Plogad skridskobana.

Skridskoåkning i Dalarna


Att åka skridskor hör vintern till och i Dalarna finns många möjligheter till skridskoåkning, vare sig du vill åka på plogade banor, naturis eller i ishall. Här hittar du både information och inspiration för lyckade turer.


Skridskor på plogade banor och sjöar i Dalarna

Sjön Runn mellan Falun och Borlänge är ett mecka för den som vill ge sig på långfärdsskridskor. En bra startpunkt för att åka skridskor på Runn är Främby udde med Sjösidan Falun. Det ligger alldeles vid strandkanten och ger dig direkt tillgång till långa plogade skridskobanor. Här är det också möjligt att hyra skridskor.

Oavsett om du är van att åka långfärdsskridskor eller är ute efter en familjevänlig isbana finns det många områden välja mellan. Det är enkelt att välja en plogad bana, där isen är skottad för att det ska bli lätt att ta sig fram och säkerheten är garanterad. Kom ändå alltid ihåg isdubbar och hjälm när du ger dig ut.

Om du väljer att åka på naturis är det extra viktigt att tänka på säkerheten, framför allt när du ger dig ut på okända isar. Anlita gärna en guide och läs på om förhållandena i det aktuella området. Ladda gärna ner appen Visit Dalarna Travel Guide eller titta på Skating Dalarnas Facebooksida för israpporter och mer information.

Läs mer: Tänk på det här när du åker långfärdsskridskor

Skating Dalarna – destinationer för långfärdsskridskor i Dalarna

Skating Dalarna är ett samarbete mellan olika skridskoområden i Dalarna som plogar banor för långfärdsskridsko på naturis. Här finns ett stort och varierat utbud för såväl nybörjare som mer vana skridskoentusiaster, med totalt över 70 km plogade banor redo att utforskas. Plogningen sker främst av ideella föreningar som arbetar hårt för att fler ska upptäcka de fina möjligheterna till skridskoåkning som finns i Dalarna.

Idag finns Skating Dalarna på följande platser runt om i länet:

  • Dala-Floda - Flosjön

  • Falun/Borlänge - Runn/Ösjön/Vikasjön

  • Hedemora - Pråmleden

  • Hedemora - Brunnsjön

  • Ludvika - Väsman

  • Malung/Öje - Öjesjön

  • Orsa-Mora - Orsasjön/Saxviken/Siljan

Läs mer om Skating Dalarna

Skridskoåkning inomhus och allmänhetens åkning

Det finns flera stora och små ishallar för skridskoåkning inomhus runt om i Dalarna. Många erbjuder allmänhetens åkning, där det under vissa dagar och tider är möjligt att åka skridskor på välspolade isar i behaglig temperatur. Läs mer hos respektive kommun eller arena för mer information om vad som gäller på den ort du vill besöka.

Åk skridskor hos Skating Dalarna

Är du intresserad av att åka skridskor och långfärdsskridskor i Dalarna? Titta närmare på de olika områden som utgör nätverket Skating Dalarna. De plogar banor på naturis med totalt över 70 km plogade banor redo att utforskas. Skating Dalarna är ett samarbete mellan skridskoområden i Dalarna för kvalitetssäkra och synliggöra de fina möjligheter till skridskoåkning som finns här, för att fler ska kunna njuta av långfärdsskridsko på våra sjöisar.

Här kan du åka skridskor

Via listningen här nedanför kan du hitta ett antal skridskobanor och skridskoområden i Dalarna. Läs mer hos respektive aktör om isstatus, öppettider och tillgänglighet.

Valda filter

Erbjudanden

Tagga dina bilder 

Vi vill se dina bilder av Dalarna. Tagga dina inlägg i sociala medier med  #visitdalarna och @visitdalarnasweden - och din bild kan synas här.