Vy över skog och en sjö i fjärran.

Naturen lockar och drar i Mora

Det ökade intresset för natur­turism gläder kommun­ekologen Michael Horn. "Med tanke på det oroliga omvärlds­­läget är det en trend som ser ut att hålla i sig. Och jag hoppas att de besökare som redan upptäckt Moras fina natur fort­sätter att besöka våra 35 natur­reservat och andra fina natur­områden."


Till alla som längtar ut i naturen i sommar har Michael valt ut några tips.

– Utsiktsplatser med storslagna vyer är alltid populära utflykts­mål. Från toppen av Gesunda­berget är utsikten över Siljan oslagbar. Att ta sig till toppen kan dock vara lite krävande, då stol­liften inte är i bruk. Antingen går du i skid­backen eller så tar du ”Långrundan”, en snällare variant på två kilo­meter med endast några branta partier. Från Hykjeberget har du också en fantastisk utsikt. Där finns vindskydd, eldplats och bröllops­gåvan ”Prinsparets bänk” som du kan vila på när du beundrar utsikten.

En bänk vid en utsiktsplats.
Från Hykjeberget är utsikten magisk.

Den 700 meter höga varden

En av Michaels personliga utflykts­favoriter är Näcksjövarden, ett delvis till­gäng­lig­hets­anpassat natur­reservat i kommunens norra del. 

– I Mora kommun finns ett flertal berg som, trots att de är höga och glest bevuxna, inte kallas fjäll utan vard. På de höjderna kan snön ligga kvar ända in i maj. De lavar och svampar som växer där är bra indikatorer på att natur­värdena är bra. Ett exempel är lung­laven som är lätt att känna igen. Klättra upp i utsikts­tornet på det 700 meter höga Näcksjövarden och blicka ut över det stor­slagna skogs­land­skapet, det ger en riktig vildmarks­känsla.

Se fågellivet på Sollerön 

Naturens mirakel kan med fördel också upplevas på hemmaplan. 

– I dag finns ett stort intresse för våra pollinerare och vad vi kan göra för att gynna dem. Man behöver inte gå så långt ut i naturen för att upptäcka bin, humlor och fjärilar. Man har dem ofta nära sig, liksom alla vårfåglar. 

För den som är intresserad av fåglar rekommenderar Michael en utflykt till Sollerön.

– Åk till Agnmyren eller till Norrviken där det finns fågeltorn. På Sollerön har jag mina egna smultron­ställen – det är en fantastiskt trevlig plats.

Läs mer om friluftsliv i Mora.

En cykel står parkerad på en grusväg, en sjö och röda hus i bakgrunden.
I Mora finns flera härliga cykelleder att välja mellan.

3 x nya cykelleder

I samverkan med Trafikverket har Mora kommun tagit fram tre rekreations­leder för dig som gillar att cykla. Samtliga leder startar vid Saxviken vid Kajen i centrum, för att sedan gå åt tre olika håll. 

  • Den första leden slingrar sig längs Siljan, där den passerar Zorns Gammelgård och Textilkammare för att sedan nå det fina frilufts­badet vid Åmåsäng. 
  • Den andra cykelleden går till Nusnäs. Där kan du göra stopp för fika och se tillverk­ningen av hela Sveriges ikon, dalahästen. På vägen till Nusnäs kan du se den välkända Gustav Vasa-statyn, besöka bland annat Mora Korgmakeri och stanna till vid flera badplatser, så packa med badkläderna. 
  • Sist men inte minst tar den tredje cykel­leden dig genom natur­sköna vyer till campingen i Orsa. 

Lederna är i varierad längd och slingrar sig fram på vägar som är belagda med asfalt och grus. Se ledbeskrivningar. 

Text: Åsa Pellas.