Fridhems trädgård i Stjärnsund i södra Dalarna.

Stjärnsund – den lilla orten med de stora idéerna

I södra Dalarna, strax utanför Hedemora, ligger det lilla samhället Stjärnsund. Vackert inbäddat bland lummig grönska precis intill sjön Grycken genomsyras platsen av traktens djupa historiska rötter. De gamla industribyggnaderna används idag på kreativa sätt och entreprenörskapet är starkt. Innovation möter tradition och bildar en fantastisk smältdegel, både för lokalbor och besökare.


För att vara en förhållandevis liten ort händer det väldigt mycket i Stjärnsund. Ylva Lundkvist Fridh, vd för Stjärnsunds bygdebolag, lockades av blandningen av människor som bor här.

– Innan jag flyttade hit för fem år sedan fick jag höra att “där är det rena rama Änglagård”. Alltså underförstått att gamla och nya invånare hade svårt med integrationen sinsemellan. Men vi drog i gång arbetet med att starta Stjärnsunds föreningsnätverk och bygdebolag. Där jobbar alla lokala föreningar ihop för ortens allmänintresse och utveckling. Så det där med Änglagård kan vi lägga till historien tycker jag.

Entreprenörsanda och uppfinningsrikedom

Något som inte läggs till historien utan istället lyfts fram i rampljuset är samhällets bildsköna natur och långa traditioner.

– Det är otroligt vackert med det välbehållna 1700-talsbruket omgivet av sjöar och små dalabyar. Sen är det en väldigt rolig och kreativ plats där en massa olika subkulturer samsas, som folkmusik, byggnadsvård, nyandlighet, permakultur, friluftsliv och mer, berättar Ylva.

Att hon trivs råder det ingen tvekan om, det märks när hon berättar hur det är att bo och leva här.

– Det går att utöva många olika fritidsintressen även om det är en liten ort där alla känner alla. Det händer mycket, antagligen tack vare att vi bor mitt ute i skogen med ganska långt till närmsta stad. Visst finns det jantelag och bruksmentalitet, men även nyfikenhet, entreprenörsanda och uppfinningsrikedom. Den sträcker sig tillbaka till när Christopher Polhem kom hit för att fly Stockholms skråväsende och testa sina innovationer.

Herrgården och Engelska parken i Stjärnsund.

Gamla industrimiljöer i Stjärnsund.
Många platser och miljöer i Stjärnsund vittnar om samhällets spännande historia.

Magiska picknickplatser

I naturen runt Stjärnsund finns det mycket att se och uppleva året runt. Svala dopp i sjön under soliga dagar kan kombineras med återhämtande aktiviteter.

– Sjölivet är härligt! Man kan hyra kanot och bada vid någon av de fina badplatserna. Sen tycker jag att det är magiskt med de halvt övergivna, men ändå underhållna, miljöerna i Silfhytteå och Stjärnsunds Engelska park. Där kvittrar fåglarna och mossa växer över lämningar efter en svunnen tid. Det ger utrymme att andas och reflektera – perfekta platser för picknick.

I sommar hoppas Ylva att turismen kommer i gång igen.

– Om smittläget och vaccinationstakten tillåter vore det härligt med musik och underhållning i Smedjan i år igen. Jag tror på fortsatt hemestrande, oavsett corona. Då är det tacksamt att bo på en plats med så mycket att upptäcka och göra!

Solnedgång vid sjön Grycken i Stjärnsund.
Stämningsfull solnedgång vid sjön Grycken.