Knäckebröd från Leksandsbröd på en hylla i fabriksbutiken utanför Leksand.

7 outlets och fabriksbutiker i Dalarna

Clas Ohlson, Lyko, Morakniv, Leksands Knäckebröd och Haglöfs. Det är några välkända varumärken som grundades i Dalarna och som också har sina outlet- och fabriksbutiker här. Gör ett besök och fynda bland knivar, knäckebröd, friluftskläder, prylar och skönhetsprodukter. Här har vi samlat 7 outlets i Dalarna.


1. Lyko.se butik, Vansbro

Lyko är ett av Sveriges mest välkända företag inom hårvård och skönhet – och grundades i Vansbro i Dalarna. Här ligger deras lager och framför allt deras största fysiska butik. Alldeles utanför centrala Vansbro finns går det att botanisera bland ett urval av deras produkter. På plats finns också en fullservicesalong för den som vill klippa, färga eller fixa sig.

Adress: Äppelbovägen 60, 786 91 Vansbro.

Lagerhyllor fyllda med hårvårds- och skönhetsprodukter hos Lyko.se i Vansbro.
Utanför centrala Vansbro ligger Lyko.se butik. Foto: Lyko.

2. Morakniv Outlet, Nusnäs

Strax utanför Mora, i byn Nusnäs, tillverkas inte bara den världskända dalahästen – där finns också Morakniv outlet. Här kan du fynda en riktig Morakniv året runt, alltifrån livsmedelsknivar till friluftsknivar. Det görs löpande leveranser av knivar av andrasortering, vilket också innebär att sortimentet varierar under året. Morakniv Outlet drivs av och ligger i samma lokaler som Nils Olsson Hemslöjd-

Adress: Edåkersvägen 17, 792 77 Nusnäs.

Hantverksknivar från Morakniv, som kan finnas till försäljning i Morakniv outlet i Nusnäs.
Morakniv Outlet ligger i samma lokaler som Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs. Foto: Morakniv.

3. Clas Ohlson Outlet, Insjön

Vid Hjultorgets Köpcentrum i Insjön ligger Sveriges enda Clas Ohlson Outlet och här går det att fynda bland varor med upp till 70 % rabatt. Själva outleten ligger mitt i den ordinarie butiken – som också är Sveriges största Clas Ohlson-butik. Det är i och för sig inte alltför konstigt, med tanke på att det var just i Insjön som företaget grundades 1918. I samma byggnad som outlet och butik finns även ett Clas Ohlson-museum, som samlar grejer, kataloger och annat nostalgiskt från förr.

Adress: Idrottsvägen, 793 85 Insjön.

Clas Ohlson-butiken i Insjön, där också Clas Ohlson Outlet ligger.
I Sveriges största Clas Ohlson-butik i Insjön ligger också Sveriges enda Clas Ohlson Outlet.

4. Lundhags Fabriksbutik, Insjön

På Hjultorget, fast på andra sidan riksväg 70, ligger ytterligare en outlet – Lundhags Fabriksbutik. Här finns ett stort sortiment av Lundhags egna produkter, liksom utvalda varumärken från andra friluftsföretag plus en stor outlet med fynd för både vinter och sommar. Gör ett besök och se till att du har allt du kan tänkas behöva för en tur på fjället, vandring och annat friluftsliv, oavsett årstid.

Adress: Ahrnebergs väg 53, 793 41 Insjön.

Jacka från Lundhags, som har sin outlet och fabriksbutik i Insjön.
Lundhags Fabriksbutik ligger i Insjön och har det mesta för friluftslivet. Foto: Lundhags.

5. Leksands Knäckebröd Bageributik, Leksand

Knäckebrödet från Leksands Knäckebröd är känt över både Sverige och världen – och har alltid bakats i bageriet i Leksandsbyn Häradsbygden. Där ligger också deras bageributik, som lockar många brödsugna besökare i jakt på prisvärt knäckebröd. Förutom knäckebröd i alla de former, både första- och andrasortering, går det att handla fina knäckebrödsburkar, lokal mat, souvenirer och heminredning från bygden. Kanske är det också läge att testa en nygräddad Knäckepizza från deras Knäckeria?

Adress: Gärde stationsvägen 11, 793 50 Leksand.

Knäckebröd från Leksands Knäckebröd i Leksand.
I bageributiken utanför Leksand går det att köpa knäckebröd av både första och andra sortering.

6. Skedvi Bröd fabriksförsäljning, Stora Skedvi

Skedvi Bröd i Stora Skedvi har blivit något av Dalarnas eget matmecka och lockar besökare från när och fjärran. Det kanske största dragplåstret är knäckebrödet Skedvi Bröd, som gräddas här för hand av skickliga bagare i vedeldade ugnar. Självklart går det att köpa med dig alla produkter och varianter av knäckebrödet, med alltifrån de vanliga knäckebrödspaketen till bitbröd i kartong i olika storlekar. Passa också på att besöka den välfyllda saluhallen, där det till exempel går att köpa lokal mjölk på flaska, kött och chark från gårdar i närområdet, senap, syltar och mycket annat smått och gott från matproducenter i Dalarna.

Adress: Landsvägen 38, 783 92 Stora Skedvi.

Knäckebröd från Skedvi Bröd.
Hos Skedvi Bröd går det att köpa handgräddat knäckebröd av alla de slag.

Haglöfs Brand Outlet, Avesta

Friluftsföretaget Haglöfs grundades i Dalarna med ambitionen att skapa riktigt bra ryggsäckar. Med tiden har sortimentet breddats och idag erbjuder de ett brett sortiment av frilufts- och outdoorprodukter. I Avesta – alldeles bredvid världens största dalahäst – ligger deras outletbutik. Här hittar du kläder, skor, ryggsäckar och sovsäckar från tidigare säsonger. Ibland kan det också dyka upp ett visst utbud av provkollektioner och andra sortering.

Adress: Dalahästen Åsbo, 774 61 Avesta.

Haglöfs Outlet, som ligger i Avesta precis bredvid världens största dalahäst.
Haglöfs Outlet ligger i Avesta, precis bredvid världens största dalahäst.

---

Tänk på att öppettiderna kan variera, stäm av uppdaterad information hos respektive butik innan besök.

Hitta fler besöksmål: Shopping i Dalarna.