Tält och öppen eld på natten.

En vinternatt i Norra Mora Vildmark

På Matilda Karinsdotters Instagramkonto @windandpines dokumenteras alla årstider i stämningsfulla bilder. Här hoppas hon kunna inspirera andra att ta sig ut för att uppleva vidsträckta skogar och böljande fjäll. När hon själv tar sig ut för att upptäcka dalalandskapet är det oftast i sällskap av hund och sambo.


Berätta om bilden!

– Den är tagen en frostig aprilnatt i det vackra, vidsträckta naturreservatet Norra Mora Vildmark. Runt elden sitter min sambo och vår hund. Vi hade begett oss ut på tur för att vintertälta under stjärnorna och vilken natt det blev! Att få värma sig runt den sprakande elden innan det var dags att krypa ned i sovsäcken. Vi somnade till vinterskogens tystnad och endast den annalkande tjäderleken ekade till och från i natten. Det är verkligen något särskilt med vintertältning.

Ditt bästa Dalaminne?

– Det var en klurig fråga! Ett av mina finaste naturminnen från Dalarna måste vara när jag och min sambo skidade i ett lokalt naturreservat dagen innan julafton för ett par år sedan. Vädret var helt på vår sida. Det stilla landskapet täcktes av flera decimeter nysnö, gran och tall tyngda av snö och temperaturer som sträckte sig nedåt -15C. Dagens paus avnjöts med kokkaffe och lunch som vi tillagade över en eld. Vi skidade sakta hem genom den tysta skogen allt medan solen målade himlen rosa.

Vad får man inte missa under ett besök i Dalarna?

– Jag måste rekommendera Dalarnas många fina längdskidsspår! Det är ett fantastiskt sätt att uppleva vinterlandskapet på, vi håller tummarna för mycket snö i vinter! Och inte tala om våra fina isar. Jag hoppas själv att jag får möjlighet att prova på längdskridskoåkning när isarna tillåter.

Har du några smultronställen i Dalarna att dela med dig av?

– Mitt ständiga smultronställe är Gyllbergens naturreservat i Borlänge kommun en plats jag återkommer till årstid efter årstid. Gyllbergen varvas med besök i naturreservatet Malingsbo-Kloten, som Dalarna delar med Örebro och Västmanlands län. Det är ett vidsträckt naturreservat långt ifrån bebyggelse, som bjuder på allt man kan önska om man söker avskildhet i skog och mark.

Matilda Karinsdotter sitter vid levande eld.
Matilda Karinsdotter ger sig gärna ut på äventyr för att upptäcka Dalarnas natur.

Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med #visitdalarna och @visitdalarnasweden så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.