En vit byggnad med tegeltak och röda markiser.

Hallongrottor och hemtrevligheter i hundraårigt bruk

Det sitter i väggarna, sägs det. Historierna från förr, smakerna vi minns och traditionerna vi älskar. Men det sitter lika mycket i recepten – i alla fall enligt gästerna på caféet och bageriet Gamla Brukskontoret i Nyhammar.


Nyhammar ligger strax norr om Ludvika, vackert inramat av södra Dalarnas många sjöar och stora skogar. Bruket i bygden har anor ända tillbaka till 1500-talet och byggnaderna vittnar om brukets glansdagar när smedjor, hyttor och verk var tidens arbetsplatser. 

Idag fylls kontoret dock av en helt annan typ av arbete. Karin Surtmann köpte byggnaden 2020, tillsammans med sin man Micke och dotter Johanna. Efter över ett års upprustning har byggnaden fått nytt liv och numera doftar det nybakt bröd och färska vetebullar från det forna brukskontoret. Här bakas, gräddas och spritsas fikabröd, smörgåsar och konditorivaror året om. 

– Vi satsar på att ha hög kvalitet på vårt matbröd och konditorivaror. Vi gör allt på riktigt och från grunden med smör och grädde. Äkta varor helt enkelt. Då blir det gott, säger Karin.

Raggsockor, räksmörgås och klassiska bakverk

När gästerna kommer, är det skorna av som gäller i entrén. I stället får man låna raggsockor att tassa runt i på Gamla Brukskontoret.

– Det ska kännas hemtrevligt och fint att komma hit. Att ta av sig skorna, som man gör hemma, gör det hela lite mysigt. Våra vackra hundraåriga golv mår också bra av att gästerna går runt i raggsockor, säger Karin.

Räksmörgåsarna på rågbröd med rostad grönkål är ständiga favoriter på Gamla Brukskontoret. Annars är det klassiska bakverk, hallongrottor och biskvier som är mest populära bland gästerna. Sommartid finns planer på både after work, grillkvällar och andra evenemang. 

Även om Gamla Brukskontoret är relativt nyöppnat, har de redan hunnit få stamgäster och allt fler nya gäster hittar till caféet längs riksväg 66. 

– Vi har många gäster från omgivningarna häromkring, som Grangärde och Ludvika. Även turister som är på väg till fjällen brukar stanna till för ett fikastopp längs vägen.

Text: Sanna Rosell