Med renar på fjället

Renar vinter

Samer och samisk kultur i Dalarna


I Dalarna finns Sveriges sydligaste sameby och här kan du uppleva samisk kultur på nära håll. Se renarna röra sig över fjället och röken som stiger ur en kåta där kvällens middag förbereds. I Dalarna kan du få en nära inblick i samernas liv och samisk kultur.


Den samiska kulturen är starkt förankrad i norraste delen av Dalarna. I Idre och Grövelsjön finns nämligen Sveriges sydligaste sameby. Här kan du via aktören Renbiten uppleva och ta del av samisk kultur på nära håll. Vandra med renar och lär dig mer om renskötarens vardag. Upplev stämningen under en berättarafton i tältkåta med avsmakning av samisk mat tillagad över öppen eld. Här finns aktiviteter under både sommar och vinter, med café, butik och boende alldeles bredvid fjället och naturen.

Samiska upplevelser

Inspiration inför resan

Salsfjället Grövelsjön

Grövelsjön - En rofylld oas i norra Dalarna

I Grövelsjön upplever du mäktiga fjäll, vidsträckta fjällhedar med strövande renar och rödingrika fiskevatten. Skoterleder på fjället och ett miltal markerade leder tar dig enkelt ut i det gnistrande vinterlandskapet. Hit söker sig många för avkoppling och naturupplevelse. Där allmän väg tar slut i nordligaste Dalarna sträcker fjällvärlden ut sig framför dig. Det tjocka lagret snö som täcker landskapet för tankarna till sanddyner i öknen. Det är något speciellt med Grövelsjön. Något rent magiskt. Och känslan bär du med sig en längre tid efter besöket, som minnena från den krispiga snön under turskidorna, tystnaden och solen som värmer dina kinder. Grövelsjön ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om gränsen. Här väntar sköna dagar i längdspåret och fjällinspirerade måltider som avnjuts i avkopplande atmosfär. Sover gör du gott hos någon av Grövelsjöfjällens genuina boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. På populära Storsätra Fjällhotell har du till exempel längdspår en precis utanför dörren. Efter avslutad tur kan du toppa kvällen med en matupplevelse utöver det vanliga i restaurangen eller kanske ett bad bastu eller badtunna. Även STF Grövelsjön har många populära aktiviteter och ett uppskattat naturnära boende. Här - liksom i hela Grövelsjöfjällen - har du verkligen naturen alldeles runt knuten.  Hitta boende i Grövelsjön. Stort aktivitetsutbud Passa på att boka aktiviteter under vistelsen. I utbudet finns till exempel möjligheten att följa med erfarna fjällguider och upptäcka vinterlandskapet bortom markerade leder. Turerna varierar från kalfjäll till gammal fjällskog både på svenska och norska sidan. Ta en tur på skoter i Grövelsjöfjällen och susa fram över de vita vidderna. Eller vad sägs om vandring på snöskor eller berättarafton i tältkåta med avsmakning av samisk mat och inblick i samisk kultur? Grövelsjöfjällen kan även erbjuda många fina öring- och rödingvatten i storslagen fjällmiljö för dig som vill prova fiskelyckan. Skidåkning är förstås en av huvudattraktionerna och det finns många möjligheter till längdskidåkning i Grövelsjön, både i preparerade spår och med turskidor direkt på fjället. Ett extra tips är också att besöka Grövelsjön Fjällbageri, där Maxime Kindlund bakar surdegsbröd i många olika former. Införskaffa dagens matsäck eller köp med er en surdegspizza tillbaka till stugan. Varje fredag är pizzakväll i bageriet - men var ute i tid och boka, det är rykande åtgång. Ta en tur längs den kryssmarkerade vinterleden med vacker utsikt mot Storvätteshogna och de norska fjällen i väster. Stanna till vid rastskyddet Oskarstugan som ligger uppe på Långfjället. Turen kan inledas från STF Grövelsjöns Fjällstation, Lövåsen och från Storsätern.   Den lokala maten skänker både glädje och energi inför en ny dag på fjället och tillagas med stor vördnad både för dig och omgivningen.  I Grövelsjön erbjuds möjligheter att möta samer, lyssna på deras historier och mata renarna. I Grövelsjöfjällen finns cirka 10 mil preparerade spår som sammanbinder alla anläggningarna i området. Detta möjliggör utflykter med stopp för fika eller lunch innan turen går tillbaka till boendet. Spåren prepareras löpande och underhålls av Grövelsjöfjällens Turistförening. Spåravgift löser du på serviceställen och boendeanläggningar samt på turistbyrån i Idre där du även kan köpa en spårkarta eller fjällkarta till dina utflykter.

