En skidåkare i soligt vinterlandskap.

Spårat eller ospårat: längdspår och turer i Dalafjällen

Norra Dalarna erbjuder över 540 km preparerade längdspår, varav 43 km är upplysta. För dig som gärna gör dina egna spår finns här även 169 km kryssmärkta leder. Här är guiden till din nya skidfavorit – ut och njut på skidor i fjällen.


Grövelsjön

Grövelsjön erbjuder preparerade spår i både Gröveldalen och upp på Långfjället. De prepareras och underhålls regelbundet. Spåren binder samman alla boendeanläggningar i området och underhålls av Grövelsjöfjällen Turistförening.

Spåravgift, spår- och fjällkarta går att köpa på någon av boende- och serviceanläggningarna i området. En interaktiv karta över spåren går att finna via längdspår.se.

Turförslag: Lappvallen-Oskarstugan, ca 11 km

En trevlig tur som kombinerar skyddade skidspår i lågterräng med skidåkning på fjället. Lövåsen till Oskarstugan via Lappvallen.

Starta vid elljuspåret i Lövåsen. Skida sedan i ganska flack terräng genom ett landskap av granskog och öppna myrar. Efter ca 2,5 km kommer Lappvallens vindskydd/slogbod. Vid nästa korsning går leden upp på fjället och nu blir det uppförsbacke ca 2 km till högsta krönet på fjället. Belöningen är utsikt över stora delar av Grövelsjöfjällen.

Nu är du på kalfjället och här kan vädret och skidföret snabbt slå om. Stora delar av resterande tur är ospårad men med packat underlag. Vid nästa korsning tar du höger och snart är du vid Oskarstugan. Här går det att få sig en skyddad paus och du kan göra eld i kaminen för att få upp värmen. 

Härifrån återstår nu ca 4 km kalfjäll innan den skyddande skogen vid Lövåsen tar vid igen.
Grövelsjöfjällen Turistförening

Collage: Skidåkare på fjället och en våffla med grädde.
Foto tv: Frans Björklund.

Fakta: Grövelsjön

 • 3 spårcentraler
 • 100 km spår
 • 3 km upplysta spår
 • 47 km för hund och pulka
 • Spåravgift: Ja
 • Längdskidskola: Ja

Läs mer hos Experience Grövelsjön, STF Grövelsjön, Grövelfjäll och Grövelsjöfjällen Turistförening.


Idre/Fjätervålen

Här finns preparerade längdspår för både kortare och längre turer. Från Idre by går ett av fyra längdspår norrut mot det officiella Vasaloppscentret, Idre Fjäll och dess skidstadion. Härifrån utgår många av traktens längdspår. 

De kopplas samman med Himmelfjälls längdspår vid Burusjöspåret som erbjuder en fin slinga med några stopp för våfflor. Norr om Idre by finns även Foskros och Fjätervålen som erbjuder fina längdspår genom skog och fjäll.

Längdförslag: Fjätervålen – fjället runt, 14 km

Spåret utgår från och avslutas vid skidanläggningen i Fjätervålen. Första delen går uppför till kalfjället och Idreflöta. Du tar dig sen i naturskön terräng över Svartfjället och ned till den mysiga Rybäckskojan, beläget vid älven. Här kan du med fördel njuta av din medhavda matsäck och utsikten mot Städjan.

Spåret går sedan tillbaka mot myren igen och runt den södra delen av Fjätervålen med flera utförslöpor. Ta det försiktigt i de största nedförsbackarna. Tänk på att det kan blåsa rejält på kalfjället så ta med extrakläder. 

Spåret dras med spårmaskin när vädret tillåter. Vid fina dagar väntar en magisk längdtur i genuin fjällmiljö!
Frida Svensson, Fjätervålen

Två längdskidåkare i spåret.

Fakta: Idre/Fjätervålen

 • 6 spårcentraler
 • 170 km spår
 • 40 km upplysta spår
 • 62 km för hund och pulka
 • Spåravgift: Ja
 • Längdskidskola: Ja

Läs mer hos Fjätervålen, Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll.


Särna

Längdspåren dras på natursnö med hjälp av ideella krafter vid Mickeltemplets skidstadion. Här finns möjlighet att byta om i anslutning till längdspåren och det går även bra att åka kvällstid då spåren är upplysta.
 
För de ovana är de två kortare sträckorna bra, medan det längre spåret är tekniskt tufft. Utanför byn finns även möjligheter för längdskidåkning i Kringelfjordens stugby (2,5, 5 och 10 km).

Längdförslag: Mickeltemplet

Vid Mickeltemplet finns längdspår på 400 m, 1,5 km, 2,5 km och 5 km. Elljus 5 km. Dessutom nybyggd skidlekplats på skidstadion. Det finns också två grillplatser. Särna SK preparerar spåren kontinuerligt under vintersäsongen.

Längdförslag: Särna Camping – Särnaheden

24 km tur och retur.

Collage: Kokkaffe över öppen eld och kryssled i vinterskog.

Fakta: Särna

 • 2 spårcentraler
 • 29 km spår
 • 5 km upplysta spår
 • Spåravgift: Nej

Älvdalen

En stor del av Vasaloppsspåret sträcker sig genom Älvdalens vackra bygd. Kanske känner du igen namn som Mångsbodarna, Risberg och Evertsberg? De tre Vasaloppskontrollerna ligger med någon mils avstånd, kanske blir det en dagstur till en av kontrollerna?

Längdförslag: Rännkölen

Spåren går slingrandes genom skogar med snötyngda granar, runt på myrar och vägar. Kanske provar du kvällskidåkning en klar natt i månens sken? 

Rännkölens höga läge, 640 möh, gör att natursnön lägger sig tidigt på säsongen och sedan stannar kvar. Här finns något för alla; spår som är 4, 5, 10 eller 22 km. Värmestuga finns vid parkeringen.

Längdförslag: Porfyrrundan, 9 km

Med utgångspunkt från Älvdalens Skidstadion är Porfyrrundan en populär tur som sträcker sig 9 km i lättare kuperad terräng. Spåret går först på elljusspåret vid skidstadion och viker sedan av mot Porfyrdammen, vidare ut i skogen och över myrar.  Efter ungefär hälften av spåret finns ett litet vindskydd, perfekt för en fikapaus.

Collage: En skidåkare pulsar bland snötyngda träd. Kåsor och kanelbullar.
Bild tv: Per Eriksson.

Fakta: Älvdalen

 • 6 spårcentraler
 • 259 km spår
 • 23 km upplysta spår
 • 10 km för hund och pulka, onsdag och söndag från 14.00 på Älvdalens skidstadion.
 • Spåravgift: Ja

Tänk på att spårstatus och förhållanden kan ändras beroende på vädret. Se skidspår.se för aktuell spårinformation.