En person kikar in i en grotta i skogen

Guennas grotta

Mystiken tätnar vid Guennas Grotta i Dåråberg. Guenna sägs vara en gammal kvinna som bodde i Dåråberg, sydväst om Månsta (Guenna betyder skogsrå på Älvdalska). Om man går in bland rasblocken kan man se en öppning i bergväggen. Det är öppningen till Dåråbergsgrottan, där Guenna bodde med sina getter och hund.

Boka

Beskrivning

De gamla som hade fått turen att se henne beskrev henne som en kvinna med långt gyllene hår, med ett vackert ansikte. Hon var lika tunn som ett skal med ett stort svart hål i ryggen.
Om man var ute i skogen och gick kunde hon vilseleda en eller göra att man förlorade sina kor, eller råka riktigt illa ut. Men hon var också snäll av sig och kunde hjälpa vilseledda eller hjälpa dem som har förtjänat hennes hjälp.
Det finns en 400 meter fin slinga fram till grottan. Grottan är ca 3,5 meter djup.

Vägbeskrivning

Åk norrut från Älvdalen centrum och sväng av mot Månsta. Åk över bron rakt fram till Dåråberg. På höger sida av vägen innan fäboden där det står "Dåråberg" finns det en skylt där det står "Grottan". Därifrån går det en stig till själva grottan. Parkera antingen vid sidan av vägen eller uppe vid fäboden, där du inte förhindrar framkomlighet för andra.