Ornässtugan från utsidan.

Ornässtugan

Ornässtugan är vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes av en förmögen bergsman i början på 1500-talet och den kanske mest kände besökaren är Gustav Eriksson Vasa.

Boka

Beskrivning

Gustav Vasa besökte Ornässtugan 1520 under sin resa genom Dalarna för att samla mannar till sitt uppror mot danske kungen Kristian II Tyrann. Historien om när han tvingades fly danskarna genom dasset är vida känd.

Den unge Gustav Vasas dalaäventyr och väg till kronan är historier som har berättats i Ornässtugan i 500 år - en tradition som de gärna förvaltar och för vidare till dagens besökare. Museet öppnade redan 1758 och är det näst äldsta i Sverige.

Förutom Ornässtugan, med sin intressanta historia och spännande lokaler är också naturen en höjdpunkt under besöket. Det finns en stor båtbrygga vid sjön Runn alldeles nedanför stugan och stora gräsmattor perfekta för picknick.

Guidade visningar på Ornässtugan
Ornässtugan är öppen 2 juni-31 augusti. Tisdag–lördag kl 11–17 samt söndagar och helgdagar kl 12-16. Följ med på en guidad visning av Ornässtugan och hör mer om dess spännande historia. Visningar ges varje hel timme. Huset kan enbart besökas med guide.

I den arkitektritade museibutiken finns också Ornässtugans café, ett välkänt och uppskattat utflyktsmål i sig. Sommartid är uteserveringen ett måste. Caféet har öppet under sommarsäsongen samma tider som museet. Alla bakverk bakas på plats.

Caféets öppettider: se Ornässtugans Facebookssida.

Fakta

  • Barn & Familj
  • Sommar
  • Vinter
  • Kulturresan

Vägbeskrivning

Ornässtugan ligger mellan Borlänge och Falun parallellt med riksväg 50. För att komma till Ornässtugan tar man av från riksvägen mot Ornäs. Efter järnvägskorsningen tar man av mot vänster och följer den vägen ca 300 meter. Efter man passerat en tegelbyggnad tar man av mot höger. Den vägen leder ut mot udden där Ornässtugan ligger.

GPS-koordinater: N 60,5072 E 15,5529