Båt förtöjd vid en betongkaj.

Strömsholms kanal

Strömsholms kanal följer Kolbäcksåns vattensystem genom Sveriges äldsta bruksbygd i ett omväxlande och naturskönt landskap. Kanalen, som är Sveriges näst äldsta, passerar genom 14 sjöar och är en del av Ekomuseum Bergslagen.

Boka

Beskrivning

Strömsholms kanal var i många år en livsnerv som kopplade samman Dalarna och Bergslagen med Mälaren och berikade livet för människorna i trakten. Den 110 km långa farleden sträcker sig från Smedjebacken i norr till Strömsholm i söder. De grävda kanalsträckorna är sammanlagt bara 12 km, men med hela 26 slussar och en total stighöjd på 100 m. Slussarna är således jämförelsevis höga och stigningen Sveriges största.
Aktiviteter
Numera används kanalen under sommarhalvåret mest för kulturturism och det är många besökare som kan tänka sig en båttur på kanalen. För de som inte har en egen båt går det på vissa ställen att hyra en båt, kanot eller trampbåt för att få uppleva det natursköna landskapet via vattnet. Det finns också ställplatser tillgängliga vid några av gästhamnarna, och ett stopp vid någon av gästbryggorna. Längs med kanalen återfinns många sevärdheter och besöksmål med en rik historia som är väl värda ett besök, tex gruvmiljöer, museer och till och med ett världsarv. Låt dig charmas av grönskande miljöer inte bara med båt, utan varför inte cykla längs med kanalen, ta en ridtur, spela golf eller ta ett svalkande bad en het sommardag? Caféerna och restaurangerna längs med vägen erbjuder allt från ekologiskt och närproducerat till bufféer och husmanskost, det finns något för alla.
Historia
Strömsholms kanals rika historia genomsyrar området och har i många fall format landskapet och påverkat utformningen av byar, städer och hamnar som fungerat som rastplatser längs med vägen. Från år 1795 fram till att järnvägen ersatte transporttrafiken har det på kanalen fraktats framför allt järn men också andra varor. Kanalen har rustats upp flera gånger genom åren och blev 1990 ett byggnadsminne. Trafiken på kanalen har aldrig stått still sedan kanalen togs i bruk, och år 2020 firar kanalen 225-årsjubileum!

Dokument & länkar

http://www.ekomuseum.se