Ronja Rövardotter ges som utomhusteater vid Skålberget i Rättvik i sommar.

Ronja Rövardotter i Rättviksskogen

Möt rövare, vildvittror och rumpnissar när nystartade Rättviks Kultursällskap levandegör Astrid Lindgrens saga om Ronja Rövardotter. Tolv familjeföreställningar ges mellan 17 juli och 6 augusti sommaren 2021.


När de frilansande musikalartisterna Johan Nordgren och Alva-Lou Borgvall flyttade till Rättvik såg de behovet av en gemenskap för alla som gillar teater och dans. Sommarens familjeföreställning av Ronja

Rövardotter blir startskottet för nya Rättviks Kultursällskap som nu bildats på initiativ av paret.

– Vi har arbetat med Astrid Lindgrens verk i många år så för oss kändes det naturligt att spela något av henne. Just Ronja Rövardotter bär ju på ett starkt budskap om orättvisor och hur vi kan se förbi ytligheter som färgar våra värderingar. Föreställningen bygger på en egen dramatisering av boken, utformad efter spelplatsens möjligheter och med en del kända citat från filmen. Björn Isfälts musik, som nog många känner igen, framförs av skådespelande rövarmusikanter, berättar Johan som skrivit manus, ritat scenografin, regisserar och är skådespelare i produktionen.

Spännande spelplats i stenbrottet

Ronja Rövardotter spelas utomhus med en stor ensemble i en unik miljö.

– Så fort vi såg det gamla kalkbrottet i Skålberget kände vi att det var en självklar spelplats för Ronja Rövardotter. Där finns en intressant historia och ett berg som fungerar som en panoramafond. Spelplatsen ligger 600 meter från parkering så man får gå genom skogen en bit, eller så kan man få skjuts med häst och vagn.

Publiken på den öppna läktaren, som rymmer cirka 140 personer med rådande restriktioner, uppmanas klä sig efter väder.

– Vi är inte rädda för lite regn, det kan ju till och med sätta extra krydda på några scener. Nu arbetar vi flitigt, längtar efter att möta publik i Skålberget och att få komma i gång med kultursällskapet som ska erbjuda kurser och workshops året runt. Och det vore ju roligt om vi kunde skapa en tradition med sommarteater i Skålberget och på andra sevärda platser i Rättvik med omnejd.

Läs mer om familjeteatern Ronja Rövardotter, speltillfällen och biljetter.