Besökdscentrum Husbyringen i Stjärnsund.

Husbyringen

Upptäck Sveriges första ekomuseum och ett av Dalarnas främsta besöksmål. Här bjuds en 6 mil lång helhetsupplevelse i en fascinerande kultur- och naturled med medeltida anor. Den slingrar sig längs den glittrande blå Dalälven och följer mindre vägar genom de genuint charmiga bruksorterna Smedby/Dala-Husby, Långshyttan, Silfhytteå, Stjärnsund och Kloster i Södra Dalarna. Utmed ringen finns ett 25-tal väl skyltade intressanta besöksmål och förnämliga muséer som berättar om den stora verksamhet som bedrevs i gruvor, hyttor och flera järnbruk i det som en gång var Husby socken.

Boka

Beskrivning

I Stjärnsund ligger Polhemsmuséet där det berättas om det mekaniska geniet Christopher Polhems liv och verksamhet under 1700-talet. Här grundades Sveriges första industri. I muséet visas bl a Polhemsur och Polhems sinnrika mekaniska alfabet.

På Klosters bruksmuseum visas Klosters spännande utveckling från cisterciensternas kloster som var påvedömets nordligase utpost på 1400-talet, via Sveriges största krutbruk under 1700-talet, fram till den banbrytande järnbruksepoken under 1800-talet. En av ingenjörerna på Klosters bruk var Gustaf de Laval, som senare grundade det världsomspännande företaget Alfa Laval.

Längs Husbyringen finns caféer och restauranger med ett delikat och varierat utbud från lokala matproducenter.

Bo bra på Husbyringen!
Hotell: Långshyttans Brukshotell.
Bed & Breakfast: Husby Kungsgård.
Vandrarhem: Fridhems Kursgård i Stjärnsund.
Rum/lägenhet: Bruksservice i Långshyttan, BRF Tallen Långshyttan, Myckelby Bygdegård, Stjärnsunds Folkets Hus, Vilan Stjärnsund.
Stugor: Ottos Gård, Rappens.
Ställplatser: Kloster, Långshyttan (Badhusparken),
Naturcamping: Långshyttans Älgpark.
Sommartid arrangeras marknader som Husby Torgmarknad på torsdagar och Bruksmarknaden i Stjärnsund på lördagar, Folklustspel i Dala-Husby första veckan i juli, samt en mängd njutbara musik- och kulturevenemang bl a i Smedjan, Stjärnsund.

För cykling erbjuder Husbyringen underbara turer på varierat underlag. Att cykla runt hela Husbyringen blir 60 km, men att man kan cykla kortare etapper om man vill.Här får du en härlig, naturnära känsla!
Hyr en cykel på Husbyringens besökscentrum eller boka dem online!

Husbyringen är även utmärkt för dagsutflykter med bil och buss.

På Husbyringens besökscentrum i Stjärnsund finns all information som en besökare behöver. Det säljs också böcker, tidskrifter och kartor som har anknytning till hela området.

Ladda gärna ner Husbyringens app! Finns både i App Store och Play Store.
I appen finns flera turförslag och information om alla sevärdheter samt uppdaterad information om de entreprenörer som verkar utmed Husbyringen.

Åk på en guidad dagtur, hyr en kunnig, lokal guide:

Inger Backlin, tel 070-307 02 73. inger.backlin35@gmail.com
Eva-Lena Bard, tel 073-904 38 56. evalena.bard@gmail.com
Lena Borgs, tel 070-625 89 85. lena.borgs@gmail.com
Louise Larsson, Stjärnsund, tel 0225-800 71.
Jan Stagenmark, tel 070-448 26 08. info@kryddanitillvaron.se