Renbiten Grövelsjön

Renbiten: Mat och smak från Sveriges sydligaste sameby

Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten i Grövelsjön. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café och lever och arbetar inom Idre sameby, Sveriges sydligaste och en av landets minsta samebyar. Mat och smaker kan berätta mycket om en kultur och det gäller i allra högsta grad den samiska kulturen. I den karga fjällnaturen har samerna sedan urminnes tider levt av vad naturen ger under de åtta samiska årstiderna. Mycket av det som varit självklar föda för samerna är sådant som vi i våra moderna städer idag ser som oerhört lyxigt: Hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. I fjällnaturen hittar vi också sådant som stundom anses oerhört trendigt eller benämns “superfoods”, som sprängticka, blåbär och björksav. Allt detta är centrala och naturliga inslag i Peter och Helena Anderssons liv och verksamhet. De driver företaget Renbiten i Grövelsjön, där den samiska kulturen och Idre Sameby i högsta grad står i centrum. – Det kommer en hel del besökare hit till Grövelsjön som söker efter “samebyn”. Vi är ledsna när vi måste göra dem besvikna, men det finns ingen “by” här med kåtor eller något slags reservat, säger Peter Andersson. Nej, en sameby är ingen “by” så som man kanske föreställer sig. Det är en ekonomisk och administrativ sammanslutning som ansvarar för renskötseln i området renarna tillåts beta inom. Men de turister som råkar fråga Peter och Helena efter samebyn har på sätt och vis ändå hittat helt rätt. Hela företaget Renbiten är uppbyggt kring tanken att fördjupa kunskapen kring samisk kultur när det gäller allt från mat till hantverk och traditioner. Bland annat erbjuds möjligheten att möta familjens tama renar, guidade turer och övernattning på renfäll i en kåta. Renbiten har också två butiker, en i centrala Falun och en i Grövelsjön. Butiken i Falun har renkött i olika former, vilt, fisk, goda ostar och en del samisk slöjd medan den i Grövelsjön erbjuder renkött, vilt och fisk, renfällar, tennslöjd, kåsor, stickade ylletröjor, hjortronsylt och mycket mer. Helena och Peter ser ett ökat intresse för deras köttprodukter, vilket de tror beror på att människor nu ser över sin köttkonsumtion. Många väljer att äta mindre mängder och vill ha riktigt bra kvalitet när de väl väljer att äta kött. – Renkött ligger helt rätt i tiden. Det är hälsosamt, djuren betar i naturen, de upplever minimalt med stress och får ingen antibiotika, berättar Peter. Renbiten är Dalarnas enda producent av renkött och företaget säljer alla typer av styckdetaljer. Den som besöker en saluhall i säg, Göteborg eller Stockholm, hittar vanligtvis endast filé, entrecôte och kanske skav men Renbiten tillhandahåller alla styckdetaljer från renen. Hela djuret tas tillvara och en del kött förädlas och blir till korv eller rökta detaljer. – Jag älskar att grilla reninnanlår, eller sadel. Men det finns ju inget insprängt fett i köttet så det gäller att inte grilla för hårt. Det samma gäller allt viltkött, medium-rare brukar bli perfekt, säger Helena. Hon är uppvuxen i Falun men har bott i Idre större delen av sitt liv. Peters släkt har varit renskötare i trakten så långt tillbaka som generationerna kan räknas. Nu jobbar också flera av deras barn inom familjeföretaget. En son jobbar ute i markerna med renarna men vid högsäsonger som kalvmärkning, renskiljning, slakt och styckning samlas de i familjen som har möjlighet att hjälpa till. Två av döttrarna är också ansvariga för butiken i Falun. – Vi är unika för vi har hela kedjan. Vi är renskötare och gör allt från att ta hand om kalvarna till att sälja direkt till slutkund. Dessutom serverar vi också våra egna produkter i caféet här i butiken, berättar Helena som ser ett ökande intresse för att få uppleva den samiska kulturen på alla vis. – Det är roligt och gör oss stolta att fler människor vill fira födelsedagar och annat tillsammans med våra tama renar och smaka samisk mat tillagad över eld i kåtan, avslutar hon.