Cykel står lutad mot ett träd i solnedgången.

Cykla längs Västerdalälven

Låt Västerdalälven bli den blå tråden och cykla på den västra sidan från badplatsen vid Bysjön söder om Nås till centrala Vansbro. Trampa fram längs med Västerdalälven och ha nära kontakt med älven vid flera tillfällen. Passera två hembygdsgårdar med sina genuina dalamiljöer och unika byggnader. Gofika i populära Ryggåsstugan och besök på konstmuseum är också möjligt under cykelturen mellan Nås och Vansbo.

Boka

Beskrivning

Under turen är det också möjligt att göra en avstickare över älven för ett besök i Dala-Järna, där det finns all tänkbar service som cykelverkstad, mataffär och restauranger.
Välj om du vill cykla från Nås till Vansbro eller andra hållet, från Vansbro till Nås. Turen är totalt 30 km enkel väg.

Om turen: Cykla längs Västerdalälven
Längd: Ca 30 km, enkel tur Nås – Vansbro.
Svårighetsgrad: Lättcyklad tur i flack terräng (grön).
Tid: 2–4 timmar
Startplats: Bysjön, söder om Nås.
Slutplats: Info Point/Turistinformation i Vansbro.

Värt ett stopp
Lisskvarngården i Nås
Den här 1700-talsgården är bevarad i ursprungligt skick och har en ålderdomlig prägel med grå byggnader och pörttak ordnade i fyrkantsform. I samlingarna ingår mer än 800 föremål från forna tider.

Dala-Järna konstgård och Dala Konstmuseum
Ett intressant konstmuseum som visar svensk kvalitativ 1900-talskonst. I gårdens utställningshallar finns även konst av dagens verksamma konstnärer. Ett unikt träfågelmuseum visar hundratals gamla svenska naturtrogna fåglar och i trädgården finns ovanliga växtarter och en omtala örtträdgård.

Järna hembygdsgård
På Järna hembygdsgård finns bland annat ett höghärbrä med portlider från 1350-talet som anses vara den näst äldsta byggnaden i Västerdalarna.

Snöå Bruk
I Snöån finns ett av Vansbro kommuns vackraste bruksområden. 1811 grundades Snöå Bruk som ett järnverk med smedja. Snöåns forsar användes som kraftkälla för smedjans hammare och de omkringliggande skogarna gav kol till ugnarna. Fika i det populära caféet i Ryggåsstugan.

Vägbeskrivning

Du kan cykla hela eller delar av sträckan Nås – Vansbro på den sydvästra sidan av Västerdalälven. Där har du flera gånger kontakt med vattnet och du slipper den betydligt mer trafikerade E16, som följer älvens nordöstra sida.
1. Börja vid byn Närsjös badplats vid Bysjön, söder om Nås.
2. Följ Närsjövägen fram till Nås, ta där höger på Storbygatan och sedan vänster.
3. Vid länsväg 524, ta vänster igen och följ skyltningen mot Grånäs.
4. Följ sedan länsväg 533 fram till Dala-Järna där du antingen tar vänster in på länsväg 531 mot Vansbro eller väljer att göra en avstickare till Dala-Järna. Gör till exempel ett lunchstopp på Dala-Järna hotell eller Snöå Bruk. Eller fika på Ryggåsstugan vid Snöå Bruk.
5. Framme i Vansbro, ta höger in på Fabriksvägen.
6. Åk genom industriområdet och in på cykelvägen som passerar under riksväg 26.
7. Följ cykelvägen och åk över älven mot campingen.