Turkosblått vatten i gruvhål.

Silverringen

Silverringen är en kulturslinga i södra Dalarna som går genom Silvbergs samt Säters bergslagsområden och knyter samman sevärda bergslagsmiljöer. Res i tid och rum och följ järnets och silvrets väg från gruva till hytta och hammarsmedja.

Boka

Beskrivning

Längs vägen finns fina rastplatser vid de många sjöarna, så packa gärna en matsäckskorg. Vid besöksmålen berättar informationsskyltar om platsens historia. Alla texter är översatta till engelska och tyska.

Östra Silvberg: Här finns en av Sveriges äldsta gruvor och även Ödekyrkogården där det medeltida Sankt Nikolai kapell en gång legat.

Jönshyttan: Här smältes den silvermalm som bröts vid Östra Silvbergs gruvor.

Grängshammar: En av Dalarnas vackraste bruksmiljöer med Olof Forsgrens stilrena byggnader uppförda i skimrande slaggflis. I närheten finns också den åttkantiga Silvbergs kyrka.

Ulfshyttan: Här anlades på 1600-talet en hytta och produktionen av tackjärn pågick, med endast kortare avbrott, fram till maj 1939 då den sista blåsningen skedde.

Bispbergs gruva: Vid denna gruva med anor från medeltiden tronar den magnifika Vasalaven från 1889. Här kan du se en av Sveriges bäst bevarade järngruvemiljöer.