Inka Gurung forspaddlar.

Forspaddling i Dala-Floda – inte bara för adrenalinjunkies

Allt började för 20 år sedan i Nepal, när Inka Gurung insåg att hon satt i helt fel slags båt. Det var ju i kajaken hon hörde hemma. Idag gör hon verklighet av sin passion för paddling i forsarna kring Dala-Floda. Här kan både barn och vuxna bygga självförtroende på vattnet och steg för steg upptäcka exakt hur roligt det är att paddla forskajak. Dessutom får hon tillfälle att slå hål på missuppfattningen att forspaddling bara är för adrenalinjunkies.


Det finns många fina forsar i Dala-Floda. För den som är nyfiken på paddling är det en självklar plats att besöka, framför allt för att forsarna har så olika karaktär. De som är nybörjare testar på sitt håll, medan de som hållit på ett tag garanterat kommer att hitta sig en härligt magpirrande utmaning.

– I Lissfors finns till exempel en fin surfvåg. Vi åker också till Nås och gör en fin tur i forsarna där på vår tvådagarskurs. I grannbyn Björbo finns lite större forsar för den som kommit längre. För den som gillar lugnare paddling finns fina sjöar och åar att paddla långfärd eller SUP-bräda på.

Inka Gurung vet vad hon talar om. I över 20 år har hon paddlat, sen den där dagen i Nepal dit hon åkt för att vandra i Himalaya.

– Jag åkte på en flodtur i gummibåt, såg unga killar som paddlade i små färgglada forskajaker och tänkte direkt att "Jag sitter i fel båt, det är det där jag vill göra.” Några dagar senare gick jag en kurs och stannade sen kvar i Nepal och blev forspaddlingsinstruktör.

Inka Gurung paddlar i forsen.
 Inka Gurung på Far Away Adventures paddlar mer än gärna i forsarna kring Dala-Floda.

Alla kan lära sig paddla

Forspaddling blev hennes stora passion och senare mötte hon även sin man i forsen. De jobbar nu tillsammans som instruktörer i företaget Far Away Adventures.

– Alla kan lära sig paddla forskajak, man måste bara våga ta steget och gå en kurs. Med en bra instruktör kan du lära dig paddla forskajak på ett par dagar. Vill man sen bli proffs och paddla riktigt svåra forsar så krävs det mycket träning och många timmar på vattnet.

Enligt Inka gäller det att lära ut paddling i små steg, för att behålla den positiva känslan och glädjen inför det nya.

– Jag fokuserar alltid på att bygga självförtroende. Går man för fort fram blir man lätt rädd och då är det svårare att lära sig, och det blir inte så roligt. Och det är ju just det roliga jag vill förmedla! Sen vill jag ta med mina gäster ut på tur. Det är något speciellt med att paddla en lite längre sträcka i vacker natur, kanske men en liten fikapaus på någon vacker plats.

Den här inställningen till forspaddling, att det inte alltid behöver vara full fart och sprutande vatten, är den kanske vanligaste missuppfattningen hon möter. Många tror att det är en extremsport som bara passar för adrenalinjunkies.

– Visst är det lite mer action i forspaddling och man måste ofta ha fullt fokus genom forsarna. Men när man väl lärt sig konsten att tag sig genom vågor och valsar i en fors kan paddlingen också vara rogivande.

Forspaddling.
Den kortare kajak som används i forspaddling är mer lättmanövrerad och gör att det går snabbt att ändra färdriktning på vattnet.

Intresset för forspaddling ökar

I forspaddling används en kortare kajak, som är mer lättmanövrerad än en långfärdskajak. Det krävs för att i forsen snabbt kunna ändra färdriktning och svänga undan för stenar eller för att hitta in i en fin surfvåg. En kurs med licensierade och erfarna guider är viktigt för att lära sig från grunden. Likaså att aldrig paddla ensam, även om man håller sig nära land.

Att ge sig ut i kajaken och lära sig grunderna i forspaddling verkar dessutom vara något som lockar allt fler. Inka ser hur intresset för att upptäcka äventyr och natur på hemmaplan växer allt mer.

– Jag tror vi kommer se fler människor framöver som paddlar SUP-bräda på små åar, yogar mitt ute på sjöar, paddlar olika slags kajaker och på mindre flottar, som packrafts, nedför forsar. Vi är så lyckligt lottade i Sverige som har så många fina vattendrag av olika slag. Jag hoppas att många som normalt inte är ute så mycket hittar in i en relation med naturen framöver. Det är så viktigt för vårt välmående att vara ute och röra på oss. Och viktigt för naturen och miljön att vi lär oss uppskatta och ta hand om den.

Yoga på SUP-bräda.
Att göra yoga på SUP-brädor är en lugnare form av vattenaktivitet.

Inka Gurung och Far Away Adventures

Bor: Dala-Floda

Familj: Min man Amrit och barnen Lilja 9 år och Liam 7 år

Bästa uteäventyret: När jag paddlade vattenfall på Nya Zeeland med härliga vänner.

Paddlingsdröm: Att resa till Nepal igen och paddla fors med familjen.

En ledig sommardag i Dalarna: Ligger på en SUP-bräda i solen på en sjö och tittar på barnen som badar.

---

Läs mer på Far Away Adventures hemsida