Utsidan av Avesta myntmuseum.

Avesta Myntmuseum

På Avesta Myntmuseum visas hela Sveriges mynthistoria från vikingatid fram till idag. Här finns bland annat världens största mynt från 1600-talet som väger nästan 20 kg!
OBS: Antalet besökare samtidigt i museet begränsas till max 10 personer tills vidare. Detta för att kunna möjliggöra 2 meters avstånd mellan besökare och guide. Vi rekommenderar att boka er visning för att säkerställa en plats. Känner du dig sjuk eller uppvisar förkylningssymptom ber vi dig att stanna hemma till dess att du är frisk. Vi ber även att besökare visar hänsyn genom att följa myndigheternas råd för att undvika smittspridning och hålla avstånd till varandra. Sena ändringar kan ske då vi följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

Boka

Beskrivning

Initiativtagaren till myntsamlingarna var Generalkonsul Axel Ax:son Johnson som köpte huvuddelen åren 1916-1920. Avsikten med museet är i första hand att visa myntverkets produktion, kopparmynten, men också att beskriva sättet att rena koppar och tillverka kopparmynt. År 1917 förvärvades museets främsta klenod, 10-dalern världens största mynt, som visas i en särskild monter. Den väger hela 19,7 kg.

År 1644 anlades av brukets dåvarande ledare, myntmästare Markus Kock, ett myntverk i Avesta för prägling av kopparmynt. Bruket utvecklades och var under 1600-talet ett av Europas förnämsta kopparverk.