Människor i folkdräkt runt midsommarstången.

Midsommar i Dalarna


Midsommar i Dalarna är för många sinnebilden av svensk sommar. Dans runt midsommarstången, Små grodorna, fioler och spelmän, folkdräkter, folkdans, ljusa sommarnätter och blommor i håret. Om du ska uppleva äkta midsommar, då ska du bege dig till Dalarna, den ursprungliga platsen för de svenska midsommartraditionerna.


Välkommen till Dalarna. Här är midsommar en folkfest, med allt det som förknippas med ett traditionellt midsommarfirande. Runt om Siljansbygden anordnas dessutom några av Sveriges största och mest kända firanden med majstångsresningar, musik, dans och festligheter. Varje by har ofta sitt eget firande, endera på själva midsommarafton eller dagarna före och efter. Kanske vore det en kombination av utmaning, äventyr och upplevelse utöver det vanliga att fira midsommar en hel vecka!

Att tillbringa en midsommarhelg i Dalarna är en upplevelse utöver det vanliga. Här ryms tradition, kultur, glädje, värme och musik i en härlig blandning.

Midsommar i Leksand

Midsommar i Leksand samlar 20 000 – 30 000 besökare till Gropen, som är det folkliga namnet på Sammilsdalgropen, en grön sänka i hjärtat av Leksand. Här råder festyra när den lövade och kransade majstången reses för att sedan omgärdas av ringdans till tonerna från de skickliga spelemännen. Firandet startar med att kör och spelmän ror fram i kyrkbåtar på Österdalälven till brofästet i centrum. Där tågar de sedan till Gropen, till tonerna av sång och musik, bärandes de blommor och lövade kransar som sedan pryder själva midsommarstången.

Fira midsommar i folkdräkt

Något som är unikt för Dalarna är att folkdräkter användes till vardags långt fram i tiden, på många platser ända in på 1900-talet. Traditionen har också levt kvar långt efter det, även om de numera främst används vid fest och högtider. Det är inte ovanligt att se folkdräkter bäras på bröllop, begravningar, konfirmationer, studentfiranden och andra festliga tillfällen. Det är förstås också en självklarhet att plocka fram dräkten till midsommar!

Hyr en folkdräkt

I dag förs en stor del av dräktarvet vidare av hemslöjdsföreningar och hemslöjdsbutiker. Runt om på Dalarnas hemslöjdsbutiker finns verkliga experter på folkdräkter. Är du intresserad av en dräkt från en specifik ort eller socken – vänd dig hemslöjden på just den platsen. I butikerna finns ofta både nytillverkade och begagnade dräktdelar. Det går att fråga och få hjälp med hur dräkterna bärs, tas om hand och används.

Läs mer via sidorna här nedanför och besök eller kontakta butikerna för att se och lära mer – och kanske införskaffa din alldeles egen folkdräkt.

Midsommar i Dalarna

För många är midsommar i Dalarna sinnebilden av svensk sommar. Dans runt midsommarstången, Små Grodorna, fioler och spelmän, folkdräkter, folkdans, ljusa sommarnätter och blommor i håret. Även i år kommer dock midsommar att se annorlunda ut på grund av pandemin. Kom ihåg att vara rädda om naturen och varandra. Visa hänsyn, följ folkhälsomyndighetens rekommendationer för vad som gäller under midsommar, håll avstånd och ge er bara ut om ni är friska.

I Dalarna, som vanligtvis förknippas med stora midsommarfiranden med tiotusentals besökare, kommer midsommar i år att firas på annorlunda sätt. Firandena kanske hålls digitalt eller i en mindre skala än vanligt, men misströsta inte! Bind en egen krans, dekorera en midsommarstång på gräsmattan och njut av sillen och potatisen utomhus. Fira årets längsta dag när blommande ängar är som vackrast och sommarbadet är som svalast.

Passa på att upptäcka naturen

Midsommar är ett fantastiskt tillfälle att under de ljusa dygnen utforska naturen. Kanske kan du hitta ett nytt smultronställe, som inte så många besöker. Stigar som slingrar sig genom skogen och leder till oupptäckta platser perfekta för en picknick och familjemys. Andas in ren klar sommarluft, känn doften av barr och hör forsarnas brus. Njut av vidunderlig utsikt och hitta till de platser du annars aldrig har tid att upptäcka, kanske i ett av Dalarnas många vidsträckta naturreservat?

Att köpa med sig matsäck från det lokala caféet eller handla något extra gott i butiken du aldrig besökt tidigare kan förgylla upplevelsen. Varför inte botanisera bland utbudet hos gårdsbutikerna, kanske hittar du där alla godsaker du önskar till midsommar? Uteserveringarna lockar med sommarmat men för dig som inte vill eller har möjlighet att gå ut erbjuder många restauranger hemkörning. Dalarnas gröna vidder och fantastiska natur väntar runt hörnet.

Midsommarfiranden i Dalarna

Det finns en mängd olika firanden i byar och orter runt om i Dalarna. Fira midsommar i Mora, Orsa, Rättvik eller annorstädes. Dagarna före och efter midsommar anordnar dessutom många mindre byar eller till och med ortsdelar egna midsommarfiranden. Det är alltså bara att välja det som passar bäst utifrån ålder, tycke och smak - eller besöka flera.

Valda filter

Midsommarpaket

Boka ett midsommarpaket på något av de närliggande hotellen i Dalarna. För barnfamiljer är bland annat Leksand ett attraktivt semestermål omkring midsommar.

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.