Alfvéngården från utsidan.

Alfvéngården

Tonsättaren och konstnären Hugo Alfvéns vackra hem från 1940-talet. Hör hans underbara musik, se hans fantastiska tavlor och njut av naturen vid Österdalälvens strand.

Boka

Beskrivning

Visningar i huset. Det går bra att boka en egen guidning så att man är säker på att få en guidning för bara sin lilla grupp – utan utomstående personer.

Alfvéngården i Tibble är resultatet av en landsomfattande insamling till Hugo Alfvéns 70-årsdag 1942. Huset byggdes 1944–45 av byggmästaren Nils Skoglund med Bror Hjorths hus i Uppsala som förebild. Gården stod klar för inflyttning i augusti 1945.

I många somrar dessförinnan hade Hugo Alfvén vistats i Leksand. Efter pensioneringen från tjänsten som director musices vid Uppsala universitet 1939 bodde han och dåvarande hustrun Carin permanent på orten. Paret följde därför noggrant uppbyggnaden av det egna hemmet vid älvbrinken.

Hugo Alfvén ville uttryckligen att Alfvéngården i Tibble skulle bli en minnesgård. På initiativ av Anna Alfvén, tonsättarens tredje hustru, öppnades gården för allmänheten 1962. Den ägs idag av Hugo Alfvénfonden som ingår i Kungl. Musikaliska akademien.

Besök hemsida för information om konserter och evenemang.

Glass, kaffe och kall dricka finns till försäljning.

Gården är inte handikappanpassad.

Vägbeskrivning

3 km O Leksand