Tradition, kultur, glädje, värme och musik

Människor i folkdräkt runt midsommarstången.

Midsommar i Dalarna


Midsommar i Dalarna är för många sinnebilden av svensk sommar. Dans runt midsommarstången, Små grodorna, fioler och spelmän, folkdräkter, folkdans, ljusa sommarnätter och blommor i håret. Om du ska uppleva äkta midsommar, då ska du bege dig till Dalarna, den ursprungliga platsen för de svenska midsommartraditionerna.


Välkommen till Dalarna. Här är midsommar en folkfest, med allt det som förknippas med ett traditionellt midsommarfirande. Runt om Siljansbygden anordnas dessutom några av Sveriges största och mest kända firanden med majstångsresningar, musik, dans och festligheter. Midsommar i Leksand samlar 20 000 – 30 000 besökare till Gropen, som är det folkliga namnet på Sammilsdalgropen, en grön sänka i hjärtat av Leksand. Här råder festyra när den lövade och kransade majstången reses för att sedan omgärdas av ringdans till tonerna från de skickliga spelemännen.

Att tillbringa en midsommarhelg i Dalarna är en upplevelse utöver det vanliga. Här ryms tradition, kultur, glädje, värme och musik i en härlig blandning.

Midsommarfiranden i Dalarna

Det finns en mängd olika firanden i byar och orter runt om i Dalarna. Fira midsommar i Mora, Orsa, Rättvik eller annorstädes. Dagarna före och efter midsommar anordnar dessutom många mindre byar eller till och med ortsdelar egna midsommarfiranden. Det är alltså bara att välja det som passar bäst utifrån ålder, tycke och smak - eller besöka flera.

Valda filter

Midsommarpaket

Boka ett midsommarpaket på något av de närliggande hotellen i Dalarna. För barnfamiljer är bland annat Leksand ett attraktivt semestermål omkring midsommar.

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.