Vuxna och barn i en kanot på älven.

Turförslag kanot: Sjön Van - Vansbro, 21 km

I Vansbro kommun finns många fina vatten som lämpar sig för paddling.

Boka

Beskrivning

Leden startar i den norra ändan av Sjön Van, där det finns en fin badstrand med långgrunt vatten. Där går det utmärkt att tälta. Sjön Van är en lång och smal sjö ca 10 km. Paddla efter den vänstra stranden som bjuder på en fin natur med några fina badvikar. Efter ca 1 km finns en vackert belägen slogbod i en liten vik. Udden heter Stora Finnäset och är dessutom ett gammalt gravfält.

Efter ca 5 km når man fram till Torsnäset på sjöns östra strand. Runt udden finns en vackert undanskymd badplats samt möjlighet att sätta upp tält. Efter en välbehövlig vila går färden vidare i sjön Van i ca 4 km innan Vanån tar över. Vanån börjar med Vanforsen, en lång fors som är uppdelad i tre fors sektioner. Om man kan läsa vatten och är en van kanotist kan man paddla denna fors annars bör man tåga/bära kanoten förbi. Lättast att bära den görs då på järnvägsrälsen till vänster om forsen. Tågning sker till höger om forsen. Strax nedanför forsen på vänster sida finns en slogbod. Ta gärna en rast här och varför inte prova på fisket? Glöm inte fiskekortet!

Sedan är det lugn paddling ända ner till Flögforsen. Denna fors är en liten, men stark fors och det gäller samma sak som i Vanforsen, d v s att är man van kanotist kan man paddla den annars bör man låta bli. Om man bär förbi kanoten görs det på vänster sida. Efter Flögforsen är det lugnt vatten ända ned till Vansbro där Vanån möter Västerdalälven.

Lämplig dagstur.