En stor grupp människor på ett torg framför en scen.

Efterlängtad Orsayra anfaller igen

Äntligen är den tillbaka, Sveriges första och största gatumusikfestival. Efter två somrars pandemiuppehåll kommer Orsas gator åter att fyllas av glada människor och musikanter av alla de slag. Lägg till ett gäng överraskningar, aktiviteter, bubblande uteserveringar och väldoftande food trucks och du har en fest du inte vill missa.


Hur känns det att köra i gång igen?

Orsayran är väldigt efterlängtad. Den kom faktiskt till 1984 av en ren tillfällighet. Man skulle inviga Orsas nyrenoverade centrum med en ny gågata och då kläckte någon idén om att i stället för att ha musik på en scen så kunde musikanterna spela akustiskt på gatorna, gå omkring och spela bland publiken. Och det blev så lyckat att man gjorde om det. Det blev en tradition att göra det varje onsdag i juli och så var det ända till och med 2019. Efter pandemiuppehållet är vi nu äntligen tillbaka igen, med start den 6:e juli. Sen kör vi varje onsdag i juli och den första onsdagen i augusti, berättar Joakim Larsson som är med i styrelsen för Orsayran.

För någon som aldrig varit där, hur skulle du beskriva yran?

– Det är mycket som är speciellt med yran. Den börjar alltid klockan 18.00 med ett yratåg, där alla musikanter går genom centrum och man får se vilka som är med just den kvällen. Ibland är det flera hundra musikanter och det är ganska vanligt att kändisar dyker upp, från pop, schlager, jazz, riksspelmän – ja allt blandas i en härlig röra. Alla spelar akustiskt vilket gör att många kan samsas på en liten yta. Och allt är helt icke-kommersiellt utan inträdesavgift, det är bara att komma till Orsa centrum. Det blir som en stor fest, en musikerfest – man vill komma hit och spela.

En grupp musikanter spelar på en gata i motljus.
Jamsessioner som aldrig vill ta slut, en unik upplevelse i den ljusa sommarkvällen.

Vad händer under årets yra?

– Man kommer att få överraskningar varje onsdag, vi berättar aldrig i förväg vilka artister som ska komma. Men det blir alltid en kul blandning med något för alla. Det finns god tillgång på mat och dryck, dels alla befintliga restauranger som öppnar sina uteserveringar, dels besökande food trucks. Allt brukar hålla på tills krogarna stänger runt midnatt.

Har du något särskilt roligt minne från en tidigare yra att dela?

– Jag hade Klasse Möllberg, Banarne från Electric Banana Band, som gäst en gång. Det blev allsång och han spelade på såg. Det har också hänt att artister som råkar gästa Orsa som turister inte kan hålla sig och hoppar in. En schlagerkändis kan plötsligt stå utanför pizzerian och sjunga sina hits. Det var väldigt roligt när Shirley Clamp var här och Uno Svenningson gjorde stor succé, alla fick sjunga med honom. Kalle Moraeus syns också ofta på yran, ibland har vi en hel skog av riksspelmän på gatan.

En kvinna i hatt spelar dragspel.
Åsa Arvidsson, rikskänd dragspelerska och van yrabesökare, är sedan 2022 ny ordförande för Orsayrans arrangörsförening.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag spelar själv fiol och som musikant ser jag mest fram emot bra myggfria jamsessions. Vi hoppas också på bra väder, men det brukar det vara på Orsayran.

Fakta: Orsayran

  • Orsayran 2022 äger rum fem gånger, varje onsdag i juli samt den 3:e augusti.
  • Gratis inträde och stort utbud av musik, aktiviteter, mat och dryck.