Kvinna som står och läser en broshyr.

3 måsten för den konstintresserade

Sommaren i Dalarna är ett mecka för den som är intresserad av konst och kultur. Våra världskända kulturskatter är givna måsten på upplevelsekontot och blandas med moderna influenser, nutidskonst och nytänkande kreativitet. Här tipsar vi om tre konstupplevelser du inte får missa.


1. Zornmuseet

Mitt i centrala Mora finns världens största samling av Anders Zorns verk. Sommarutställningen ”Zorn under ytan” djupdyker i den världsberömde Morasonens målningar och akvareller, etsningar och skulpturer – men går också under ytan i de kända verken.

Tack vare ny och banbrytande forskning, och med hjälp av röntgenbilder, färganalyser, skisser och fotografier, får du en unik inblick i Zorns teknik och processen från idé till färdig bild.

Utställningen visas från 18 maj till 3 september.

Läs mer på Zornmuseets hemsida.

En tudelad målning där ena sidan är blå och den andra visar en kvinna som ror.
Zornmuseets sommarutställning 2023 erbjuder en bred exposé över Anders Zorns konstnärskap.

2. Verket & Avesta Art

I det gamla järnverket från 1800-talet väntar enorma, stämningsfulla lokaler, med föremål och ugnar i bevarad hyttmiljö som vittnar om forna dagar, då mullret från järnframställningen dånade i Avesta. Sedan 90-talet har verksamheten förändrats i grunden och när dörrarna till Avesta Art slås upp väntar överraskande konstverk runt varje hörn.

Årets utställning "Spår av tid, spår av liv" väcker tankar om vilka spår vi och livet lämnar, i våra kroppar, tankar och i vår omvärld.

Utställningen visas 13 maj–17 september.

Läs mer på Verkets hemsida.

Collage: Äldre järnverksbyggnad, konstverk med kopparfärgade droppar mot grå bakgrund.
Det gamla Verket i Avesta har förvandlats till ett unikt och häftigt museum. Utställningen Avesta Art är en årligen återkommande höjdpunkt som lockar besökare från när och fjärran.

3. Dalarna Art Trail

Gör en resa i konstens tecken. Dalarna Art Trail visar vägen till Dalarnas mest intressanta och högkvalitativa konstupplevelser i en spännande mix av mindre gallerier och större konsthallar.

Konstspåret, som tar dig genom Dalarnas vackra sommarlandskap, bjuder på en uppskattad blandning av både etablerade konstnärer och ny samtidskonst, från Avesta Art i söder till Zornmuseet i norr.

Se dig omkring, följ Dalarna Art Trail och upptäck något nytt!

Läs mer på Dalarna Art Trails hemsida.

Bildkollage från Dalarna Art Trail
Foto: Dalarna Art Trail