Flottbron i Österfors.
Gagnefs Kyrka och flottbron.

Cykeltur genom Gagnefs byar

Visa kartan

Här är cykelturen som tar dig genom Gagnefs många vackra byar. I Gagnef finns många smultronställen och genuina dalamiljöer väl värda att upptäckas och cykeln är det perfekta färdmedlet. Utgå från Sifferbo, cykla genom Djurmo och vidare norrut till Gagnef. Se också till att göra avstickare till byar som ligger lite vid sidan av de stora vägarna för att uppleva fina traditionella dalamiljöer när de är som bäst.

Visa mer Visa mindre

Kontakt

Mer information

Länkar

Hitta hit

Besöksadress: ,

1. Utgå från Sifferbo och följ cykelvägen från Sifferbo till Djurmo.
2. Åk genom Djurmo, men åk inte ut på E16 utan fortsätt norrut mot Djurås. Gör gärna en liten avstickare genom Djurås by (skyltat), för att uppleva en härlig dalabymiljö.
3. Efter att ha cyklat genom Färjbacken, ser du Österdalälven. På andra sidan älven syns Gagnefs vårdcentral som ligger vid Älvarnas Förening.
4. Framme i Djurås, åk över Österdalälven. Det finns en cykelbana vid sidan om själva vägbanan.
5. Direkt efter bron, svänger höger under E16 och fortsätt mot Gagnef.
6. Efter ca 3,5 km, sväng vänster och åk genom byarna Nordåker, Gagnefs by och Nordbäck.
7. Vägen slingrar sig fram i de gamla genuina bymiljöerna innan du kommer ut på en skogsväg till Västerfors.
8. Nedanför Västerfors ansluter turen till Fäbodleden, som är en del av de fina cykelleder som Friluftsfrämjandet i Gagnef ansvarar för.
9. Följ Fäbodleden över den gamla Flottbron i Österfors. Det finns ytterst få flottbroar kvar i Sverige, kanske är de två som finns i Gagnef de allra sista.
10. Fortsätt på Fäbodleden genom byn Österfors och vidare tillbaks söderut genom Gagnefs Kyrkby.
11. Strax efter kyrkan passerar turen Ottilia Adelborgmuseet.
12. Kort efter på Kyrkbyvägen lämnar du Fäbodleden och svänger ner över dagens andra flottbro. Den här är öppen för biltrafik så var försiktig.
13. När du åkt över flottbron, håller vänster.
14. Efter drygt en kilometer är du tillbaka på den plats där du svängde av mot Nordåker tidigare. Sedan fortsätter du tillbaka samma väg som du kom.
15. Varför inte göra en avstickare till Älvarnas förening? Följ skyltningen mot vårdcentralen, passera vårdcentralen och du är snart framme vid udden där Österdalälven och Västerdalälven sluter samman i Dalälven. Se tre älvar samtidigt!