En man hamrar på glödande järn i en smedja.

Käck & Hedbys – En glödhet hundraåring

Vi kan lära oss mycket av historien och ibland kan vi känna vingslagen extra tydligt, som på Käck & Hedbys i Leksand. Smedjan med sin fabriks­försäljning är ett populärt besöks­mål som i år firar 100 år. Där ekar ännu hammar­slagen och knyter ihop en tusen­årig era med vår nutid.


Siljansbygden har länge varit ett viktigt område för järnfram­ställning. I begynnelsen var till­verkningen inriktad på verktyg och redskap för att under­lätta vardagens veder­mödor. Med tiden har behoven ändrats, samtidigt som smides­tekniken har tagit över och förfinats.

De levande smedjor som för detta stolta arv vidare har dock blivit allt färre. Men i centrala delarna av Leksand lever traditionen vidare, tack vare engagemang och starkt patos hos Tina och Ola Lindqvist.

– Det är viktigt att ha perspektiven, då förstår man hantverket bättre. En gång i tiden fanns det bysmeder i var och varannan by. Det är skillnad nu, säger Ola Lindqvist.

Ola och Tina Lindqvist driver de stolta smidestraditionerna vidare i Käck & Hedbys smedja i Leksand.
Ola och Tina Lindqvist driver de stolta smidestraditionerna vidare i Käck & Hedbys smedja på Åkero i Leksand. Foto: Johan Pellas.

Levande historia i smedjan

Nästan allt som tillverkas på Käck & Hedbys är inriktat på exklusiva, hantverks­mässiga produkter som pryder hem och hus, som ljus­stakar, ljus­kronor, vind­flöjlar, grindar, bord och mycket mer.

–Vi blir väldigt glada när folk jämför oss med besöksmål som dala­häst­till­verk­ningen i Nusnäs och andra större aktörer. Det ger oss energi i vardagen att veta att besökare trivs när de kommer hit. Och förstås att våra produkter är med och förgyller så många svenska hem, säger Tina.

Vid ett besök blir allt uppenbart. Den levande industri­historien slår emot besökaren så fort dörren öppnas. Först en rustik yta för försäljning, fylld av föremål från golv till tak, sen själva verk­staden längre in där tiden ”har stannat” och för oss tillbaka i århundradena.

– Här sprakar det från eldarna hela dagarna. Och maskinerna vi använder är 125 år gamla, som vår fjäder­hammare från slutet av 1800-talet. Det är levande och på riktigt allting och det känner besökarna när de kommer hit. Vi vill att man ska komma nära och ett besök i smedjan brukar vara en höjdpunkt, oavsett ålder på besökarna, säger Ola.

Collage: Vackra smidesverktyg vid en öppen brasa och klassisk tuppstake i svart smide.
Käck & Hedbys tillverkar främst exklusiva, hantverksmässiga produkter som pryder hus och hem. Den mest kända produkten är Tuppstaken (till höger), med anor från 1600-talet. Konstnären Gustav Ankarcrona designade modellen i början av 1900-talet.

Klassisk tuppstake och innovation lockar

Den största kändisen, som kan locka busslaster med besökare, är den tidlösa tuppljus­staken som har sitt ursprung från 1904 och finns i flera modeller. Konstnären var Gustav Ankarcrona. 

Tuppstaken är en uppskattad gåva med sin symbolik till kärleken, och den har även avbildats på ett frimärke. Den finns också som rondell­dekoration vid södra brofästet i Leksand och sex meter hög är det tveklöst den största tuppljus­staken i världen.

– Den har blivit en mycket uppskattad symbol för Leksand, säger Tina stolt.

Ola och Tina Lindqvist tog över verksam­heten för elva år sedan och står med ett ben i historien och det andra i fram­tiden. Samtidigt som försälj­ningen går bra, i både den fysiska butiken och på nätet, gäller det att utveckla sig och ta fram nya produkter som faller kunderna i smaken.

– Vi vill vara innovativa och skapa nytt, det driver oss framåt. Järn har väldigt spännande egen­skaper. Många av våra kunder utmanar oss också och har egna idéer, och ibland skisser, på saker de vill ha till­verkade. Det är smått och stort och vi gör allt för att lösa det, 
fortsätter Tina.

Collage: Smidesskylt vid Käck & Hedbys smedja och stor tuppstake.
Vid Käck & Hedbys förvaltar man ett arv, smides­bolaget firar hela 100 år i år. Den sex meter höga tuppstaken i en rondell vid södra brofästet i Leksand har blivit en symbol för orten.

Jubileum och firande på gång

Namnet Käck & Hedbys undrar någon, varifrån kommer det? Vi får gå tillbaka till 1922 då Johan Käck och Johan Hedbys startade ett smides­bolag inne på Noret i Leksand. Senare skedde så flytten till nuvarande plats på Åkerö, strax söder om centrum.

– Det är en ära att få fylla 100 år, vi förvaltar ett arv. Det är unikt att en verk­samhet har funnits så länge, utan avbrott, konstaterar Ola.

Att det är ett jubileumsår märks genom en del nya produkter, som en ny modell av ljus­stake. Längre fram under året vankas även något mer officiellt firande. 

Snart stundar även en sommarsäsong, tiden på året då turist­strömmarna ökar.

– Självklart är sommaren viktig för oss, men vi har ändå lyckats sprida det ganska bra över året. Sist men inte minst vill jag hylla våra smeder. För dem är allt möjligt och utan dem hade vår resa varit omöjlig att göra. Man måste brinna för hant­verket, varje dag, om man ska jobba här, avslutar Tina.

Text: Johan Pellas