Porträttbild av Moonica Mac mot orange bakgrund.

Moonica Mac: "I Dalarna sitter hela mitt rotsystem"

Det var i musiken som "Så mycket bättre"-deltagaren Moonica Mac från Torsång fann tröst efter en tung period i livet. I dag har hennes låtar miljontals lyssningar på Spotify. "Det känns bra att något som gjorde så ont i mig kan bli till något fint för andra som också behöver läkning", menar Lisa Brolander som döljer sig bakom artistnamnet.


Vi fångar Lisa när hon mitt i en Sverigeturné mellanlandar hos föräldrarna i barndomshemmet i Torsång utanför Borlänge. Lisa, som inte kommer från någon musikfamilj, sjöng konstant som barn och spelade under några år också gitarr på musikskolan. I tonåren började hon så smått utforska musiken mer. 

– Jag tog fram min mammas gamla gitarr och började sjunga covers av Bruce Springsteen och Lykke Li och så skrev jag ett gäng egna låtar. När jag var runt 20 år gick jag en singersongwriter-utbildning på en folkhögskola i Värmland och då plockade jag fram mina egna låtar ur byrålådan. De var skrivna på engelska och hade ett lite annat sound än Moonica Mac.

Moonica blev ett ljus i mörkret

Under flera år hade Lisa inte någon lust att skriva musik. Men 2016 drabbades hon av utmattning under tiden hon utbildade sig till lärare. Då tog hon återigen fram gitarren och musiken som kom hade ett nytt stuk – Moonica dök upp som ett ljus i mörkret. Lisa beskriver att hon vill skriva om det som känns, är på riktigt och betyder något – om hur det är för en liten människa att leva på jorden.

– Moonica bär på en självrespekt och styrka. Och en tro på sig själv, både personligen och vad gäller musikskapandet. För mig har sången och musiken främst varit en kanal för att utrycka mina känslor och tankar. Att skriva musik har varit en slags tröst för mig och det är den kanske fortfarande för de som lyssnar på min musik. Och lite tröst kan vi väl behöva ibland? Jag tycker att alla borde ha en Moonica Mac i sitt liv. Även om jag blivit någon form av ansikte utåt för henne, så tror jag att alla hade mått bra av att hitta sin inre Moonica Mac.

Vill inte hamna i något fack

Debutalbumet "Stark & Sårbar" kom 2019 och sedan dess har Moonica Mac skapat sig en självklar plats på den svenska musikscenen. Hennes stämma beskrivs ofta som trollbindande, texterna som träffsäkra och musiken som vemodig.

– Vemod och sorg är stor inspiration för mig. Ändå skulle jag inte säga att jag är särskilt dyster som person. Jag är snarare ganska optimistisk och lättsam. Det är skönt att få uttrycka allt man är tycker jag. Moonica tillåter nog både mig och mina lyssnare att vara allt. Jag vill inte hamna i något fack utan vill vara fri och utforskande och inte ta saker på för stort allvar. 

Lisa beskriver själv sin genre som singersongwriter, det är lite visa och lite pop. 

– Vid ett tillfälle fick jag frågan om mitt sound och jag förklarade det som en blandning av Monica Zetterlund och Fleetwood Mac. "Men lycka till då med Moonica Mac" fick jag till svar och då var det något som sa klick i mig. Jag hade hittat mitt artistnamn utan att behöva klura på det.

Porträttbilder på Moonica Mac.
Foto: Josefine Laul.

Aktuell i ”Så mycket bättre”

2021 blev Lisas genomslagsår som artist. Bland annat spelade hon in "Så mycket bättre" på Gotland och medverkade i firandet av Kronprinsessan Victorias födelsedag på Borgholms slott på Öland, en konsert som sändes i Sveriges Television. Hon beskriver hur lyssnarna har hittat henne, utan att hon haft något stort skivbolag i ryggen.

– Långsamt och organiskt har det tagit fart. Jag har ett öppet sinne och är en nyfiken person som gärna vill prova på nya saker. Men jag känner mig faktiskt ännu lite som en rookie i branschen. Under tv-inspelningen på Gotland satt jag vid bordet och tänkte "vad gör jag här?". Men samtidigt kände jag att "det är klart jag ska vara här". Innan hade jag inte så jättebra koll på de andra artisterna, jag var mest nyfiken på hur de var som människor. Att vi fick dela den här speciella upplevelsen gjorde att vi kom väldigt nära varandra.

