Cykla i Malung


Att cykla i Malung är att ha ett minst sagt angenämt smörgås­bord av möjlig­heter att välja mellan. Både i centrala Malung och i byarna runt omkring finns flera områden och cykel­leder för den som vill uppleva en omväxlande natur och härligt pirr i magen. Skön cykling på lands­vägar och grus­vägar varvas med mer adrenalin­fyllda turer för den som hellre vill cykla cross country och mountainbike.


I Malung finns det möjlighet att cykla med utgångspunkt i centrum. Malungs Camping ligger vackert belägen alldeles vid Västerdalälven. Härifrån utgår flera olika cykelturer av olika svårighetsgrad, som passar både den som vill cykla med barn som den som vill ha en svettigare utmaning. Bland annat finns den 22 km långa Forsrundan, en naturskön cykeltur på landsväg som sträcker sig på båda sidor om Västerdalälven mellan campingen och Malungsfors. För den som vill ta sig ut i skogen och cykla cross country finns Byråsrundan, 13 km i kuperad terräng upp till toppen av Byråsen – där en skön belöning i form av fantastisk utsikt väntar.

Öje by ligger 17 km nordost om Malung och bjuder på fantastisk cykling på fina grusvägar i härlig skogsmiljö, fjärran från biltrafik, men med närhet till gamla, unika fäbodar. Med lite tur kan det gå att sikta både älg och björn. Flera av turerna följer Ogströmmen, som bjuder på vackra vyer under såväl cyklingen i sig som när det är dags för en paus.

En semester med cykel i Malung är inte komplett utan att också testa cyklingen i närliggande Lima. De flesta lederna utgår från Äråbadet nära riksväg 66 och lederna går i varierad terräng genom skog och kulturlandskap. Välj mellan cykelleder som Ärnas, Simonssons rör-leden eller Heden. Eller varför ta den 18 km långa anslutningsleden till ”Tour de Rörbäcksnäs”? Vid Äråbadet finns också en 500 meter lång teknikbana för MTB och cyckelcross, med doserade kurvor och grupp för de yngre cyklisterna.

Fritextsök

Välj visning