Trappa i Trolldalen.

Trolldalen Naturreservat

I Trolldalen kommer naturen, historien och sagans värld nära. Här finns raviner, branter och en trolsk skog. Området formades under istiden för 9 500 år sedan. Då smälte den väldiga issjön i Västerdalarna undan och skar en 200 meter lång öppning genom landskapet. Ravinerna skapar ett bra klimat för olika växter.

Boka

Beskrivning

Ta med familjen ut och leta troll! I naturreservatet möts naturen och sagans värld. Förmodligen får du inte se några troll, de är skygga både för dagsljus och människor, men att de har sin hemvist här känns ändå inte som en omöjlig tanke. Gå in i någon av de gamla ängsladorna, här finns bra dokumentation som lär dig mer om växtlighet i reservatet och de spännande sägner som naturen inspirerat till. En vandringsled i reservatet passerar Trollbäcken och i den östra bergsbranten finns ett stenvalv som går under namnet Trollkyrkan och lite högre upp finns "Ättestupan".

I reservatet finns flera leder att välja mellan. Vissa av dem är mycket kuperade, men då har du ofta hjälp av trappor. Det finns två raststugor och flera vindskydd, där det är trevligt att stanna till och fika. En rastplats ligger alldeles intill den porlande Trollbäcken.

På reservatsskylten som finns under "Mer information", kan man se på ett ungefär hur långa lederna är. Längst ned på kartan finns en skala. Men tänk på att många av dem går upp och ned för branterna, så där är det kanske inte längden som påverkar orken!

Vägbeskrivning

Björka ca 6 km SV Djurås. Skyltat från vägen mellan Arvslindan och Mockfjärd.

Från Djurås centrum:
Åk mot Mockfjärd, ta vänster i rondellen vid Dalviks kvarn, åk ca 2,8 km tills du kommer till en T-korsning. Ta höger och åk tills du kommer in i Björka, håll utkik efter en skylt på höger sida.

Från Mockfjärd:
Åk över Bröttjärna mot Borlänge, efter 7-8 km är du i Björka, Efter branddammen i Björka åker du ett par hundra meter. Parkering finns på höger sida, mitt emot skyltning till Trolldalen (vänster sida)