"Det stora röda huset" är titeln på en låt som spelats flitigt den senaste tiden – en låt Lisa skrivit tillsammans med Benjamin Ingrosso.

– Ja, Benjamin ville ha min hjälp att skriva en låt, så vi sågs och skrev "Det stora röda huset" tillsammans. Det känns fint att ha fått hjälpa honom återskapa ett barndomsminne, att skriva något som betyder något på riktigt. Mina föräldrar bor också i ett stort rött hus, så absolut finns det även en liten igenkänning från min egen barndom i den låten. 

Nytt album våren 2022

Hur ser då framtiden ut för Moonica Mac? I början av 2022 släpps första singeln från kommande albumet, en låt som heter ”Dalarna”. Sedan släpps hela albumet under våren 2022.

– Jag försöker som vanligt att sitta lugnt i båten. Enda planen för 2021 var att göra färdigt mitt andra album. Jag var så taggad på det men så kom inspelningen av "Så mycket bättre" och stuvade om planeringen lite. Jag tycker så mycket om Moonica. Hon leder mig till mycket kul i livet, så henne håller jag hårt i!

Några personer åker långfärdsskridskor i solnedgången.
 
Lisa Brolander / Moonica Mac

Bor: I Stockholm, uppvuxen i Torsång, Borlänge
Familj: Tioåriga blandrashunden Amanda. ”Sen är jag moster, faster, gudmor, vän och barnbarn. Jag är mångas!”
Aktuell: Medverkar i 2021 års säsong av ”Så mycket bättre”, släpper singeln ”Dalarna” i januari och nytt album våren 2022.


Vad betyder Dalarna för dig?

– Här sitter hela mitt rotsystem. Även om jag flyttat runt en del så sitter mina rötter här. Oavsett var jag är, älskar jag naturen. Ändå är det något särskilt med sjön här hemma och skogen som doftar som skog ska dofta. Det är lustigt hur mycket av Dalarna som sitter i mig. Det är här jag hämtar de djupaste andetagen.

Hur ser din dalavinter ut?

– Jag älskar att promenera ut på sjöar när de frusit till, gärna på Ösjön här i Torsång eller på Runn som ligger i krokarna. Att bara få ge sig ut på isen och uppleva vidderna, det tycker jag är jättehärligt. Jag uppskattar det stora och att få blicka långt. Vi är ju så vana vid att sitta vid våra skärmar, så jag tror det är bra att kunna blicka långt. Om jag åker skidor så är det på längden, men jag kan också se mig själv sitta med en kall apelsin mot en solig vägg eller vid en eld. Vinter för mig är också hockeysäsong, den är så kul att följa och jag hejar på Leksands IF. I min kommande singel "Dalarna" kan man till och med höra en viss hejaklacksramsa.

Hur ser planerna ut inför julen?

– Julen firar jag ofta i Torsång med min familj. Men vi är inte så supertraditionsbundna, utan brukar komma på först veckan innan julhelgen hur vi ska fira. Men några bärande element innehåller julen ändå alltid, som granen och maten.


Moonica Macs tre favoritplatser i Dalarna

 • Hello Sunnanhed i Furudal
  "Den här kreativa studion som inryms i en gammal lada är en jättefin plats att komma till. Det finns ett lugn i platsen och miljön som gör att det känns så skönt att vara där. I somras höll jag en heldagsspelning där och så har jag varit där och skrivit på mitt album några dagar under sommaren och hösten. I den ladan finns en godhet som jag gillar."
   
 • Cassels konsert- och kulturhus i Grängesberg
  "Platser som bär på mycket historia fångar ofta mitt intresse. Cassels har alltid lockat mig, att det finns och ligger där det ligger. När jag först träffade min manager sa jag att mitt mål var att få spela där, så det kändes så kul att jag och Sara Parkman fick möjligheten att spela in musikvideon till vår låt 'Vittran' precis där."
   
 • Folkrace i Norr Amsberg i Borlänge
  "Jag älskar att köra bil. För några år sedan körde jag folkrace tillsammans med ett gäng på Dala Hyrkart. I höstas längtade jag tillbaka så mycket att jag bokade banan och tog med några vänner. För en tänkare och kännare som mig är nästan den bästa meditationen att sitta i en folkracebil och vänta på att få bränna iväg. Då kan man inte tänka på andra saker än att gasa och klara kurvorna. Jag kan absolut tänka mig att köra mycket mer bil i Norr Amsberg framöver!"

Text: Åsa Pellas.