Människor i folkdräkt runt midsommarstången.

Midsommar i Dalarna


Midsommar i Dalarna är för många sinne­bilden av svensk sommar. Dans runt midsommar­stången, Små grodorna, fioler och spelmän, folk­dräkter, folk­dans, ljusa sommar­nätter och blommor i håret. Om du vill uppleva äkta midsommar, då ska du bege dig till Dalarna, den ursprung­liga platsen för de svenska midsommar­traditionerna.


Här är midsommar en folkfest, med allt det som förknippas med ett traditionellt midsommarfirande. Runt om Siljansbygden anordnas dessutom några av Sveriges största och mest kända firanden med majstångsresningar, musik, dans och festligheter. Varje by har ofta sitt eget firande, endera på själva midsommarafton eller dagarna före och efter. Kanske vore det en kombination av utmaning, äventyr och upplevelse utöver det vanliga att fira midsommar en hel vecka!

Att tillbringa en midsommarhelg i Dalarna är en upplevelse utöver det vanliga. Här ryms tradition, kultur, glädje, värme och musik i en härlig blandning.

Midsommar i Leksand

Midsommar i Leksand samlar 20 000 – 30 000 besökare till Gropen, som är det folkliga namnet på Sammilsdalgropen, en grön sänka i hjärtat av Leksand. Här råder festyra när den lövade och kransade majstången reses för att sedan omgärdas av ringdans till tonerna från de skickliga spelemännen. Firandet startar med att kör och spelmän ror fram i kyrkbåtar på Österdalälven till brofästet i centrum. Där tågar de sedan till Gropen, till tonerna av sång och musik, bärandes de blommor och lövade kransar som sedan pryder själva midsommarstången.

Fira midsommar i folkdräkt

Något som är unikt för Dalarna är att folkdräkter användes till vardags långt fram i tiden, på många platser ända in på 1900-talet. Traditionen har också levt kvar långt efter det, även om de numera främst används vid fest och högtider. Det är inte ovanligt att se folkdräkter bäras på bröllop, begravningar, konfirmationer, studentfiranden och andra festliga tillfällen. Det är förstås också en självklarhet att plocka fram dräkten till midsommar!

Hyr en folkdräkt

I dag förs en stor del av dräktarvet vidare av hemslöjdsföreningar och hemslöjdsbutiker. Runt om på Dalarnas hemslöjdsbutiker finns verkliga experter på folkdräkter. Är du intresserad av en dräkt från en specifik ort eller socken – vänd dig hemslöjden på just den platsen. I butikerna finns ofta både nytillverkade och begagnade dräktdelar. Det går att fråga och få hjälp med hur dräkterna bärs, tas om hand och används.

Läs mer via sidorna här nedanför och besök eller kontakta butikerna för att se och lära mer – och kanske införskaffa din alldeles egen folkdräkt.

Midsommarfiranden i Dalarna

Det finns en mängd olika firanden i byar och orter runt om i Dalarna. Fira midsommar i Mora, Orsa, Rättvik eller annorstädes. Dagarna före och efter midsommar anordnar dessutom många mindre byar eller till och med ortsdelar egna midsommarfiranden. Det är alltså bara att välja det som passar bäst utifrån ålder, tycke och smak - eller besöka flera.

Valda filter

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.