggningarna har också turer med hundspann i sitt aktivitetsutbud.

Läs mer om att åka hundspann i Dalarna

Pojke och flicka tillsammans med draghundar.

Draghund.
Att åka hundspann är ett äventyr för hela familjen och det är en upplevelse utöver det vanliga att flyga fram genom vinterlandskapet bakom de ivriga hundarna.

Strutsvåfflor och fågelspaning hos Sahlins struts

I Stora Tuna utanför Borlänge huserar Sahlins struts, som förutom familjen Sahlin också inkluderar ett hundratal nyfikna strutsar. Gården är stor, så det finns många möjligheter att sprida ut sig och det erbjuds aktiviteter för hela familjen utomhus. Passa till exempel på att lära er mer om livet på landet och de spännande fåglarna under den digitala gårdsvandringen: Använd din egen smarta telefon, scanna QR-koden och lyssna till berättelserna.

Även gårdens restaurang och café är självklart inspirerade av strutsarna. I vinter går det till exempel att hugga in på en strutsvåffla. Här görs nämligen de frasiga läckerheterna på ägg från gårdens egna strutsar, som kanske toppas med strutsäggsglass?

Läs mer om Sahlins Struts på deras hemsida

Struts.

Glass gjord på strutsägg.
Den egengjorda glassen är gjord på strutsägg från gårdens huvudrollsinnehavare - de hundratals strutsar som huserar där tillsammans med familjen Sahlin.

Stugmys på Leksand strand

Spendera en helg eller vintervecka i ett gnistrande vackert Leksand. Leksand Strand ligger bara någon kilometer från centrala Leksand och här finns ett brett urval av rymliga familjestugor och närhet till vinteraktiviteter – mindre jäkt och mera mys helt enkelt. Anläggningen ligger – som namnet antyder – precis vid Siljans strand, med nära till natur och utomhusaktiviteter. Ta en promenad längs Solvändan, längs strandlinjen, in till centrum för en fika på klassiska Siljans Konditori. Eller hitta en mysig grillplats för korvgrillning eller allmänt utomhusmys i krokarna.

På bekvämt avstånd från stugorna finns till exempel både tennis- och padelhall. Racket finns att hyra och bollar kan köpas på plats. Bara att utmana familjen på Sveriges nya nationalsport! I området finns även spår för längdskiåkning. Granbergets familjevänliga skidanläggning, med sju nedfarter, två släpliftar och en gratis barnlift, plus en ny restaurang, värmestuga och grillplats i perfekt läge vid pulkabacken. Här på Granberget finns också Leksands bästa spår för längdskidåkning och när snötillgången är god finns totalt 30 km välpreparerade spår, varav 5,5 km är belysta med elljus.

Läs mer om Leksands Strand på deras hemsida

Flygfoto över anläggningen Leksand Strand.

Bakelser.
Ta en vintrig promenad från Leksand strand längs Solvändan in till Leksand för en fika på Siljans konditori.

Bonustips! Spela vintrig upplevelsebingo

Vinterns kanske roligaste utmaning om ni vill uppleva Dalarna på ett nytt och lekfullt sätt är att spela dalabingo. Fyll vinterdagarna med nya besöksmål och upplevelser samtidigt som ni får sätta kryss i rutorna på de olika bingobrickorna. Vad sägs om Barnens dalabingo, Våffelbingo, Dalahästbingo eller Bingo med dalasmak? Ladda ner en bricka – eller flera – och ge er ut på äventyr. Samla tre besöksmål, aktiviteter eller upplevelser – kryssa i brickan och ropa bingo. Här finns flera olika varianter för alla smaker och åldrar.

Läs mer om Dalabingo och hitta olika bingobrickor

Våffla med sylt och grädde.
Spela Våffelbingo i vinter och ge er ut på jakt efter Dalarnas godaste våfflor. Eller ge er i kast med någon av de andra spännande bingobrickorna, som Dalahästbingo eller Barnens dalabingo.

Mer att göra med barn i Dalarna

På vår sida för Barnens Dalarna finns förslag för dig som är nyfiken på vad som finns att göra här för barn och barnfamiljer. Här har vi har samlat familjevänliga aktiviteter för både stora och små.

Läs mer om vad som finns att göra tillsammans med barn i Dalarna