Fontän och blommor framför herrgården.

Stora Herrgården Stjärnsund

  • Telefon: 0225- 803 05
  • Besöksadress: Anna-Lisa Forsbergers väg, 770 71 Stjärnsund

Ingår i den riksintressanta bruksmiljön i Stjärnsund, Christopher Polhems gamla bruk. Uppförd 1779 av Polhems dotterson Reinhold Galle Rückerschöld. Guidad visning, konferenser och servering.

Boka

Beskrivning

Stora herrgården utgör centralpunkten i den bruksmiljö som under 1700-talet skapades på Stjärnsunds bruk. Den nuvarande herrgården, och flera av flyglarna, byggdes upp i slutet av 1770-talet, några årtionden efter den stora branden som till stora delar ödelade bruket. Byggherre var Polhems dotterson Reinhold Galle Rückerschöld som bestämde sig för att bygga herrgården efter den nya tidens stilideal.

Herrgården är byggnadstekniskt intressant med en mycket speciell byggteknik. Rückersköld var, precis som sin morfar, mycket intresserad av olika metoder för husbyggnation och skrev artiklar i Vetenskapsakademins handlingar om sina nya idéer och metoder för husbyggnad. Mycket av den ursprungliga inredningen från slutet av 1700-talet finns kvar än idag, bl a högklassiga väggmålningar av Johan Asplind och ett 10-tal kakelugnar.