En karta över vägen runt Runn med markeringar för rastplatser, badplatser och annan bra information.

Runn Runt - Startplats Borlänge

Cykla kring sjöarna Runn, Ösjön och Vikasjön i de natursköna trakterna mellan Falun och Borlänge. Leden går mestadels på asfalt, med inslag av grusväg. Längs leden finns ett fint utbud av trevliga restauranger och caféer, badplatser och annat spännande att se och göra.

Boka

Beskrivning

Leden går genom varierande terräng, från cykelsadeln upplever du skiftande miljöer som sjönära landskap, bostadsområden, öppna fält och omslutande skog. Leden uppfattas som relativt enkel att cykla. Några branta backar finns på sträckan runt Vikasjön. Sträckan mellan Folkarbyn, Dalvik och Tronsjö är delvis kuperad.

Om cykelleden Runn Runt
Informationsskylt med karta finns på sex platser runt Runn. Staberg, Vika, Torsång, Ornäs, Falun, Borlänge. Startplatsen i Falun vid Tiskenbron, mittemot vårdcentralen. I Borlänge vid Resecentrum.

Längd: 50 –70 km beroende på vilka sträckor som cyklas.

Svårighetsgrad: Lättcyklad led i mestadels flack terräng.

Underlag: Mest asfalt, med vissa delar grusväg. Leden går på olika vägtyper som cykelbana, cykelfält och på vägar med blandtrafik. Sträckan Vika-Torsång innebär cykling helt och hållet på väg i blandtrafik, den sträckan anses därför inte lämplig för barn under 12 år.

Tidsåtgång: Heldagstur om du väljer att cykla hela rundan.

Skyltning: Röda skyltar visar vägen runt Runn, märkta med lednummer 200. Skyltar med karta över leden finns på flera platser runt sjön. Du kan också ladda ner appen Visit Dalarna Travel Guide, sök på Runn Runt. Observera att det på sträckan mellan Borlänge och Falun förekommer gröna skyltar ”Runnleden”, som förbinder de båda stadskärnorna och delvis sammanfaller med Runn Runt. Men Runnleden går endast på norra sidan av sjön.

Sevärt längs leden
Leden passerar många sevärda och historiskt intressanta platser, flera med koppling till Världsarvet Falun. Stanna till och ta del av kulturen!

Stabergs Bergsmansgård
I Kniva utanför Falun finns Stabergs bergsmansgård med sin pampiga barockträdgård som restaurerats tillbaka till sitt 1700-tals utseende. Den före detta ladugården hyser numera trädgårdscafé och restaurang. Väster om Staberg ner mot Knivaån, ligger flera slagghögar och rester av rostanläggningar, som är typiska för Bergslagens landskap.

Vika
Byn Vika är platsen där den gamla öppna jordbruksbygden möter de stora Dalaskogarna. Vika kyrka är känd för sina fantastiska kalkmålningar från 1550-talet och dess samling av medeltida träskulpturer. Här finns också Kyrkbytjärn, en av Faluns viktigaste fågelsjöar. I Rankhyttan hittar du Kungsladan, platsen där Gustav
Vasa sägs ha gömt sig från danskarna.

Torsång
Är ett populärt utflyktsmål dit många tar sig för att kolla in båtlivet. Gör ett besök vid Torsångs hembygdsgård och titta in i den medeltida stenkyrkan. Här finns också bland annat ett motormuseum och ett anrikt café som är känt för sin smörgås ”hästräka”.

Ornässtugan
Ornässtugan byggdes omkring 1504 och är känt för att ha härbärgerat den blivande kungen, Gustav Vasa. Det sägs att kungen flydde undan danskarna genom dasset på loftets baksida. Stanna gärna till för en guidad visning. Här finns även en presentbutik och ett café.

Bra att veta

  • Leisure Cycling