Flottbron i Österfors.

Cykeltur genom Gagnefs byar

Här är cykelturen som tar dig genom Gagnefs många vackra byar. I Gagnef finns många smultronställen och genuina dalamiljöer väl värda att upptäckas och cykeln är det perfekta färdmedlet. Utgå från Sifferbo, cykla genom Djurmo och vidare norrut till Gagnef. Se också till att göra avstickare till byar som ligger lite vid sidan av de stora vägarna för att uppleva fina traditionella dalamiljöer när de är som bäst.

Boka

Beskrivning

Om turen: Cykeltur genom Gagnefs byar
Längd: ca 40 km
Svårighetsgrad: Lättcyklad tur i flack terräng (grön).
Tid: 3–5 timmar
Startplats: Sifferbo, ca 11 km utanför Gagnef mot Borlänge
Slutplats: Sifferbo

Värt ett stopp
Skolmuseet i Djurmo
Mitt i den gamla delen av byn Djurmo, i den gamla byskolan, finns skolmuseet som visar skolan och lärarens bostad precis som den var på mormorsmors tid.

Älvarnas förening
Besök Älvmötet, Älvarnas Förening eller Älvudden – kärt barn har många namn, men alla beskriver platsen i Djurås där Västerdalälven och Österdalälven omfamnar varandra och gemensamt fortsätter sin färd som Dalälven.

Ottilia Adelborgmuseet
Ottilia Adelborg, som kallas den svenska barnbokens upphovskvinna, bodde och verkade i Gagnef under början av 1900-talet. Museet som bär hennes namn är inrymt i den gamla prostgården från 1700-talet och utgår från de föremål som Ottilia och hennes vänner samlade in från bondesamhällets dagar – som dräkter, spetsar och konstverk.

Flottbroarna
I byn Österfors och i Gagnefs Kyrkby finns två av de sista flottbroarna i landet. Den i Österfors är för fotgängare och cyklister medan bron i Kyrkbyn är öppen för biltrafik.

Vägbeskrivning

1. Utgå från Sifferbo och följ cykelvägen från Sifferbo till Djurmo.
2. Åk genom Djurmo, men åk inte ut på E16 utan fortsätt norrut mot Djurås. Gör gärna en liten avstickare genom Djurås by (skyltat), för att uppleva en härlig dalabymiljö.
3. Efter att ha cyklat genom Färjbacken, ser du Österdalälven. På andra sidan älven syns Gagnefs vårdcentral som ligger vid Älvarnas Förening.
4. Framme i Djurås, åk över Österdalälven. Det finns en cykelbana vid sidan om själva vägbanan.
5. Direkt efter bron, svänger höger under E16 och fortsätt mot Gagnef.
6. Efter ca 3,5 km, sväng vänster och åk genom byarna Nordåker, Gagnefs by och Nordbäck.
7. Vägen slingrar sig fram i de gamla genuina bymiljöerna innan du kommer ut på en skogsväg till Västerfors.
8. Nedanför Västerfors ansluter turen till Fäbodleden, som är en del av de fina cykelleder som Friluftsfrämjandet i Gagnef ansvarar för.
9. Följ Fäbodleden över den gamla Flottbron i Österfors. Det finns ytterst få flottbroar kvar i Sverige, kanske är de två som finns i Gagnef de allra sista.
10. Fortsätt på Fäbodleden genom byn Österfors och vidare tillbaks söderut genom Gagnefs Kyrkby.
11. Strax efter kyrkan passerar turen Ottilia Adelborgmuseet.
12. Kort efter på Kyrkbyvägen lämnar du Fäbodleden och svänger ner över dagens andra flottbro. Den här är öppen för biltrafik så var försiktig.
13. När du åkt över flottbron, håller vänster.
14. Efter drygt en kilometer är du tillbaka på den plats där du svängde av mot Nordåker tidigare. Sedan fortsätter du tillbaka samma väg som du kom.
15. Varför inte göra en avstickare till Älvarnas förening? Följ skyltningen mot vårdcentralen, passera vårdcentralen och du är snart framme vid udden där Österdalälven och Västerdalälven sluter samman i Dalälven. Se tre älvar samtidigt!